από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 

Υπόθεση Novartis: Οι καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων για τις μίζες σε πολιτικά και μη πρόσωπα

Τα ντοκουμέντα της δικογραφίας
Υπόθεση Novartis: Οι καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων για τις μίζες σε πολιτικά και μη πρόσωπα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
 
 
6  φωτογραφίες

 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα Μάξιμος Σαράφης στον εισαγγελέα κατέθεσε όλη τη διαδικασία προμηθειών από την εταιρεία Novartis η οπία είχε κύκλο εργασιών στην Ελλάδα 500 εκατ. δολάρια. Ο μάρτυρας ονόμασε τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, τον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες στο χώρο της Υγείας.

Διαβάστε όλα τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία

Το Βήμα παρουσιάζει αποσπάσματα από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μ. Σαράφη» και της προστατευόμενης μάρτυρας «Αικατερίνης Κελέση».


Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μ. Σαράφη»


Κατά την διάρκεια της κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας ερωτηθείς τι γνωρίζει για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρθηκε στο έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου όπου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας και το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, αναφέρει ότι ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν.

Επισημαίνει για παράδειγμα ότι η χορηγία μιας Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Novartis Hellas χορήγησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά, για εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο ουδέποτε στήθηκε, για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκε και για εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν. Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του Υπουργείου υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο Μ Σαράφης αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε Υπουργό Υγείας.

Στη μαρτυρία του ο Μ Σαράφης εξηγεί ότι η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο Affinitor.

Σημειώνει επίσης ότι επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του Υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Θεόδωρου Παπαδημητρίου, που σε συνεργασία με τον Κ.Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε.

Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μα αντίστοιχο πληθυσμό.

Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή. Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων, αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Σύμφωνα με τον Μ Σαράφη εκείνη την εποχή ο Κ. Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος έιχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε τη συμφωνία εκ μέρους της NΟVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους Θ. Παπαδημητρίου, τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.

Αποκαλύπτει δε ότι για το ξέπλυμα χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε Κοσμήτορα Ιωάννη Κυρόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος.

Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον Μ. Σαράφη ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος είναι απίθανο να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Κατά την γνώμη του δε το μεγαλύτερο σκάνδαλο  στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV, επί υπουργίας Αβραμόπουλου.

Από ότι θυμάται κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βημα, τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε  περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Δ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της Υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διέθεταν μόνο οι εταιρίες Roche και Chiron που ανήκουν στον όμιλος Novartis. Και σε αυτή την περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος σημειώνει, τονίζοντας ότι είναι απίθανο να πήρε μίζα κάτω από 40 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η προμήθεια ανατέθηκα για την εταιρείας Roche για 40 ευρώ ανά τεστ, ενώ για την εταιρεία Chiron για 50 ευρώ ανά τεστ, την ώρα που τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης εύρος τιμής 5-15 ευρώ ανά τεστ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, κάποια στιγμή ο διαγωνισμός έγινε διεθνής αλλά παραταύτα προτιμήθηκαν οι ανωτέρω αντιπρόσωποι.

Την μίζα μοιράστηκαν οι τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ διά του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπου που δωροδοκήθηκε κατεπανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Eργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Να σημειωθεί ότι τα τρία αρμόδια υπουργεία για την πολιτική του φαρμάκου ήταν το Υγείας, το Ανάπτυξης και το Εργασίας.

Ολόκληρη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μ. Σαράφη


Κατά την διάρκεια της κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης ερωτηθείς τι γνωρίζει για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών ανέφερε:

Η Novartis AG είναι μια διεθνής εταιρεία παραγωγής εμπορίας και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και άλλων προϊόντων υγείας. Μέσω θυγατρικών δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 185 χώρες. Η Novartis έχει συσταθεί και διαρθρωθεί με βάση το Δίκαιο της Ελβετίας, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω των θυγατρικών του, συμπεριλαμβανομένων της Novartis ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ , SANDOZ, ALCON. Η Novartis Hellas είναι μια εξολοκλήρου υπαγόμενη στη Novartis AG εταιρεία και αποτελούσε κατά την κρίσιμη περίοδο 2004-2014 την μεγαλύτερη βιοφαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με ετήσιο κύκλο εργασιών ετησίως, περίπου 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ/ Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του Υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Νοβάρτις Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες:

Α. Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά
Β. Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο ουδέποτε στήθηκε
Γ. Ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκε και
Δ. Εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του Υπουργείου υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.
Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε Υπουργό Υγείας.
Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο Affinitor. Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του Υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλςο παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό.

Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή.

1. Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλόυ αριθμού εμβολίων, 2. Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε τη συμφωνία εκ μέρους της NΟVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους 1. Θ. Παπαδημητρίου, 2. τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.

Για το ξέπλυμα χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε Κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος.

Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό ης ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV, επί υπουργίας Αβραμόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βήμα, το Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διέθεταν μόνο οι εταιρίες Roche, Chiron που ανήκει στον όμιλο Νοβάρτις. Η Νοβάρτις κατέχει το 30% των μετοχών της Roche. Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος. Συγκεκριμένα η προμήθεια ανατέθηκα για με την εταιρείας Roche σε εταιρεία συμφερόντων του μπροστινού της Roche Ασημάκη Κατόπη, στο ύψος των 40 ευρώ ανά τεστ, για δε την εταιρεία Chiron στην εταιρεία safeblood bionalytica συμφερόντων Λόντου Διαμαντίδη, στο ύψος των 50 ευρώ ανά τεστ.

Υπογραμμίζω ότι τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ένα εύρος τιμής 5-15 ευρώ ανά τεστ. Σήμερα και στη χώρας μας τα ίδια τεστ κοστολογούνται στο ύψος περίπου των 5 ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, κάποια στιγμή ο διαγωνισμός έγινε διθενής αλλά παραταύτα προτιμήθηκαν οι ανωτέρω αντιπρόσωποι. Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ. Την μίζα μοιράστηκαν οι τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκα και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ διά του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπου που δωροδοκήθηκε κατεπανάληψη από τη Νοβάριτς ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα τρία αρμόδια υπουργία για την πολιτική του φαρμάκου ήταν το υπουργείο Υγείας, αρμόδιο για την έγκριση φαρμάκων μέσω του ΕΟΦ και για την προμήθεια φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, το υπουργείο Ανάπτυξςη αρμόδιο για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και το υπουργείο Εργασίας αρμόδιο για την αποζημίωση των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο συγκεκριμένος υπουργός αρχικά ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί φρόντιζε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακο της Νοβάρτις σίγουρα ογκολογικά, αιματολογικά, και φάρμακα σπανίων παθήσεων.


Τα έγγραφα που απεστάλησαν από τις ΗΠΑ
Η μετάφραση των εγγράφων που απεστάλησαν από τις ΗΠΑ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπόθεση Novartis: Τι αναφέρει η προστατευόμενη μάρτυς για την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας 
ΝΔ: Αδιανόητη η παραδοχή Πολάκη για τους μάρτυρες της Novartis 
Συνεργάτες Σαμαρά: Κάνουν λόγο για κυβερνητική σκευωρία  
 
 
σχόλια (36)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  η λύση έχει βρεθεί | 10/02/2018 08:02
  η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων αντί 70 ευρώ σε 3000 ευρώ επί δεκαετίες στα αντικαρκινικά της Νοβάρτης ,θα πληρώσει τις μίζες και αφού θα μπουν μέσα τα Ταμεία θα κόψουμε μισθούς και συντάξεις.Και έτσι αυτοί θα ζουν καλά και μεις χειρότερα.Απλά είναι τα πράγματα, Γνωστά ήταν χρόνια, απλά τώρα ήρθε και ο λογαριασμός σε αυτούς που δε τα φάγανε, αλλά που θα πρέπει να τα πληρώσουνε.
  δεν πληρωνει η εταιρια εμείς πληρώνουμε
  απάντηση10
   
   
  έλα μωρέ τώρα, μα πως κάνετε έτσι; | 09/02/2018 03:11
  σιγά το ποσό, πενήντα ψωροεκατομμύρια, αυτά είναι ψίχουλα. Ποιος σοβαρός πολιτικός που σέβεται το όνομά του θα καταδέχονταν να χρηματιστεί με ένα τόσο μικρό ποσό. Γι' αυτό σας λέω, ξέρω τώρα εγώ....
  αθώοι οι κατηγορούμενοι
  απάντηση24
   
   
  ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ !!!! | 08/02/2018 16:07
  Ποιά Σκόπια και πράσινα άλογα,κόλπο της SONY είναι. Σου λέει, βάλε τον Καραμανλάρα πρωθυπουργό να τα κάνει.. μπουρδέλο, να γίνουν τα PC απλησίαστα, να το γυρίσουν οι PCgamers σε κονσόλες!!!!
  Χ.Γ
  απάντηση05
   
   
  Ποιά NOVARTIS, να μηνύσουμε τη SONY !!!! | 08/02/2018 15:54
  Για όλα φταίει το... PLAYSTATION !!!!
  Χ.Γ
  απάντηση15
   
   
  ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΦΤΑΙΝΕ! | 08/02/2018 13:59
  Μα τη Παναγία. Τον πιστεύω τον Σαράφη. Ο πονηρός Αβραμόπουλος παρέσυρε τον Κόπρο της Ραφήνας. Πως? Με ένα σατανικό κόλπο! Τον παραφύλαξε να έχει μπροστά του καμιά τριανταριά σουβλάκια και του έδωσε το χαρτί να υπογράψει! Τι να κάνει ο άνθρωπος! Ήταν απασχολημένος!!
  ADLER
  απάντηση178
   
   
  OI MPOYRDES | 08/02/2018 13:08
  TO OTI H NOVARTIS LADONE GIATROYS GIA NA GRAPSOYN TA FARMAKA THS AYTO EINAI SIGOYRO % , ALLA TO OTI PETAGE EKATOMYRIA APO EDO KAI APO EKEI AYTO DEN MPORH NA GINH POTE DIOTI STO TELOS THA FALHRIZE PARA THA EIXE KERDH, MPORH AYTOI POY ERGAZONTAN EKEI GIA NA ARPAKSOYN EMPLEKSEN KAI YPOYRGOYS OTI DHTHEN PREPH NA LADOSOYME, KAI OI YPOYRGOI NA MHN EIXAN IDEA GIA AYTA POY SYNEBAINAN. EPEITA OS KAI O PIKRAMENOSTA PHRE, POY O ANTROPOS DEN PROLABE NA BRH TO GRAFEIO TOY DIOTI TELEIOSE H 8HTEIA TOY, GIAYTO OLA EINAI MPOYRDES TOY SYRIZA
  andreas
  απάντηση1414
   
   
  Και μη χειρότερα | 08/02/2018 12:07
  Τελικά εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι " φίλοι " μας μπροστά στα συμφέροντά τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν ακόμη και με "αριστερές " κυβερνήσεις αυτές που τους αποκαλούσαν για δεκαετίες " δολοφόνους των λαών ". Ούτε και με φασιστικές, βλέπε Ουκρανία. Τώρα όλα αυτά για να κλείσει το Σκοπιανό ζήτημα
  New times
  απάντηση2117
   
   
  Σκανδαλο μερος 2ο | 08/02/2018 11:52
  Αναφορικα με τις παραγγελιες αβραμοπουλου για εμβολια και τεστ αιματος,ας αναλογιστουμε ολοι τη νοοτροπια μας,και πως θα σκεφτομασταν Αν ελλειπαν εμβολια η τα τεστ (τα καλα χρονια) και ΑΝ διακινδυνευε εξ αυτου εστω και μια ζωη . Σε καθε περιπτωση η ερευνα θα δειξει. Και ΟΧΙ 30,40 ΕΚ ΕΥΡΩ που αναφερονται αλλα και 1 εκ αφηνει ιχνη.Θελει φορτηγο τετοια μεταφορα η δε ηλεκτρονικη εχει προυποθεσεις Βασιλειας 1,2,3, και αναβε και αναβει συναγερμους σ ολες τις υπηρεσιες ξεπλυματος και στο FBI. ΓΙ αυτο ψυχραιμια και υπομονη πριν αλεκτωρ λαλησει
  DKK
  απάντηση2410
   
   
   
  παρέσυρε τον Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία | 08/02/2018 11:38
  "παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία" ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΦΗΝΑΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ από ΜΜΕ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , ΚΑΤΑΝΤΑ ΕΜΕΤΙΚΑ Εξόφθαλμο . Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μα αντίστοιχο πληθυσμό.
  freeman
  απάντηση245
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σκανδαλα μερος 1ο | 08/02/2018 11:33
  Στη καταθεση του Μαρτυρος προς το FBI περιγραφεται το καθεστως-πρακτικες,λειτουργια προωθησης των προιοντων νοβαρτις,οπως ακριβως και στη καταθεση του προστατευομενου Σαραφη,που επι πλεον περιλαμβανει και τα του εμβολιου και τεστ αιματος. Ως προς την πρωτη μαρτυρια,εχω την αισθηση οτι οι παγκοσμιες πρακτικες που αναφερονται και ελεγχονται ισως συνιστουν αθεμιτο ανταγωνισμο,Αλλα σκανδαλο????παντα στις πωλησεις υπαρχει ανταμοιβη,του μεσαζοντα.Το παρανομο με τους γιατρους ειναι-ηταν το οτι δε δηλωναν αυτο το εσοδο.Στη περιπτωση των σεμιναριων, ισχυει το ιδιο. Επι πλεον,το Κρατος δεν επιβαρυνετο με την δαπανη συμμετοχης σε σεμιναρια κατα το πλειστο επιμορφωτικα και χρησιμα για το επαγγελμα.
  DKK
  απάντηση134
   
   
  ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλςο παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία !!!! | 08/02/2018 11:33
  Το καλύτερο σημείο της κατάθεσης το οποίο καταδεικνύει την ταυτότητα του υποβολέα του "καταθέτη".
  kiko
  απάντηση292
   
   
  Δεν ήξερε, παρασύρθηκε, άστο γι' αργότερα! | 08/02/2018 11:26
  Ωραίος αυτός ο μάρτυρας "Σαράφης" που ξεστόμισε το ανεπανάληπτο "..... ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία,....". Θα μου πεις πως ολόκληρο το πολιτικό σύστημα από την ακρο-Δεξιά μέχρι την ακρο-Αριστερά και η επώνυμη δημοσιογραφία μαζί με το βαθύ ίντερνετ αυτό υποστηρίζει, γιατί αυτός να μην το επαναλάβει.
  300 δις και 15%!!!
  απάντηση241
   
   
  χάντρες και καθρεφτάκια | 08/02/2018 10:23
  Χρονια τώρα ακούω σκάνδαλα κάθε μέρα που δεν οδηγούν πουθενά! Αυτό βεβαια είναι από τα μεγάλα, αλλά ο χρόνος δημοσίευσης του είναι επιλεγμένος να σκεπάσει την βρώμα από την παραχώρηση της Μακεδονίας στους σφετεριστές σλάβους. Όπου να γυρίσεις να σταθείς βρώμα και δυσωδία! Διαπραγματεύονται κράζει ο κοτζιάς, τον ξεμπροστιάζει ο νίμιτς και γίνεται θηρίο, τώρα πάλι ο zaef, δεν αλλάζουμε τίποτα από το σύνταγμα μας λέει, πάρτε αυτές τις χάντρες και καθρεφτάκια (βλέπε αλλαγή ονομασίας δρόμου και αεροδρομίου) και αράξτε
  Zaglos
  απάντηση188
   
   
  ΘΕΑΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ...ΑΡΤΟ | 08/02/2018 10:09
  Τι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τι κατασχέσεις λογαριασμών ακόμα και 500σάρικων από τα βιβλιάρια, τι σφαγή στις συντάξεις σε λίγο με τον νόμο Κατρούγκαλου ("επανυπολογισμό" το λένε...τώρα), τι 200άρια κατώτατος μισθός, πάνε αυτά! Έχουμε θέαμα (NOVARTIS) αλλά χωρίς...άρτο! Πώς το είπε ο Μίκης? ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!
  Α.Ρ.Τ.
  απάντηση246
   
   
  OI POLAKHDES | 08/02/2018 09:44
  H NOVARTIS OPOS OLES OI FARMAKEYTIKES ETAITEIES LADONOYN OLOYS TOYS GIATROYS GIA NA GRAFOYN TA FARMAKA TOYS, OPOTE OLOI OI GIATROI TA PHRAN KAI TA PERNOYN , OSO GIA POLITIKOYS? DEN NOMIZO NA PHRAN OYTE MIA, DIOTI DEN DINH XRHMATA H NOVARTIS, TORA AN OI MARTYRES TOY POLAKH LENE AKOYSA KAI AKOYSA AYTA EINAI MONO SYKOFANTIES GIA NA AMAYROSOYN AYTOYS TOYS POLITIKOYS, POY STO TELOS ANTI NA TOYS KLEISOYN MESA THA EINAI OI IDIOI POLAKHDES POY THA KATALHKSOYN STO KORYDALO
  andreas
  απάντηση137
   
   
   
  ΤΡΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ | 08/02/2018 08:49
  Εδώ έχουμε ΤΡΙΑ σκάνδαλα; ΠΡΩΤΟΝ η απίστευτη υγειονομική δαπάνη-σπατάλη ειδικά στα χρόνια 2004-2009 ΔΕΥΤΕΡΟΝ αυτό το καραγκιοζιλίκι των νυν "αριστερόστροφων φασιστών" που το μόνο που τους νιάζει είναι ο ντόρος και ο κουρνιαχτός (αλλιώς δεν θα έκαναν Πρόεδρο Δημοκρατίας τον κορυφαίο Υπουργό της Κυβέρνησης των ετών 2004-2009) ΤΡΙΤΟΝ η υπόσχεση της Χρυσής Αυγής ότι θα μας απαλλάξει αυτή από τα σκάνδαλα (Τα ίδια έλεγε και ο Αδόλφος και είδαμε που το πήγε!)
  ΒΟΚΑΚΙΟΣ
  απάντηση3110
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Να το πούμε Αγγλικά: And so what? | 08/02/2018 05:26
  Από τα έγγραφα φαίνεται ότι η NOVARTIS πλήρωνε γιατρούς. Αυτό που λένε οι Αμερικάνοι εδώ και καιρό. Δεν φαίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ να πλήρωνε πολιτικούς και μάλιστα Έλληνες.. Ερώτηση: Με τους πληστειριασμούς πρώτης κατοικίας που κάνει η αριστερόστροφη κυβέρνηση τι γίνεται... (όλα γλυκά και αθόρυβα....)
  Nikos
  απάντηση3922
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  σκάνδαλο για ΠΓΔΜ | 08/02/2018 02:22
  Το σκάνδαλο της Νοβάρτις βγαίνει για την ΠΓΔΜ.
  mm
  απάντηση3216
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΧΕ ΑΓΝΟΙΑ? | 08/02/2018 00:39
  Πώς γνώριζε ο μαρτυρας ότι ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της?????? Και γιατί δεν είπε το ίδιο και για άλλους???
  ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
  απάντηση495
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-