Φαντασία, πηγαία δημιουργικότητα, ομαδικό πνεύμα και ψηφιακές δεξιότητες θα επιστρατεύσουν μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, συμμετέχοντας σε έναν καλλιτεχνικό διάλογο για την οδική ασφάλεια.

Μέσω του διπλού Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας, παιδιά και έφηβοι, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, καλούνται να καταθέσουν σκέψεις και προβληματισμούς, δημιουργώντας μια μικρού μήκους ταινία, ένα τηλεοπτικό σποτ, ακόμη και ένα application προκειμένου να στείλουν τα δικά τους μηνύματα ευαισθητοποίησης.

Μπαίνοντας αισίως στην πέμπτη δεκαετία παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας, η Εκπαιδευτική Τηλεόραση του υπουργείου Παιδείας συμπράττει εφέτος με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Οι μαθητές των Δημοτικών όλης της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους για να στείλουν το μήνυμα «Στον δρόμο με προσοχή!», ενώ οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων θα αποτυπώσουν στα έργα τους τις ανησυχίες τους σχετικά με το θέμα «Οδική Ασφάλεια: Δικαίωμα όλων».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων σε σχέση με την οδική ασφάλεια και η δραστηριοποίησή τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων τα οποία θα προάγουν την κυκλοφοριακή αγωγή και θα αναδεικνύουν τη σημασία της τήρησης των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Τα τροχαία αποτελούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών.

Μέσα από την καλλιτεχνική διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μικροί μαθητές, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει οι ίδιοι να τηρούν ως πεζοί, επιβάτες αυτοκινήτου ή μέσου μαζικής μεταφοράς, αλλά και ποδηλάτες, ενώ δεν λείπουν οι συμβουλές προς τη μαμά και τον μπαμπά!

Δικαιώματα και υποχρεώσεις

Για τους εφήβους, ζητούμενο είναι να αντιληφθούν ότι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να εμπλακούν σε τροχαία συμβάντα.
Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

¢ Οδική ασφάλεια και υπεύθυνη συμπεριφορά.
¢ Οδική ασφάλεια και προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, πεζοί, ποδηλάτες κ.λπ.).
¢ Οδική ασφάλεια και προστασία της ζωής στον δρόμο.
¢ Ο ρόλος της αστυνόμευσης στην προστασία των χρηστών του οδικού δικτύου.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές, που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής ως τις 15 Απριλίου 2018, μπορούν να λάβουν μέρος με μια ταινία μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών (ταινία μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ) ή ένα τηλεοπτικό σποτ μέγιστης διάρκειας 45 δευτερολέπτων ή τέλος με μια εφαρμογή αξιοποιώντας εργαλεία Web2.0, όπως blog, wiki, νοητικούς χάρτες, σύννεφα λέξεων, χρονοδιαδρόμους, ιστοσελίδες κλπ.
Περισσότερες πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό: http://www.i-create.gr/

HeliosPlus