Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας στην ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως «τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας παρουσιάζεται μια ραγδαία έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, με εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες παράτυπους μετανάστες να συνωστίζονται έξω από το νέο λιμάνι της Πάτρας, πέριξ και της περιοχής που πραγματοποιείται το συνέδριο που συμμετέχετε, οι οποίο διαβιούν εν μέσω χειμώνα σε άθλιες συνθήκες, εντός αυτοσχέδιων καταυλισμών, σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, και οι οποίοι προσπαθούν ακόμα και με βίαιο τρόπο να εισέλθουν στα πλοία που ελλιμενίζονται σε αυτό. Περιέργως βέβαια, εδώ και δυο ημέρες, αυτοί οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν…».

Σύμφωνα με πληροφορίες λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα για το 9οΠεριφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου θα κλείσουν με ομιλία του Πρωθυπουργού παρουσία του μεγάλου μέρους του υπουργικού συμβουλίου, οι εκατοντάδες μετανάστες που διαμένουν κοντά στο λιμάνι της Πάτρας «εξαφανίστηκαν» από το σημείο και περιορίστηκαν σε χώρο που επιτηρείται διαρκώς από αστυνομικές δυνάμεις.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, με την αναχώρηση του Πρωθυπουργού και την «χαλάρωση» των μέτρων ασφαλείας οι μετανάστες θα επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους που περιλαμβάνει επιχειρήσεις εισβολής στο λιμάνι. Λιμενικοί σημείωναν πως το βράδυ της Δευτέρας μια ομάδα 70 μεταναστών επιχείρησε να μπει σε πλοίο της ΑΝΕΚ ωστόσο εντοπίστηκαν έγκαιρα λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και τους απομάκρυναν.
Την Κυριακή σε ανακοίνωσή της η τοπική Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος είχε τονίσει ότι: «Δυστυχώς για άλλη μια φορά πρέπει να αναδείξουμε άλλο ένα δυσάρεστο γεγονός που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Πάτρας με θύμα ένα λιμενικό. Συνάδελφος μας την 03/02/2018 και ενώ εκτελούσε εξωτερική Υπηρεσία κατά την διάρκεια αποτροπής μιας ολόκληρης ομάδας παράτυπων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στον χώρο του ISPS του επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν με θλαστικά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς μετά από λίγη ώρα βγήκε από το νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία του.» Πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος λιμενικός αρχικά απομάκρυνε έναν μετανάστη ο οποίος λίγο αργότερα επέστρεψε στο σημείο με άλλους εννέα και του επιτέθηκαν με κλωτσιές και γροθιές.
Στην Πάτρα –για το Περιφερειακό Συνέδριο –βρίσκεται και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμμετείχε σε σύσκεψη με τους Λιμενάρχες Δυτικής Ελλάδας, παρουσία παρουσία των Γενικών Γραμματέων Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού και Χρήστου Λαμπρίδη , τουΔιευθυντή τουΚλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.ΥποναύαρχουΛ.Σ.Γιάννη Αργυρίου,καιτου Διοικητή της5ης ΠΕΔΙΛΣ ΑρχιπλοίαρχουΛ.Σ.Σπύρου Κοντομάρη.
Στη σύσκεψη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ειδικά για τους μετανάστες, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «ακόμα κι αν καταφέρουν παράνομα να φύγουν από την Πάτρα, θα τους πιάσουν σε άλλη χώρα και θα τους γυρίσουν πίσω. Επειδή πρόκειται για νέα παιδιά κυρίως, η λύση είναι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, γιατί αν δεν γίνουν κάποιες ενέργειες το θέμα θα συσσωρεύεται και το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Πρέπει να γίνει συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία, με τις ΜΚΟ και με αρμόδια υπουργεία ώστε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με το οποίο οι άνθρωποι αυτοί θα διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες. Προσωπικώς δεν είμαι υπέρ της λύσης του φράκτη, γιατί έξω από το φράχτη τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Εγώ σταθερά ως επιλογή μου υποστηρίζω και προσπαθώ, οι άνθρωποι αυτοί να στεγαστούν σε σπίτια και όχι σε κέντρα ούτε σε καταυλισμούς. Πρέπει και οι μετανάστες να πειστούν ότι πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό προχώρησε και το πρόγραμμα στην Κρήτη. Και αυτή τη στιγμή, εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Και εκεί υπήρχε δισταγμός στην κοινωνία, αλλά τελικώς είδαν τα οφέλη.»
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη οι Λιμενάρχες ανέφεραν ότι τα Λιμεναρχεία τους είναι πλήρη από πλευράς στελέχωσης και ότι είναι καλά από πλευράς εξοπλισμού και υπηρεσιακών μέσων. Ανέφεραν μόνο μικρά θέματα κτιριακής υποδομής, τα οποία ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε τη διάθεση να διευθετήσει.
Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής και οι κ. Λαμπρίδης και κ. Καλαματιανός είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών Νίκο Κοντοέ, καθώς και με τους εκπροσώπους των Λιμενικών Ταμείων Δυτικής Ελλάδας.Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού ΑιτωλοακαρνανίαςΓιώργος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγίου Δημήτρης Φιλιππάτος, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου Ευαγγελία Τσέλιου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κάστρου ΚυλλήνηςΝαμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής.
Υπενθυμίζεται πως το θέμα της διαχείρισης των μεταναστών είχε τεθεί και πρόσφατα κατά την επίσκεψη στην Πάτρα του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιου επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, Τζανέτου Φιλιππάκου ο οποίος είχε δηλώσει: «Η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη. Αποφασίστηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος στο λιμάνι. Τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία λαμβάνονται θα ενισχυθούν σε κάποιο βαθμό. Η συνεργασία των εμπλεκομένων Σωμάτων θα ενισχυθεί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να υπάρξει η ευταξία στο λιμάνι και παράλληλα να αποτρέψουμε και την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων που δυστυχώς για άλλη μια φορά όπως διαπιστώθηκε και στην περίπτωση αυτή, υπάρχει εκμετάλλευση από διάφορους επιτήδειους».