από metereologos.gr
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
 
 

Η Ελλάδα στον βούρκο της Novartis - Βαριές κατηγορίες για οκτώ πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς

Η δικογραφία παρεδόθη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου - Η Βουλή θα αποφασίσει για τους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο
Η Ελλάδα στον βούρκο της Novartis - Βαριές κατηγορίες για οκτώ πρώην υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η δικογραφία για την Novartis καθώς η Βουλή θα αποφασίσει για τους οκτώ υπουργούς και δύο πρώην πρωθυπουργούς που εμπλέκονται στο ομώνυμο σκάνδαλο.

Μίζες 45-50 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - να έχουν διακινηθεί προς τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, ενώ η ζημιά του Δημοσίου μόνο από τον πολυεθνικό κολοσσό υπολογίζεται σε πόσο άνω των τριών δις ευρώ από το 2000 ως το 2015. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν τη ζημιά του Δημοσίου από τη διαφθορά και την αμέλεια σε σχέση γενικά με τον χώρο του φαρμάκου κατά το ίδιο διάστημα σε ποσό μεγαλύτερου των 23 δις ευρώ.

«Συγκλονιστικές» - όπως αποκαλούνται - καταθέσεις από τους τρεις συνολικά προστατευόμενους μάρτυρες, αποκαλύπτουν διακίνηση με βαλίτσες, ενώ μόνο σε μια κατάθεση γίνεται λόγος για μίζα 40 εκατομμυρίων ευρώ σε τρία πρόσωπα στον τομέα των εμβολίων γρίπης.

Τη δικογραφία παρέδωσαν την Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς κ. Ντζούρας και κ. Μανώλης.

Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίασε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση άνοιξε εκτάκτως η Ολομέλεια του σώματος για να ανακοινωθεί η κατάθεση της δικογραφίας για την Novartis.

Πηγές αναφέρουν ότι στα ονόματα συγκαταλέγονται και αυτά δυο πρώην Πρωθυπουργών του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Πικραμμένου ενώ τα οι υπουργοί είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευαγγελος Βενιζελος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εξέδωσε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, αποκαλύπτει τριάντα συνολικά πρόσωπα ως αποδέκτες της δωροδοκίας, εκ των οποίων τα δέκα πολιτικά (που έγιναν χθες γνωστά) αλλά και είκοσι επιπλέον που έχουν ιδιότητα κυβερνητικών αξιωματούχων. Σε αυτά συγκαταλέγονται 4-5 γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών, συνεργάτες και σύμβουλοι υπουργών_ οι γιατροί είναι παρά πολλοί και δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία αυτή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σχέση ειδικά με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως «φτωχά».

Το μεγαλύτερο πάρτι - σύμφωνα με τους συνολικά 20 μάρτυρες - γινόταν πριν από την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων, με το σκάνδαλο να εδράζεται κυρίως στην έγκριση φαρμάκων της Novartis, πολλές φορές και στην προνομιακή μεταχείρισή της έναντι άλλων φαρμάκων που καθυστερούσαν να εγκριθούν, την τιμολόγηση αλλά και τη συνταγογράφηση_ πρόκειται κυρίως για ογκολογικά φάρμακα.

Η επίμαχη δικογραφία έχει επίσης διαβιβασθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη Βουλή αποστέλλονται επίσης τρεις μηνυτήριες αναφορές μεταξύ των οποίων μία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για υπέρμετρες αγορές φαρμάκων.

Πηγές που πρόσκεινται στην Εισαγγελία Διαφθοράς καθιστούν σαφές ότι η έρευνα συνεχίζεται ως προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αναφορικά με το σκέλος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή και αναπληρωτή υπουργού κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσουν για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.


Το non paper του Μαξίμου


Η ΝΔ βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει

1. Το σκάνδαλο Novartis δεν είναι ένα ελληνικό, αλλά ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες του κόσμου, ήταν η κρίσιμη χώρα.

2. Αυτό που διερευνάται τόσο από τις ελληνικές αρχές, όσο και από αρχές άλλων χωρών είναι η τιμολόγηση υπέρ της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας μέσω και της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, εις βάρος των ασθενών και του συστήματος υγείας της χώρας.

3. Το επιχείρημα της ΝΔ περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό.
Καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη παρέχει ενημέρωση για την διαδικαστική πρόοδο των ποινικών υποθέσεων και προς την Βουλή κατά την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

4. Η επιχειρηματολογία ότι δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη είναι εξίσου έωλη. Το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα.

5.Επίσης, ανέκδοτο αποτελεί και η προσπάθεια του κου Σαμαρά που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε «ανώνυμους».

Α. Τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους.
Β. Η «ανωνυμία» των μαρτύρων καθώς και το να έχουν «ψευδώνυμο» προβλέπεται στην Δικονομία μας.
Γ. Η μαρτυρία τους ελέγχεται σε κάθε περίπτωση.
Δ. Ο ίδιος δεν θα πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά για το νομικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, το οποίο θεσπίστηκε και από την κυβέρνησή του.

Καλά θα κάνει λοιπόν η ΝΔ να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει.

Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται.

Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή.

Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό.

Η στάση της θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη. (Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε και ο κος Τσοχατζόπουλος).

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο.

Ευχόμαστε να επιθυμούν όλοι το ίδιο.

Δηλώσεις

Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρει:

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου - Ιούνιου 2012».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι όταν «σκοντάφτουν» σε πολιτικά πρόσωπα να αποστέλλουν τις δικογραφίες αμελλητί, χωρίς χρονοτριβή, στη Βουλή. Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα η Βουλή θα πρέπει να εξετάσει την εμπλοκή τους ως προς τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας ·αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιο αδίκημα αντιστοιχεί σε ένα έκαστο). Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αδικήματα θεωρούνται παραγεγραμμένα με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Απαντήσεις στα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, περί εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis έδωσε μετά τις 8 το βράδυ και ο Γ. Στουρνάρας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας και νυν διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για να εξετάσει πιθανά αδικήματα απιστίας και παθητικής δωροδοκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις αναφορές ότι το όνομά του περιέχεται στην δικογραφία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. «Eπειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως «όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια».


Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Κάραβελ παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.

Στην μεγάλη αίθουσα που φιλοξενούσε την εκδήλωση, στον χώρο έξω από αυτή και στις δύο σκάλες δεν έπεφτε καρφίτσα. Σε αυτό το ενθουσιώδες κοινό επέλεξε να μιλήσει για την υπόθεση Νοvartis ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος χαρακτήρισε "τρίχες" τις αποκαλύψεις που περιέχονται στη δικογραφία και προέτρεψε τον κόσμο που τον άκουγε να παρακολουθήσει την Τρίτη την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή γιατί όπως είπε εκεί "θα τους κάνω πλήρως ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία για να την μάθει ο ελληνικός λαός".

Πρόσθεσε ότι είναι εξωθεσμική και παράνομη η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ανάκρισης είναι πράγματι δύο "ένας Κρητικός με μουστάκι από τα Σφακιά και ένας κοντός μαυριδερός δημοσιογράφος" εννοώντας τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι όπως είπε έχουν προαναγγείλει ο καθένας τους καμιά εικοσαριά φορές διώξεις με πληροφορίες από μια "δήθεν μυστική ανάκριση". "Αν τους αρέσουν οι εισαγγελείς τόσο πολύ θα φροντίσουμε εμείς να τους βλέπουν συχνά στο μέλλον", υπογράμμισε.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις εξελίξεις για την υπόθεση NOVARTIS ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής δηλώνει τα εξής:

1) Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματὀς μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι έχω ο ίδιος προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων (όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά, την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ.)

2) Σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων υπενθυμίζω τα δεδομένα που αποδεικνύουν το φαρισαϊσμό του μηνυτή :

Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ΄ εντολή των θεσμών και ολοκληρώθηκε κατόπιν πολύμηνων διαβουλεύσεων στις 14.8.2015.

Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων που ενσωμάτωνε και εφάρμοζε τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο Υπουργείο ως Υπηρεσιακός Υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015 .

Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής. Άλλωστε έχω ήδη απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή.

Ανακοίνωση Novartis: Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα

Η φαρμακοβιομηχανία Novartis εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για μίζες σε κρατικούς λειτουργούς.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης παρέδωσαν σήμερα το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει:

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».
Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Γίνεται σοβαρή προσπάθεια θεσμικής διερεύνησης στον τομέα της Υγείας, για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά στον τομέα της υγείας τόνισε ο κ. Ξανθός για να επισημάνει ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές με εμπλοκή μάλιστα και του FBI.

Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη, ανέφερε ο υπουργός.
Ανακοίνωση ΣΦΕΕ

«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, με κατηγορίες εμπλοκής εταιρίας μέλους του ΣΦΕΕ σε έκνομες ενέργειες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υπογραμμίζει πως διαχρονικά υποστηρίζει και προάγει την τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας, αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι το βασικό ζητούμενο είναι η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και η εξασφάλιση του δικαιώματος των ασθενών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες.

Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως ακριβώς υπαγορεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ταυτόχρονα επιθυμούν την άμεση κατάληξη της υπόθεσης.

Ο ΣΦΕΕ με σοβαρότητα και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του τονίζει και πάλι τη σημασία της διαφάνειας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των εταιριών μελών του στην αγορά, προς όφελος όλων των Ελλήνων ασθενών και των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να αποκαθιστά τη σχέση διαφάνειας στο τρίπτυχο φαρμακευτικές εταιρίες- συνταγογράφηση -ασθενείς με αίσθημα δικαίου και χωρίς προκαταλήψεις».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκλημα και τιμωρία για το σκάνδαλο της «λευκής μπλούζας» 
Τσίπρας: Να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για το σκάνδαλο Novartis 
ΝΔ: Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση για εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη 
Βουλή: Κατέθεσε ο Αδ. Γεωργιάδης στην Εξεταστική για την Υγεία 
Πολάκης για σκάνδαλο Novartis: Η Νέμεσις έφτασε 
ΣΥΡΙΖΑ: Οι αποκαλύψεις για Novartis συγκλονίζουν την κοινωνία 
Υπόθεση Novartis: «Βρίσκουμε έγγραφα σε σπίτια υπαλλήλων» 
Ευ. Βενιζέλος: Βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών στην υπόθεση Novartis 
Τζανακόπουλος: Σκάνδαλο μεγατόνων η υπόθεση Novartis 
Μηνύει Τσίπρα - Παπαγγελόπουλο ο Σαμαράς για τη Novartis 
ΝΔ για Novartis: Καθεστωτική η συμπεριφορά της κυβέρνησης 
Η έρευνα για την Novartis και ποιοι είναι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της αμερικανικής δικαιοσύνης 
 
 
σχόλια (87)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  NOVARTIS | 09/02/2018 12:17
  AS PERIMENOYME TIS DIKASTIKES APOFASOIS , YPOMONH , YPARXH PITHANOTHS!!!! NA LAMPH H ALITHIA. DEN MPOROYME NA TOYS PRODIKASOYME MESO TON MEDIA!!! EAN APODIXTH ALITHES TOTE KYRIOI EINAI ETHNIKH PRODOSIA, KAI PREPH NA TIMORITHOYN APO LAIKA DIKASTHRIA!!!
  Kapodistrias
  απάντηση01
   
   
  Οι πολιτικοί θέλουν το κακό των Ελλήνων | 08/02/2018 20:04
  Οι πολιτικοί θέλουν το κακό των Ελλήνων. Οι καρκινοπαθεις πεθαιναν χωρις να τους δινουν θεραπεία και αυτοί επερναν μίζες και υπερκοστολογουσαν τα φαρμακα
  neoelinas
  απάντηση11
   
   
   
  Oχι στα προκατειλημένα ΚΑΤΗΓΟΡΩ παντος είδους. | 07/02/2018 17:03
  Κρίνετε πράξεις και όχι πράτοντες! Και στο διά ταύτα, ΔΕΝ πρόκειται να δικαιολογήσω ψεκασμένους παντός είδους στο Μακεδονικό ως αντίδοτο στην αηδία μου για τη πρακτική των Συριζαίων πρό και μετά περιόδου διακυβέρνησής τους, διότι επί της ουσίας οι προσπάθειές τους στο εν λόγω θέμα είναι απείρως συνετότερη από αυτό που απαιτεί το τουρλουμπούκι των..."Μακεδονομάχων". Αν όμως στο θέμα NOVARTIS, ισχύει όντως ότι κάποιοι, άνευ στοιχείων, εν είδη κουκουλοφόρου ΔΕΙΧΝΟΥΝ ανώνυμα πολιτικούς, προφανώς για να τους κρεμάσουν στα μανταλάκια ο Τσίπρας και τα τσιράκια του, είμαι σίγουρος ότι το πράγμα θα γυρίσει μπούμεραγκ, αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι τελικά το συριζαίικο τσίρκο είναι όντως για κρέμασμα!
  anti
  απάντηση1819
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΤΑΝΤΙΡΥ ΤΟΥ ΜΕΛΑΝΟΥ ΦΟΡΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ | 07/02/2018 14:32
  Σίγουρα στον τομέα της Υγείας έγιναν και γίνονται τεράστια σκάνδαλα σπατάλης. Πολλοί, παρα πολλοί φάγανε. Από πάνω (τα πολλά) μέχρι κάτω. Και πρέπει να πληρώσουν οι ένοχοι. Αλλά ετούτοι οι "αριστερόστροφοι φασίστες" δεν τους ενδιαφέρει να βρεθεί η αλήθεια. Τους ενδιαφέρει μόνο ντόρος, μπας και γλιτώσουν το μαύρισμα. Γι' αυτό σκαρώνουν αυτό το καραγκιοζιλίκι, που είναι ένα νομικό σκάνδαλο σκάνδαλο, από αυτά που σκαρώνουν τα απανταχού στον κόσμο φασιστικά καθεστώτα και, το οποίο δεν θα βγάλει τίποτα! Και θα γελάνε από δίπλα οι ένοχοι και θα βγάνει και γλώσσα η Χρυσή Αυγή!
  ΜΙΔΑΣ
  απάντηση2221
   
   
  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟ ΦΑΣΙΣΜΟ | 07/02/2018 14:09
  Η ελληνική Αριστερά (παλαιοκομματική και "ανανεωτική") ένα πράγμα ξέρει να κάνει. Αυτό που έκανε το 1944-1949. Εμφύλιο και Καταστροφή! Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν θα διστάσει να το κάνει και τώρα αρκεί να μη ξεκολλήσει ο ...πός της από την καρέκλα της εξουσίας! Γιαυτό, έλληνες δημοκράτες, σταθείτε απέναντι στον "αριστερόστροφο φασισμό", τον πιο επικίνδυνο, όπως είπε και ο Μίκης
  ΖΗΝΩΝ
  απάντηση2523
   
   
   
  Μα ειναι τοσο φανερος ο αμερικανικος δακτυλος στο σκανδαλο ΜΕΣΑ στις συζητησεις για ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.. | 07/02/2018 13:59
  ..που σου δημιουργει το αισθημα γελοιοτητας και αναγουλας! Ναι, σκανδαλο υπαρχει. Οπως υπαρχουν και υπευθυνοι! Ομως, 1ον, πως γινεται ενα σκανδαλο που υπαρχει εδω και χρονια στην ερευνα, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ να μαρτυρουν οι 'αορατοι προστατευομενοι μαρτυρες' (ολοι στις ΗΠΑ!) μεσω του αμερικανικου FBI, αυτη τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη εναντιων 10 πολιτικων που ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ειναι ολοι εναντια στη κυβερνηση για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ? 2ον, ενω η χρονικη περιοδος της ερευνας, συμφωνα με το FBI, ειναι 2006-2015, δεν βρισκεται αναμεσα στους ελεγχομενους 'η κατανομαζομενους και ο πρωην πρωθυπουργος ΓΑΠ? Μηπως γιατι ειναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ? Λιγο περιεργα μας τα λεει το τσιρακι σας κε Πραιατ...
  Σπυρος
  απάντηση2115
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το τεκμηριο της αθωοτητας και η δημοκρατια | 07/02/2018 13:47
  Συνεχεια Ο κ.Πρωθυπουργος λοιπον,ως διακονος της πολιτικης και μαθητευομενος της δημοκρατιας ΘΑΠΡΕΠΕ να την προστατευει ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΑΚΟΜΗ και το κομματικο συμφερον.Ετσι θα επειθε για την διαφοροποιηση του απο πρακτικες του αμαρτωλου παρελθοντος του πολιτικου κατεστημενου. Αντιθετα απο την Πατρα εδωσε ειδικο βαρος Στα σχολια των κατηγορουμενων περι παρεμβασης στη δικαιοσυνη (λογω της στασης των τζανακοπουλου,κοντονη,παπαγγελλοπουλου). ΥΓΦοβαμαι πως με κατι τετοια αργα η γρηγορα η αξιοπιστια του δικαιακου καθεστωτος της πατριδας μας θ αμφισβητηθει,αλα Τουρκα,με αποκλειστικη ευθυνη οσων αγνοουν το ΤΕΚΜΗΡΙΟ της Αθωοτητος
  DKK
  απάντηση1113
   
   
  Οποιος σκαβει τον λακκο τ αλλουνου πεφτει ο ιδιος μεσα | 07/02/2018 12:43
  Τεσσερις κατηγοριες σχολιαστων —οσοι τους εχουν ενοχους, —οσοι τους εχουν αθωους —οσοι ψυλλιαζονται σταλινικες μεθοδους,και —οσοι περιμενουν στοιχεια ενοχης η αθωοτητας. Οι κατηγορουμενοι ειναι ΑΘΩΟΙ,Μεχρις αποδειξεως της ενοχης.Αντιθετα με τον κανονα αυτο που ΙΣΧΥΕΙ και στους Μαου Μαου,Εντω στην δημοκρατια της μπανανιας ισχυει το αντιθετο,σε βαρος των δημοκρατικων θεσμων του λαου του μελλοντος μας και ολων οσων υποτιθεται εβλαβησαν απ τα λαμογια???Τον τονο δινει ο Πρωθυπουργος που στη Πατρα εμμεσοΑΜΕΣΑ εγινε εισαγγελεας, δικαστης,Σωκρατης και Πλατων. ΕΤΣΙ,μου μπηκαν ψυλλοι στ αυτια και περασα(οπως πολλοι αλλοι)στη κατηγορια των ψυλλιασμενων,ΑΝΤΙ του ΟΡΘΟΥ να παραμενω αποστασιοποιημενος.
  DKK
  απάντηση1913
   
   
   
  Περίεργο... | 07/02/2018 12:12
  ... Όλα τα "ΜΕΓΑΦΑΓΟΠ¨ΟΤΙΑ" και τα "ΜΕΓΑΣΚΑΝΔΑΛΑ", ξεκίνησαν και έγιναν όταν κυβερνούσε η ΝουΔού, με το Μπούλη και τον Αντωνάκη... Γιατί "βουβάθηκαν" γι'αυτό το γεγονός τα λαλλίστατα ΜΜΕ μας και οι μεγαλόσχημοι πολιτικάντηδες, που μας πρήξανε 5-6 χρόνια με τον Τσοχατζόπουλο (όχι ότι αυτός ήταν "άγγελος"), ενώ όλοι οι άλλοι έβγαιναν αθώες περιστερές...;;;!!! Εάν και αυτή τη φορά, τα μεγάλα λαμόγια δεν τιμωρήθούν ώς εγκληματίες (γιατί περί εγκλήματος πρόκειται), τότε ήμαστε άξιοι της μοίρας μας...! Θα μ'ενδέφερε μιά "δήλωση-τοποθέτηση" επί του θέματος, τού Κούλη και της "μεγάλης" Ντόρας...
  Άδωνι που τα πήγες τα λεφτά...;;;!!!
  απάντηση2620
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Akrivos! Ine ekviasmos tis kyvernisis, i antipolitevsi na min antidrasi sto thema tu diapragmatevomenu onomatos tis FYROM. | 07/02/2018 11:30
  Poso chamila echume pesi os chora ota ke i dikeosini sygontari se ena tetio ekviasmo. Ke vevea itane gnomonas gia prosdiorismo timon to AEP tis ptochevmenis Eladas. Omos to kolpo tis NOVARTIS itane to na parun tin Elada os gnomona ke ochi tin Bulgaria i tin Rumania. Den itan kolpo ton Elinikon kyverniseon meta ladomatos, itan kolpo tis idias eterias. To oti i iatri ladonontusan syntagografontas ta farmaka tis eterias, ine thema gia forologiko, ochi tis vulis. Avta omos oli to xerume edo ke poles dekaeties. I k.dikastes tha eprepe tora na ascholithun me skepsis apozimioseon atomon to opion spilosan to onoma.
  bludicka
  απάντηση414
   
   
  έλα μωρέ... | 07/02/2018 10:44
  μα πως κάνετε έτσι για πενήντα ψωροεκατομμύρια;
  σιγά τώρα το ποσό
  απάντηση243
   
   
  Αποπροσανατολισμός erga omnes | 07/02/2018 09:22
  O Σαμαράς και ΣΙΑ που δεν επιθυμούν το όνομα "Μακεδονία" για τη Vardaska, είναι εγκληματίες (το πιο πιθανόν). Άρα, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να υποστηρίζει από αυτά που λένε οι εγκληματίες. Αυτό προσπαθούν να περάσουν, νομίζοντας ότι κάποιος θα αλλάξει γνώμη για τη ονομασία της Vardaska. Η "κυβέρνηση" σε συνεργασία με τα ΜΜΕ προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το ζήτημα της Vardaska, όπως έκανε ο Σαμαράς με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
  H Vardaska στην ΕΕ
  απάντηση2921
   
   
  Δεν πρόκειται για Ελληνικό πρότυπο. | 07/02/2018 08:51
  Η Roche και Novartis (CH) «αμείβουν» τους γιατρούς συστηματικά. Το ίδιο (υποθέτω, αλλά δεν το ισχυρίζομαι) και η Johnson
  Michail Leon
  απάντηση222
   
   
  ΛΑΔΩΜΑ ιατρικό | 07/02/2018 07:39
  Κατ ΑΡΧΗΝ ο πολιτικός γιατί γίνεται πολιτικός, γιατί δεν μπορεί να εργαστεί για να βγάλει τις χρηματικές του ανάγκες, ενώ στην πολιτική (Δεξιά έως κάργα αριστερά), αρκεί να πείσει τους ψηφοφόρους (ας μην τους χαρακτηρίσω αυτούς). Τώρα η υγεία στην χώρα μας (αφού την έφτιαξε τέλεια ο Γεννηματάς), από αρχαιοτάτων χρόνων είναι πηγή παράνομου και ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟΥ πλουτισμού, σε όλα τα επίπεδα. Τώρα εάν εγώ δώσω 1.000€ σε κάποιον χωρίς να προσημειωθούν και κατόπιν να βρεθούν επάνω του, θα γίνω πιστευτός; φυσικά ΟΧΙ. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή με τους μάρτυρες που μιλούν για βαλίτσες σε πολιτικούς, με μόνο στοιχείο την μαρτυρία τους, δηλαδή ΦΑΟΥΛ. Εγώ πιστεύω πως πολλοί περισσότεροι λαδώθηκαν, ο μόνος όμως τρόπος να τους πιάσουν είναι μέσω ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των ιδίων καθώς και ανιόντων και κατιόντων συγγενών, μόνο εάν τα ξόδεψαν και δεν τα καταχώνιασαν σε κάποιο ντουλάπι για αργότερα, που είναι το πιο ΕΞΥΠΝΟ για να μην φανεί η ΛΑΔΙΑ.
  IOLA
  απάντηση158
   
   
  NHPIA | 06/02/2018 20:39
  MPOYRDES STO TETRAGONO ME MARTYRES APO TA EKSARXIA , MPARDON APO TO ROYBIKONA, OLA OREA ALLA O PIKRAMENOS POTE PROLABE NA TA FAH?? AYTOS DEKA MERES HTAN PROTHYPOYRGOS , O ANTROPOS DEN PROLABE NA BRH TO GRAFEIO TOY, DHLADH PROLABE KAI PHRE TIS BALITSES ME TA LEFTA?? KAI POY EINAI AYTA TA XRHMATA?? KAI TA NHPIA SIGOYRA KATALABAINOYN PIO POLLA PRAGMATA APO TOYS SYRIZAIOYS, STO TELOS TOYS BLEPO NA FEYGOYN NYKTA FYSIKA GIA KORYDALO.
  andreas
  απάντηση1617
   
   
  ασδφ | 06/02/2018 20:00
  Τους χορεύει ο Άδωνις κάθε φορά στην εξεταστική και μετά το βουλώνουν. Αυτά τα κατασκευασμένα "σκάνδαλα" είναι για να γράφει προπαγάνδα μια μέρα ο Σαββίδης και ο Βαξεβάνης.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2628
   
   
  Λες να μιλήσουν και οι μουγκοί ? | 06/02/2018 19:14
  Δύο Πρωθυπουργοί ...Οκτώ Υπουργοί ...και ΕΝΑΣ ΜΟΥΓΚΟΣ . . .10 χρόνια ΔΙΑΚΟΠΑΡΕΣ . . .OLA ΖαχοΠΛΗΡΩΜΕΝΑ . . . λες από τα εμβολιο40 του Αβραμό ?
  freeman
  απάντηση206
   
   
  Xρυσή Aυγή για να ξεβρωμίσει ο τόπος! | 06/02/2018 18:33
  Από τα κοπρόσκυλα και τα λαμόγια.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1633
   
   
  Ωχ καταλαβα, παει η Μακεδονια! | 06/02/2018 18:20
  Ειναι απλη συμπτωση; Μηπως οι εντιμοτατοι και φιλοπατρεις κυβερνωντες φροντισαν να βγαλουν αυτα στη φορα περι Νοβαρτις αυτην ακριβως την περιοδο που οι συζητησεις με τα Σκοπια κορυφωνονται για να ασχοληθουμε με κατι αλλο την ωρα που καποιοι ασχολουνται με ξεπουλημα εθνικης κυριαρχιας. Συμπερασμα. Παρε τον εναν χτυπα τον αλλον!!
  Ο τρωγων κουτοχορτον
  απάντηση2622
   
-