Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου ο Προαστιακός ανεβάζει στροφές. Η ημέρα είναι ούτως ή άλλως σημαντική λόγω του ντεμπούτου της απευθείας σύνδεσης του Πειραιά με το Αεροδρόμιο. Στο πλαίσιο της πύκνωσης των δρομολογίων που προγραμματίζει η ιδιωτικοποιημένη πια ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά μέσα μετακίνησης των κατοίκων της πρωτεύουσας, παράλληλα δρομολογούνται οκτώ νέα δρομολόγια στο τμήμα ΣΚΑ –Κορωπί και ένα δρομολόγιο ανά ώρα στη διαδρομή Αεροδρόμιο – ΣΚΑ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων που μετακινούνται με τους συρμούς του Προαστιακού.

Η ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς –Σιδηροδρομικός Σταθμός Αθηνών από την ΕΡΓΟΣΕ, άνοιξε το δρόμο για την απευθείας σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Στο τμήμα Αεροδρόμιο-Πειραιάς, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ανά μία ώρα και η διάρκεια της διαδρομής ανέρχεται σε 1 ώρα και 3 λεπτά. Το κόστος του εισιτηρίου δεν μεταβάλλεται.
Ουσιαστικά, ο Πειραιάς μετατρέπεται, σε πρώτη φάση, σε αφετηρία του Προαστιακού σιδηροδρόμου προς το Κιάτο, τη Χαλκίδα και το αεροδρόμιο. Μέχρι σήμερα, όποιος ήθελε να μετακινηθεί, χρειαζόταν να μετεπιβιβαστεί στην Αθήνα και να συνεχίσει τη διαδρομή του με ηλεκτροκινούμενα τρένα.
Τα επιπλέον δρομολόγια
Τα επιπλέον δρομολόγια στο τμήμα ΣΚΑ –Κορωπί είναι τέσσερα πρωινά και τέσσερα απογευματινά, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες αιχμής. Συγκεκριμένα, θα αναχωρούν ως εξής:
Από το Σταθμό ΣΚΑ με προορισμό το Κορωπί στις: 06:04, 07:02, 08:02, 09:02, 15:04, 16:02, 17:02 και 18:02 και
Από το Σταθμό Κορωπί με προορισμό το ΣΚΑ στις: 06:29, 07:29, 08:29, 09:29, 15:29, 16:29, 17:29 και 18:29.
Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή των νέων δρομολογίων, οι επιβάτες θα μπορούν να μεταβούν απευθείας από τον Πειραιά στο Κιάτο -και αντίστροφα- σε 1 ώρα και 38 λεπτά με συχνότητα δρομολογίων ανά μία ώρα. Επίσης, από το Κιάτο, με μετεπιβίβαση στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες έχουν πρόσβαση στην Πάτρα.
Για τους επιβάτες, οι οποίοι μετακινούνται μεταξύ του σταθμού Κιάτο και του Αεροδρομίου, υπάρχει μετεπιβίβαση (χωρίς αναμονή) στο σταθμό Κάτω Αχαρναί, με πρόβλεψη για μετεπιβίβαση στο σταθμό Άνω Λιόσια, μετά την ολοκλήρωση των έργων από τον ΟΣΕ.