Στην προσαγωγή τουλάχιστον 4-5 ατόμων Ελλήνων κι αλλοδαπώνυπόπτων για συμμετοχή σε μία από τις 3 – 4 συμμορίες «βομβιστών» – ληστών των ΑΤΜ φέρεται να έχει προχωρήσει τις τελευταίες ώρεςη Ασφάλεια Αττικής.
Οι συμμορίες αυτές έχουν προχωρήσει σε περίπου 100 παρόμοιες επιθέσεις σε όλη την χώρα, με λεία περίπου 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ορισμένοι από τους δράστες κατάγονται από την Μολδαβία απ όπου προέρχεται κι ο μεγαλύτερος αριθμός ποινικών που δρουν με αυτόν τον τρόπο.
Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές η ΕΛ.ΑΣ. είχεδημιουργήσει ειδική ομάδα εντοπισμού των ληστών και είχε βρεθεί στα ίχνη των συγκεκριμένων υπόπτων προ τουλάχιστον 40-45 ημερών, αλλά αναζητούσε αποδεικτικά στοιχεία για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.
Οι ποινικοίανοίγουν το κάλυμμα του ΑΤΜ, διοχετεύουν μίγμα αερίου, τα ανατινάζουν και αφαιρούν τις μεταλλικές κασετίνες με τα χρήματα. Αρχικά επρόκειτο για μία τακτική που εφάρμοζαν διαρρήκτες από το πρώην ανατολικό μπλοκ (κυρίως από Ρουμανία, Μολδαβία, Γεωργία κλπ), όμως τον τελευταίο καιρό αναδεικνύεται κι η εμπλοκή Ελλήνων, Αλβανών κι άλλων.
Μάλιστα η ανησυχία των αρχών αυξάνεται ύστερα από την διαπίστωση ότι σε τελευταίες επιθέσεις δεν χρησιμοποιείται μόνο η μέθοδος διοχέτευσης υγραερίου στο εσωτερικό του ATM, αλλά έχει ξεκινήσει η χρήση εκρηκτικών υλών που διαλύουν το μηχάνημα συναλλαγών. Μια τακτική που εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.
Επίσης ο φόβος των αρχών ασφαλείας εντείνεται από το γεγονός ότι οι ληστές-βομβιστές των ΑΤΜ επιλέγουν μηχανήματα που είναι εντός εμπορικών καταστημάτων κι όπου οι κίνδυνοι τραυματισμών είναι πολλαπλάσιοι.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5000 ATM (τα 3000 περίπου στην Αττική) εκ των οποίων ποσοστό 25% εκτιμάται ότι βρίσκεται εκτός δικτύου καταστημάτων. Δηλαδή σε εμπορικά καταστήματα, σε υπαίθριους χώρους κλπ όπου θεωρούνται πιο ευάλωτα.
Παλαιότερα μεμονωμένες συλλήψεις βομβιστών ΑΤΜ είχαν γίνει σε Σαλαμίνα αλλά και στην Θεσσαλία.