Ο πόλεμος κατά της «μαφίας των Ρομά» και άλλων ποινικών στα δυτικά προάστια καθόρισε το πιο σημαντικό τμήμα των φετινών κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. Κριτήριο για τις τοποθετήσεις σημαντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε καίρια πόστα ήταν το ζήτημα του περιορισμού των συμμοριών σε περιοχές όπως το Ζεφυρι, τα Λιόσια, οι Αχαρνές κλπ., απ όπου εκτιμάται ότι εκπορεύεται το 40-50% της εγκληματικότητας σε όλη την Αττική. Ο υπουργός δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας, παρά στις κεντρικές υπηρεσίες της αστυνομίας που ασχολούνται με την διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων ή εγκληματικών οργανώσεων με δράση σε όλη την Αθήνα. Ομως ορισμένες από αυτές τις αλλαγές έχουν ήδη δημιουργήσει αναστάτωση στις αρχές ασφαλείας με ανώτερο αξιωματικό να εκφράζει την δυσφορία του και πιθανόν να αρνηθεί την μετακίνησή του. Την ίδια ώρα όπου πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η αλλαγή στην Διευθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ,ΑΣ η οποία θεωρείται ότι έχει κρίσιμο ρόλο στην διαλεύκανση εγκληματικών ενεργειών και χειρίζεται ένα από τα τρία συστήματα υποκλοπών των αρχών ασφαλείας.

Στην κρίσιμη θέση λοιπόν του διοικητή Ασφαλείας Αττικής τοποθετήθηκε ο πρώην διοικητής των ΕΚΑΜ και μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Ψωμάς. Στον κ. Ψωμά φέρεται να είχε αναγνωρισθεί από την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη ότι είχε επιδείξει «σημαντικό ζήλο» στην αστυνόμευση της δυτικής Αττικής.
Οπως ανέφερε στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «η κατάσταση που επικρατούσε ήταν απελπιστική, με μέλη συμμοριών Ρομά και άλλων να έχουν αναπτύξει, με το αζημίωτο, στενές σχέσεις με αστυνομικούς που τους επέτρεπαν πλήρη ασυδοσία. Τετοιου είδους σχέσεις είχαν αποκαλυφθεί πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν κι αναδείχθηκε η δράση των συμμοριών των δυτικών προαστίων που είχαν προχωρήσει σε 1000 διαρρήξεις σε όλη την Αττική με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τοτε αποκαλύφθηκε ότι είχαν αστυνομικούς πληροφοριοδότες μέχρι και ότι σκηνοθετούσαν διάφορα περιστατικά με την βοήθεια ενστόλων. Εχουν υπάρξει περιστατικά όπου κακοποιοί …χαστούκιζαν αστυνομικούς χωρίς καμιά συνέπεια. Υπήρξε ασφαλώς και το δραματικό περιστατικό, τον περασμένο Ιούνιο, με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα σε σχολείο του Μενιδίου. Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ κατακλύζονταν από καταγγελίες φορέων της περιοχής για την εγκληματικότητα αλλά και σειρά επεισοδίων που σημειώνονταν στην περιοχή. Με αντίστοιχες επισημάνσεις για την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. Ομως τους τελευταίους μήνες, στη συγκεκριμένη περιοχή, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη, επικίνδυνη συμπεριφορά των ποινικών και άλλων ιδιωτών. Υπάρχουν πολλοί έλεγχοι και μεγάλη αύξηση των προσαγωγών. Κι αυτό έχει αναγνωρισθεί από πολλούς φορείς…» .
Οπως επεσήμανε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς «η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη τους τελευταίους μήνες. Εχουν περιορισθεί σχετικά η διακίνηση ναρκωτικών, τα κάθε μορφής επεισόδια αλλά και οι διαταράξεις που είχαν εξελιχθεί σε μάστιγα για τους κατοίκους. Υπάρχουν επεμβάσεις με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας – και με την βοήθεια των ΟΠΚΕ – σε περιοχές που θεωρούντο «άβατο». Παλιότερα εκεί πήγαινε μόνο ένα περιπολικό στο οποίο πετούσαν πέτρες και ακολουθούσε φυγή, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά…».
Οι τοπικές αρχές παραχώρησαν στην ΕΛ.ΑΣ το πρώην κτίριο της Πολεοδομίας στο οποίο τοποθέτησαν σύστημα με σκοπιές (δώρισαν ακόμη οκτώ καινούργια αυτοκίνητα) προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι κρίσιμες υπηρεσίες της δυτικής Αττικής. Ως προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής τοποθετήθηκε ο μέχρι χθες προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) κ. Γιώργος Παπασηφάκης που είχε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην διαλεύκανση σειράς εγκλημάτων (Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Δώρας Ζεμπέρη, διπλό έγκλημα στο Περιστέρι κλπ) όπως εξάλλου στην απαγωγή Λεμπιδάκη και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων (ληστές εργοστατσίων, νοσοκομείων, μαφία Ρομα κλπ). Όμως αυτή η μετακίνηση φέρεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού στα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ μία μετάθεση από κεντρικές προς περιφερειακές υπηρεσίες θεωρείται ότι αποτελεί «υποβάθμιση». Αντιθέτως ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι «η αστυνόμευση και ο περιορισμός της εγκληματικότητας στην δυτική Αττική είναι η προτεραιότητά μας. Και μία μετακίνηση εκεί σημαντικών αξιωματικών συνιστά, με τα τωρινά δεδομένα, αναβάθμιση. Η περίπτωση του κ. Ψωμά που κατέλαβε το πλέον κεντρικό ρόλο στην Ασφάλεια Αττικής μετά από μια επιτυχημένη θητεία εκεί, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη». Σημειώνεται ότι τον κ. Παπασηφάκη θα πλαισιώσει στην θέση του υποδιοικητή ο κ. Γιώργος Μάγγας που είχε σημαντικές επιτυχίες σε κεντρικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Τέλος, πολυποίκιλα σχόλια υπάρχουν στην ΕΛ.ΑΣ για την αποχώρηση του μέχρι πρότινος προϊσταμένου της Διευθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών κ. Αθανάσιου Κοκκαλάκη, ο οποίος την τελευταία διετία είχε αναλάβει την πλήρη οργάνωση της συγκεκριμένης κρίσιμης υπηρεσίας που τροφοδοτεί όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες με αναλύσεις κλήσεων, δικτύων εγκληματικών οργανώσεων κλπ. Μάλιστα τους επόμενους μήνες η εν λόγω υπηρεσία θα προχωρήσει σε αγορά προηγμένων συστημάτων ανάλυσης πληροφοριών και ψηφιοποίησης αρχείων. Ο κ. Κοκκαλάκης τοποθετήθηκε υποδιοικητής Ασφάλειας Αττικής στο πλευρό του κ. Ψωμά. Σημαντική έκπληξη παραμένει η τοποθέτηση στην θέση του, του κ. Νίκου Τσέτσικα, που θεωρείται έμπειρος αξιωματικός με πολυετή παρουσία σε υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών κλπ. Σημειώνεται ότι το 2002 είχε ξεκινήσει πολυετής δικαστικός και πειθαρχικός έλεγχος για τον εν λόγω αξιωματικό, ύστερα από καταγγελίες μίας δικαστικής λειτουργού ότι «είχε προχωρήσει σε ύποπτες συνενοήσεις με συλληφθέντα έμπορων ναρκωτικών». Ομως ο νέος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών είχε απαλλαγεί από όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες γι αυτή την υπόθεση και τα τελευταία χρόνια έδινε παρόν σε υπηρεσίες της Αττικής.