Αποσυνδέεται από την «ισλαμική τρομοκρατία» και από ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις ένοπλης δράσης στην Ελλάδα -σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα στοιχεία των διωκτικών αρχών- η υπόθεση του νεαρού Αφγανού που συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου σε εστιατόριο στην περιοχή του Λυκαβηττού να κουβαλά περίπου 78 πυροκροτητές και τρία γκαζάκια.

Ο Αφγανός δήλωνε 19 ετών ( όμως από τα στοιχεία που συνελέγησαν είναι τουλάχιστον 28-29 ετών ) θεωρείται ότι ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο και υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες ότι έδινε παρόν σε καταλήψεις, ενώ δήλωνε ότι ήταν άστεγος.

Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί είσοδός του στην χώρα μας ήταν προ μερικών εβδομάδων , με σχετική εγγραφή στην Θράκη. Ομως εξετάζονται πληροφορίες ότι αναχωρούσε συχνά για το εξωτερικό και χρησιμοποιούσε διάφορα στοιχεία ταυτότητας.

Για τον συλληφθέντα είχε εκδοθεί απόφαση για χορήγηση ασύλου σε αίτηση πρώτου βαθμού, από την Υπηρεσία Διεθνούς Προστασίας. Με βάση τα ευρήματα οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ίσως ο νεαρός αλλοδαπός προχωρούσε σε λαθρεμπόριο εκρηκτικών υλών ή ότι βοηθούσε ομάδες αναρχικών σε επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ενδεικτική την ανάρτηση σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών , λίγη ώρα μετά το περιστατικό ότι «πριν περίπου ένα μισάωρο και ενώ είχαμε περιφρούριση γειτονιάς έγινε προσαγωγή συντρόφου 19χρονου αλλοδαπού του οποίου δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία (επίθετο). Αυτή την στιγμή μάλλον τον πάνε στην ΓΑΔΑ ή στο τμήμα Αμπελοκήπων». Η ανάρτηση υπήρξε από την Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών(ΣΥ.ΚΑ.ΠΡΟ) και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ίσως υπήρχαν άλλοι αντιεξουσιαστές μαζί με τον νεαρό Αφγανό που αντελήφθησαν την προσαγωγή του από τους αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί επιχειρούν να βρουν το κατάλυμα του νεαρού αλλοδαπού . Επιπλέον επισημαίνουν ότι «σε σειρά περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παρουσία αλλοδαπών από Ευρώπη αλλά και Μέση Ανατολή, στον αναρχικό χώρο, όπου αποκτούν μάλιστα καθοριστικό ρόλο…».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε την Δευτέρα το πρωί «από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σακίδιο που έφερε ο συλληφθείς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φιαλίδια βουτανίου των 190 gr , από τα οποία το ένα ήταν τοποθετημένο σε καμινέτο, δύο τεμάχια βραδύκαυστο πυραγωγό σχοινίο, 78 κοινοί πυροκροτητές, δύο αναπτήρες, ένα στουπί. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από την Δ.Α.Ε.Ε.Β. και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε κύρια Ανάκριση. Οι έρευνες συνεχίζονται.»