από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών 43ο στη παγκόσμια λίστα κατάταξης

Η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών 43ο στη παγκόσμια λίστα κατάταξης
Το Ίδρυμα βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 12.000 Πανεπιστημίων με 574706 ετεροαναφορές.EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Την καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε επίπεδο Ιδρύματος σε παγκόσμια κατάταξη έλαβε φέτος το πανεπιστήμιο Αθηνών στην ισπανική Webometrics Ranking of World Universities για το 1ο εξάμηνο του 2018 (http://www.webometrics.info/en).

Το Ίδρυμα βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 12.000 Πανεπιστημίων με 574706 ετεροαναφορές.
Στην κατάταξη που δημοσιεύτηκε στις 24 του μήνα το 1ο εξάμηνο του 2018 (http://www.webometrics.info/en), περιλαμβάνονται 77 ελληνικά Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ και Ιδιωτικοί Φορείς παροχής υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο βρίσκεται στη θέση 271 παγκοσμίως. Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 287, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 355, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 486 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 589.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 18.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο
διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου.

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Βασική αρχή της συγκεκριμένης κατάταξης είναι ότι στη σημερινή εποχή η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται κατ’ ανάγκη στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη δημοσιεύεται από το 2004 και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Η κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται στους εξής τέσσερις επιμέρους δείκτες:
1. Παρουσία (Presence Rank) 5% : Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google.

2. Απήχηση – Ορατότητα (Impact Rank) 50%: Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Υπολογίζει ουσιαστικά τα «backlinks» δηλαδή τους συνδέσμους που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που αξιολογείται. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας που παρέχει το ίδρυμα.

3. Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (Openness Rank) 10%. Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά
επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar και των αριθμό των ετεροαναφορών σε αυτά. Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός  Πανεπιστημίου.
Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου
αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων. Ο αριθμός ετεροαναφορών υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ ΔΕΠ ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου από τα 12.000, εκτός του πρώτου προφίλ για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα.

4. Αριστεία (Excellence Rank) 35%. Ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago και περιλαμβάνει στοιχεία της πενταετίας 2011-2015 σε 26 διαφορετικά επιστημονικά πεδία.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μακάρι να ήταν έτσι | 31/01/2018 17:13
  Ψάρι που λέτε ο Γιανάκης το 2000.Πέρασε στο πανεπιστήμιο...φρέσκος φρέσκος (τότε)απο το σχολείο.Πρώτη εβδομάδα,το θυμάμαι σαν να ήταν χθές,κάθεται δίπλα μου μια καρακουκλάρα απο το 3ο έτος,1,72 ο Γιαννάκης γύρω στο 1,80 με "σταράκια" όχι τακούνια η λεγάμενη,με πιάνει στην πάρλα και γράφτηκα σε μια πράταξη τότε,δεν έχει σημασία σε ποιά,σημασία έχει πως οι καθηγητές ήταν τότε "μοιρασμένοι" οπότε όταν γραφόσουν κάπου είχες κάποια στανταρ μαθηματα περασμενα.Μεχρι και pdf κυκλοφορουσε τότε για το πως γίνονταν η "στρατολόγηση" περιεκτικότατο,απο το πώς θα μιλήσεις στον κάθε "Γιαννάκη" μέχρι και πως θα σταθείς (γλώσσα του σώματος) ΑΝ δεν φύγουν τα κόμματα απο τα Πανεπιστήμια μην περιμένετε προκοπή!
  Γιαννάκης
  απάντηση10
   
   
  Απαράδεκτο! Σκόπιμη παραπλάνηση ή χοντρό λάθος; | 28/01/2018 11:44
  43η θέση σε ένα μόνο, σχετικά ασήμαντο, κριτήριο της αξιολόγησης! Συνολικά θέση 271!!! Με τέτοιες ψευτιές δεν θα γίνουμε ποτέ καλύτεροι!!!
  Επιτέλους σοβαρότητα!
  απάντηση30
   
   
  Αυτοαπαξίωση | 27/01/2018 01:13
  Είναι λυπηρό να βλέπεις το πάθος με το οποίο όλοι οι σχολιαστές ορμάνε να απαξιώσουν την επιτυχία ενός κορυφαίου ιδρύματος της χώρας μας (ανεξάρτητα απ΄το αν δεν είναι σίγουρο ότι είναι ακριβής η κατάταξη) και να κοροιδέψουν αυτους που προσφέρουν την αναγνωριση. Είναι σχεδόν σαν να χαίρονται για το πόσο χαμηλο επιπεδο (νομίζουν ότι) έχουν τα πανεπιστημια μας!
  καθηγητής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικου
  απάντηση02
   
   
  500H THESH | 26/01/2018 18:52
  ISOS EINAI STH 43H THESH EPEIDH KATASKEYAZH MOLOTOF, ALLA STHN EKPAIDEYSH DEN EINAI OYTE STH 500H THESH , RIKSTE MIA MATIA STA PANEPISTHMIA THS EYROPHS KAI THA DHTE OTI YPARXH ABYSOS ME AYTA THS ELLADAS, DIOTI EKEI SPOYDAZOYN KOYLTOYRA OLO TO XRONIO, ENO STH ELLADA SPOYDAZOYN STO POS NA KATASTREPSOYN OTI EXH APOMEINH KAI POS NA FOILOKSENHSOYN AFGANOYS KAI ANARXIKOYS.
  andreas
  απάντηση20
   
   
  καλό αστείο | 26/01/2018 18:21
  εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι...
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση30
   
   
  Καλοοό | 26/01/2018 17:27
  Ωραίο ανέκδοτο. Το άλλο με το σύστημα ΒΑΝ το ξέρετε...
  Μίκιος
  απάντηση30
   
   
  Πανηγυρια...! | 26/01/2018 15:47
  Στο QS και στο ΤIMES , κανενα εληνικο πανεπιστημιο δεν βρισκεται στα 500 καλυτερα, μονο το παν. Κρήτης αν θυμαμαι καλά, στη θεση 351-400! Μην παραμυθιαζεστε, το ελληνικο πανεπιστημιο εχει μεινει στις νοοτρπιες και τις πρακτικες των '70s, βγειτε εξω να δειτε πώς εργαζονται οι συγχρονες ακαδημαικες (και φοιτητικες) κοινοτητες! η Ελλαδα εμεινε στο ασυλο και στις καταλήψεις! περαστικά...
  Aρης
  απάντηση454
   
   
  τι μου λέτε | 26/01/2018 15:21
  Η Shanghai University Rankings, μια απο τις πολύ αξιόπιστες, κατατάσσει το Καποδιστριακό σην ομάδα 301-400 και το Αριστοτέλειο στην ομάδα 401-500. Τώρα πως βγήκε το 42 δεν ξέρω. Λίγο πιο προσεκτική στο μέλλον κυρία Παπαματθαίου δεν βλάπτει.
  Idiot buster
  απάντηση451
   
   
  και καλά | 26/01/2018 14:44
  Για κοιτάξτε στο έγκριτο QS World University Rankings να δείτε που βρισκόμαστε !! Ολα τα άλλα είναι και καλά. Εχετε δει πανεπιστήμια στο εξωτερικό?? και να το συγκρίνετε με τα δικά μας?
  george
  απάντηση462
   
   
  Ligi ntropi re paidia... | 26/01/2018 13:58
  Sygnomi, eirthe 420 kai panygirizoume? Se mia katataksi pou perilambanei kai texnikes sxoles?
  partypooper
  απάντηση291
   
   
  good to have | 26/01/2018 12:44
  Κριμα σε ενα τοσο θετικα σημειο να εχουμε αρνητικα σχολια για βομβες (υπαρχουν αλλα κριμα για τους ανθρωπους που αγωνιζονται καθημερινα στο πανεπιστημιο) Ομως ο τιτλος δεν ειναι σωστος> 271, το 43 δεν ειναι η καταταξη. Ομως μπραβο και του χρονου καλυτερα
  Γιωργος Κοτρωτσιος
  απάντηση1118
   
   
  mipos | 26/01/2018 12:01
  metrane ke tis bonbes molotof ton ximpatzidon ton eksarxion giati an oxi tote bravo pame kala .
  metanastis
  απάντηση336
   
   
   
  Λυπούμαι που θα στενοχωρήσω κάποιους, μα η Webometrics είναι η μακράν χειροτέρα | 26/01/2018 11:25
  και η μακράν ολιγώτερο αξιόπιστη μέθοδος αξιολογήσεως πανεπιστημίων εν συγκρίσει προς πάσαν άλλην (απ' τις γνωστές τουλάχιστον). Οσον δ' αφορά ειδικώς τα δημόσια ελλην. ΑΕΙ, όντως ωρισμένα (ή ωρισμένες σχολές σε αυτά) είναι καλά - όχι όμως εκεί όπου θα ΄μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι αν τα άφηνε το κράτος και αν τα προστάτευε. Πάλι καλά - διότι αν στα κριτήρια των διαφόρων διεθνών μεθόδων αξιολογήσεως περιελαμβάνετο η συχνότης βιαιοπραγιών, επιθέσεων κουκουλοφόρων, βρωμιάς, διοικητικού χάους, καταλήψεων, αντιγραφής, "δημοκρατικής" βαθμολογήσεως, χρήσεώς των για έκνομες ενέργειες, διώξεως της ελευθέρας διακινήσεως ιδεών ή ο χρόνος περατώσεως σπουδών, τότε θα ήταν στον διεθνή πάτο. Δυστυχώς.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση536
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων