Σειρά πληροφοριών για τους δράστες της δολοφονίας του 57χρονου Βασίλη Στεφανάκου –πριν από πέντε ημέρες στο Χαϊδάρι – φέρεται να διαθέτουν στελέχη της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ από πρόσφατες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ποινικών που μιλούν για το δραματικό συμβάν. Την ίδια ώρα υπάρχει συγκροτημένη έρευνα στο σημείο του φόνου προκειμένου να ανακαλυφθεί αν οι δράστες μπορεί να χρησιμοποιούσαν (με την μορφή ενοικίασης ή προσεκτικής διαμονής) γειτονικό κατάλυμα για να παρακολουθούν τις κινήσεις του δολοφονηθέντα.

Καθότι φαίνεται ότι υπήρχε διαρκής παρακολούθηση του 57χρονου έξω από το κατάστημα του προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για την επίθεση χωρίς ίσως «παράπλευρες απώλειες» ή να υπάρχει «ρίσκο» από τους ένοπλους συνοδούς του επιχειρηματία.

Στις συνομιλίες λοιπόν που κατεγράφησαν στα πλαίσια άλλων, «άσχετων» ερευνών των αρχών ασφαλείας υπάρχουν αναφορές για τον ηθικό αυτουργό της εν ψυχρώ δολοφονίας στο Χαϊδάρι αλλά και για «αλλοδαπούς εκτελεστές που ήλθαν για μικρό χρονικό διάστημα από γειτονική χώρα».

Παράλληλα το ανησυχητικό θεωρείται ότι στις συνομιλίες υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες αιματηρές επιθέσεις ως «ανταπόδοση» της δολοφονίας άλλου ποινικού. Με πιθανότερη αυτό να αφορά την στυγερή δολοφονία του μπράβου Βασίλη Γρίβα στις αρχές Μαΐου 2017, στα Γλυκά Νερά.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι από αυτές τις στιχομυθίες επιβεβαιώνονται κάποιες αρχικές υπόνοιές τους. Όμως απομένει να διερευνηθεί ποιος είναι ο βαθμός γνώσεων ή συμμετοχής των παρακολουθούμενων και να συγκεντρωθούν βεβαίως αποδεικτικά κι όχι μόνο ενδεικτικά στοιχεία.

Με κύριο στόχο να βρεθούν στοιχεία για τους φυσικούς αυτουργούς ακόμη και από τα δεδομένα εισόδου –εξόδου αλλοδαπών στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Ερευνώνται επίσης κρίσιμες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, όπως και δεδομένα κινητών τηλεφώνων. Ακόμη εξετάζονται κι άλλα κίνητρα για την δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου.

Παράλληλα από την ανάλυση των κινήσεων του 57χρονου και τον τρόπο της επίθεσης συνάγεται ένα αρχικό συμπέρασμα ότι οι δράστες δεν είχαν πληροφόρηση για τις κινήσεις του θύματος όπως εκτιμήθηκε στην πρώτη φάση.

Απλώς φαίνεται να εκμεταλλεύτηκαν την απροσεξία του 57χρονου να αρχίσει πεντάλεπτη συνομιλία σε ανοικτό χώρο έξω από το κατάστημα, με τον συνεταίρο του (σσ.: ακόμη και για την παρακολούθηση αγώνα από την τηλεόραση) κι ύστερα να κατευθυνθεί μόνος στο ΙΧ του. Κι αυτό αφού είχε ζητήσει από τον βασικό φρουρό – συνοδό του να αποχωρήσει από το κατάστημα και να μεταβεί στο σπίτι του για να προχωρήσει σε μία αλλαγή οχημάτων.

Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι παρατηρητές των κινήσεων του από γειτονικό σημείο διέβλεψαν την ευκαιρία λίγων λεπτών από την απροσεξία του «ακάλυπτου» Βασίλη Στεφανάκου και ενημέρωσαν τους φυσικούς αυτουργούς που καραδοκούσαν. Ο δολοφόνος του περιγράφεται ύψους 1.80 και σχετικά αδύνατος που ίσως άλλαξε και χέρι στο όπλο που κρατούσε για να ανοίξει την πόρτα και να πυροβολήσει τον ανήμπορο να αντιδράσει 57χρονο.

Συνεργάτες του Βασίλη Στεφανάκου χαρακτήριζαν ως «μοιραίο» σφάλμα και την άρνηση του να κατασκευάσει στο κατάστημα του κλειστό χώρο πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε για να μην είναι «ευάλωτος» σε μια επίθεση.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ φοβάται την αναβίωση του «εμφυλίου» στον χώρο της νύκτας με νέα εκατέρωθεν κτυπήματα κι αιματηρές εκκαθαριστικές διαδικασίες.