Η κάλυψη των «λευκών περιοχών» με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα για την εξάλειψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν περίπου 500.000 κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας, τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ). Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και για την αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού πολιτών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερες γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες.
Η δράση αποτελεί συνέχεια της δράσης που υλοποιείται ήδη στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την οποία έχουν ωφεληθεί ως τώρα 7.100 νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν επιχορήγηση με τη μορφή κουπονιού, ώστε να αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και ελεύθερης λήψης από τις ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
«Οι επιλογές των προηγούμενων Κυβερνήσεων άφησαν 500 χιλιάδες συμπολίτες μας χωρίς τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεόραση. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην Ενημέρωση και την Ψυχαγωγία. Έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό το δικαίωμα είμαστε αποφασισμένοι να το διασφαλίσουμε» δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Νίκος Παππάς.
Ειδικότερα, δικαιούχοι της δράσης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των λευκών περιοχών, οι οποίοι αποτελούν κατά προσέγγιση το 3,8% του συνολικού πληθυσμού. Προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής οποιασδήποτε εκ των διαθέσιμων στην ελληνική αγορά τεχνολογιών, ώστε να αποκλεισθεί πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού καθώς και να εξασφαλισθεί η τεχνολογική ουδετερότητα της δράσης. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018. Η έναρξη υλοποίησης της δράσης εκτιμάται εντός του επόμενου 6μήνου, ενώ η δράση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ανοικτή για τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την αποτελεσματικότητα της δράσης θεωρείται απαραίτητη η συμβολή της τηλεπικοινωνιακής αγοράς μέσω της συμμετοχής κυρίως των παρόχων δικτύων και υπηρεσιών ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής στην παρούσα Δημόσια Διαβούλευση. Προς τούτο, το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των στελεχών της ΓΓΤΤ και εκπροσώπων των παρόχων δικτύων και υπηρεσιών ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, όπως και λοιπών φορέων της αγοράς, ώστε να επιλεγεί ο βέλτιστος τρόπος επίλυσης του ζητήματος.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε: «Μία ακόμα εκκρεμότητα ετών βαίνει αισίως προς επίλυση. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα -και πάλι- πρόσβαση στα βασικά αγαθά της Ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας. Δικαιώματα που τους είχαν αφαιρεθεί από τη στρεβλή διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή ευρυεκπομπή».
Στην καταγραφή των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχουν συμβάλει και οι Δήμοι, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο της ΓΓΤΤ. Τα στοιχεία που προκύπτουν διαβιβάζονται στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα οριστικοποιήσει τα σημεία παρέμβασης.