Επαφές μείζονος ενδιαφεροντος με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας κ. Μπιλάλ Ουτσάρ, θα εχει ο υπουργος Δικαιοσυνης κ. Σταύρος Κοντονης.

Με το θέμα των οκτώ – κρατουμένων – Τούρκων αξιωματικών «ανοικτό», και σαφως ψηλά στην πολιτική ατζέντα, οι συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με την τουρκική αντιπροσωπεία προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία.

Η αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσυνης, με επικεφαλής τον κ. Ουτσάρ, έφθασε τη Δευτέρα, στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου την υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης.

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με ομάδα εργασίας του ελληνικού υπουργείου, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπασπύρου, ενώ αμεσως μετα ο κ. Κοντονής θα συνομιλήσει με τον Τούρκο υφυπουργό.

Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας ανασύρει το σενάριο που ο ίδιος ο κ. Κοντονής είχε δημοσιοποιήσει, περί δίκης των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατυπωθεί σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση της γείτονος.

Ο υπουργός είχε πει χαρακτηριστικά τότε: «Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι οι οκτώ πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει λήξει δια παντός. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι επαναφέρουν το θέμα. η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα».