Στο εδώλιο οδηγούνται τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ. ΑΣ. για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων και νομιμοποίησης λαθρομεταναστών! Στην ίδια δίκη κατηγορούμενοι είναι Ελληνες και αλλοδαποί (κυρίως τουρκικής και ιρακινής καταγωγής) που είχαν εμπλοκή σε παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αποκαλύψει με διαδοχικά δημοσιεύματα το 2015 «Το Βήμα», ενώ είχε ακολουθήσει έρευνα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Ακολούθως τον δικαστικό φάκελο είχαν εξετάσει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου και ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνος Σαργιώτης.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει προ τετραετίας μετά την αποστολή πολυσέλιδων αναφορών που είχε χειριστεί αρχικά η ΕΥΠ για σχέσεις τουλάχιστον 20 τούρκων και άλλων διακινητών μεταναστών με έλληνες αξιωματούχους που τους προσέφεραν κάλυψη.

Τα στοιχεία του εγκλήματος

Σύμφωνα με έγγραφα που είχαν παρουσιαστεί, ο αξιωματούχος της ΕΥΠπου είχε το ψευδώνυμο «Νικήτας» «επισκέπτεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το ψητοπωλείο του Β. (σ.σ.: τούρκος δουλέμπορος ήδη κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, ο οποίος έχει εξαφανιστεί), όπου εκεί τρώνε, μιλάνε για δουλειές. Λόγω της θέσης του και των γνωριμιών του εξασφαλίζει σιγουριά στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Η κάλυψη στη φόρτωση ενός σκάφους με 50-60 άτομα στοιχίζει 10.000-15.000 ευρώ».
Ακόμα σημαντικά στοιχεία αντλήθηκαν από υπόθεση απελευθέρωσης, με την αναφερόμενη διαμεσολάβηση του πράκτορα της ΕΥΠ, ελλήνων ενόπλων δουλεμπόρων που είχαν εντοπίσει αστυνομικοί και λιμενικοί στην Ηγουμενίτσα και στην περιοχή του Σκαραμαγκά.
Επίσης υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων των εμπλεκόμενων κρατικών υπαλλήλων, από την οποία αναδείχθηκαν διάφορα επιλήψιμα στοιχεία. Ανάμεσα στα άλλα είχαν καταγραφεί δεκάδες συνομιλίες και ανταλλαγές SMS μεταξύ αξιωματούχων και διακινητών λαθρομεταναστών, με τους τελευταίους να ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά για «εξυπηρετήσεις», με έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών, αδειών παραμονής κ.λπ. Σύμφωνα με έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ., και οι έλληνες αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν «πακιστανικά» τηλέφωνα για τις επαφές τους με τους ξένους και έλληνες διακινητές λαθρομεταναστών.
Επιπλέον είχε διερευνηθεί ταξίδι ενός από τους υπόπτους αξιωματικούς στο Ιράκ το 2014, με επίκληση ωστόσο ότι το ταξίδι αυτό αφορούσε ενδεχόμενες «επενδύσεις» στη Μέση Ανατολή.

«Εκκαθαριστικές ενέργειες»

Στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης έχουν καταθέσει πρώην ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, ορισμένοι από τους οποίους παραδέχθηκαν ότι υπήρχαν ύποπτες ενέργειες και είχαν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε «εκκαθαριστικές ενέργειες», χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.
Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορείται για αυτή την υπόθεση στην απολογία του σημειώνει ότι δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, δεν έχει αποκτήσει κανένα περιουσιακό στοιχείο από τις καταγγελλόμενες ύποπτες συναλλαγές και ότι διατηρούσε επαφές με τους ύποπτους αλλοδαπούς για να αντλεί πληροφορίες για θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και άλλα ποινικά ζητήματα». Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας εκ των ιρακινών μεγαλοδιακινητών που θεωρείται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο βασικός «σύνδεσμος» με τους έλληνες αξιωματούχους έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και δεν αναμένεται να καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Επιπλέον στην εισαγγελική πρόταση, με βάση ορισμένα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε απολογητικά υπομνήματα, ζητήθηκε η διερεύνηση εμπλοκής και άλλων στελεχών των αρχών ασφαλείας.
Σημειώνεται πάντως ότι τον Νοέμβριο του 2017 τέθηκε στο αρχείο λόγω έλλειψης οποιουδήποτε επιβαρυντικού στοιχείου δικαστική έρευνα σε βάρος πρώην αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής και άλλων επτά αστυνομικών που υπηρετούσαν στη Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών. Για τους οκτώ ενστόλους είχε αρχικά ερευνηθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αν είχαν παρακρατήσει χρήματα ελεγχόμενου μετανάστη, χωρίς να υπάρξει καμία επιβεβαίωση. Στο αρχείο τέθηκε και η σχετική ΕΔΕ, όπως στο αρχείο είχε τεθεί και παλαιότερη εσωτερική έρευνα που είχε διενεργηθεί για τον ίδιο αξιωματικό όταν υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ