Αμφισβητεί τα «ημερολόγια Τσακάλου» και τις συναντήσεις του με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο συγκατηγορούμενός του στη δίκη για τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού, Θεόδωρος Τσουκάτος. Ο κ. Τσουκάτος προανήγγειλε μάλιστα, σήμερα Παρασκευή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιπαραβολή με τα δικά του ημερολόγια, όταν θα επανέλθει στην δίκη η κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, πάλαι ποτέ γραμματέας του Χριστοφοράκου.

O συνήγορος Τσουκάτου, κ. Διονύσης Γκούσκος, υπογράμμισε ότι «υπάρχει σαφής διαφοροποίηση» σε ό,τι αφορά τα ραντεβού του εντολέα του με τον Χριστοφοράκο, σε σχέση με το πώς αυτά καταγράφονται στα ημερολόγια του 1997 και του 1998, τα οποία και εμφάνισε προσφάτως, πρώτη φορά, στο δικαστήριο η κυρία Τσακάλου.
Η υπεράσπιση προσκόμισε στο δικαστήριο τα ημερολόγια Τσουκάτου για τα δύο επίμαχα έτη, στοχεύοντας στη μελλοντική αντιπαραβολή των στοιχείων. Τόνισε μάλιστα ότι ήδη διαψεύδονται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη και την τότε συνεργάτιδα του γραφείου του, κυρία Κωστοπούλου, τα όσα ισχυρίστηκε η κυρία Τσακάλου βάσει των ημερολογίων.
Να σημειωθεί ότι η κυρία Τσακάλου είχε καταθέσει ότι ο τότε Πρωθυπουργός, ενόσω υλοποιείτο η σύμβαση «8002» για τη ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο τουλάχιστον έξι φορές το 1997, στο Μέγαρο Μαξίμου, και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος. Η ίδια είχε επίσης αναφερθεί σε συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενο της, όπως αυτές με τον κ. Τσουκάτο και τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Η κατάθεση της γραμματέως Τσουκάτου


Στη δίκη κατέθεσε, σήμερα, η γραμματέας του πολιτικού γραφείου του κ. Τσουκάτου, κατά τα έτη 2001 –2009, κυρία Ισμήνη Πιστώνη, δηλώνοντας ότι μέχρι το 2008 οπότε και δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων από τη γερμανική εταιρία, ο κατηγορούμενος ούτε γνώριζε, ούτε είχε ακούσει ποτέ τίποτα για αυτό το θέμα.
Η μάρτυς είπε ότι αφού αποκαλύφθηκε η υπόθεση, έγιναν στο γραφείο του τότε εργοδότη της δύο συναντήσεις, στις οποίες μετείχαν τόσο ο ίδιος, όσο και δύο στελέχη του τότε οικονομικού τμήματος του ΠαΣοΚ, ο κ. Σπύρος Αυγερινός και η κυρία Δήμητρα Παπαχρήστου. Και ήταν μετά τη δεύτερη συνάντηση, όπως εξήγησε η κυρία Πιστώνη, όταν ο κ. Τσουκάτος της έδωσε να γράψει και να τυπώσει τη δήλωση με την οποία ανέφερε ότι το ποσό είχε καταλήξει στα ταμεία του κόμματος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η μάρτυς δήλωσε ότι δε γνωρίζει για συναντήσεις του κ. Τσουκάτου με τον συγκατηγορούμενο του Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ωστόσο, όπως είπε, υπήρχε επαφή με το γραφείο του, καθώς συχνά του έστελναν φαξ με αιτήματα συλλόγων για ενίσχυση ή παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και βιογραφικά πολιτών που απευθύνονταν στο γραφείο του κ. Τσουκάτου για εύρεση εργασίας. Η ίδια τόνισε ότι δεν έστελναν μόνο στη Siemens βιογραφικά ανέργων αλλά και σε άλλες εταιρείες.
Αναφερόμενη στον κ. Τσουκάτο, η άλλοτε γραμματέας του επεσήμανε ότι τρέφει πολύ μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του, καθώς και ότι ήταν «από τους καλύτερους εργοδότες που είχα ποτέ. Πολύ φιλικός και γλυκός με όλους, ενδιαφερόταν πάντα για εμάς».
Η μάρτυς επεσήμανε πάντως ότι δεν είδε ακραίες μεταβολές, με σπατάλες, στην οικονομική του κατάσταση όσο διάστημα εργαζόταν για αυτόν, αλλά και ότι για να φτιάξει το πολιτικό του γραφείο είχε λάβει δάνειο.

Παράταση –δέσμευση για Χριστοφοράκο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παρατάθηκε ο χρόνος δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μέχρι τις 8 Αυγούστου 2018. Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση του κ. Γαληνού Μπρη.