Σπάνιας χυδαιότητας σκηνές έλαβαν χώρα, σήμερα Παρασκευή, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, στις 3 Νοεμβρίου του 2014, έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη.
Με την έναρξη της δίκης, ο ένας εκ των πέντε κατηγορουμένων, ο Αρμπερ Μπάκο υποστήριξε ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία δικάσιμο της υπόθεσης, έλαβε χώρα απόπειρα ανθρωποκτονίας του στις φυλακές. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον Αλβανό βαρυποινίτη ο οποίος μαζί με τον επίσης Αλβανό συγκατηγορούμενό του Ολτι Ντούτσε, κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, μέσα στο γραφείο του στην καρδιά Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου του 2017.
Κατηγορούμενος: Έχει προηγηθεί απόπειρα δολοφονίας στον Κορυδαλλό. Θέλω να το δούμε τώρα.
Πρόεδρος: Αυτό θα το πείτε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Κατηγορούμενος: Τα έχουμε πει και δεν έχει γίνει τίποτα. Απαιτώ να τον φέρετε εδώ αυτόν τον άνθρωπο, αν θέλετε να συνεχιστεί η δίκη …Κάναμε τόσο πόλεμο να τους βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και εσείς δεν κάνετε τίποτα. …
Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος Αρμπερ Μπάκο όσο και ο συγκατηγορούμενος του Ολτι Ντούτσε δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τη δίκη.
Οι δηλώσεις «συνοδεύτηκαν» από χυδαίες εκφράσεις και απειλές προς την έδρα: «Αποχωρούμε, άμα παίρνετε τα λεφτά, πάρτε τα και βάλτε τα στον κ….σας», φώναξε ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, βγαίνοντας από το δικαστήριο.
Πρόεδρος: Πρέπει να είστε παρόντες στη δίκη
Κατηγορούμενος: Ολοι πεθαμένοι είστε …
Η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη διαδικασία, αλλά ένταση επικράτησε και πάλι, με την επανέναρξή της και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Γιώργος Αντωνόπουλος.
«Δεν θέλουμε να είμαστε παρόντες. Φεύγουμε. Είναι δικαίωμά μας. Τι δίκη είναι αυτή; Δικάστε εσείς όπως θέλετε. Έρχεται ένα άτομο να μας δολοφονήσει μέσα στη φυλακή, να μας δηλητηριάσει και μας γράφετε στα αρ….σας; Και συνεχίζετε τώρα με τον Αντωνόπουλο; σΤα έχετε πάρει τα λεφτά σας;» φώναζαν μεταξύ άλλων.
Την ώρα που ο Άρης Φλώρος, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση – φερόμενος ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας του Αντωνόπουλου, δήλωνε στο δικαστήριο ότι αρνείται την κατηγορία που του έχει απαγγελθεί, ένας εκ των δυο Αλβανών, του φώναξε: «Τι αρνείσαι, ρε παλιο……η;».
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτημα, σύμφωνα με το οποίο Κούρδος κρατούμενος κατέθεσε στον εισαγγελέα των φυλακών ότι είχε λάβει εντολή να προβεί στη δολοφονία συγκεκριμένων προσώπων.
Αντωνόπουλος: Ηθικός αυτουργός ο Α. Φλώρος
Επειτα από την αποχώρηση των δυο Αλβανών κατηγορουμένων από το δικαστήριο, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ξεκίνησε η κατάθεση του κ. Αντωνόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έζησε όταν οι δυο Αλβανοί βαρυποινίτες, τον πλησίασαν έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη και σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν.
Ο κ. Αντωνόπουλος στην κατάθεσή του τόνισε ότι πεποίθησή του είναι πως ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του, είναι ο κατηγορούμενος Αριστείδης Φλώρος και -όπως ανέφερε – οι δράστες είχαν σκοπό να τον δολοφονήσουν.
Ο μάρτυρας, που ήταν νομικός εκπρόσωπος του ΛΑΓΗΕ στη δίκη για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power με βασικό κατηγορούμενο τον Αρ. Φλώρο ως εκπρόσωπος τότε της Energa, ανέφερε ότι οι δράστες του άρπαξαν τον έναν από τους δυο χαρτοφύλακες που κρατούσε στα χέρια του εκείνο το πρωινό και ο οποίος περιείχε 30.000 ευρώ.
«Ηθελαν να με σκοτώσουν, αν δεν είχαν σκοπό να με σκοτώσουν δεν θα έρχονταν με ακάλυπτα τα πρόσωπα τους», είπε ο κ. Αντωνόπουλος και σε άλλο σημείο της κατάθεσή του τόνισε: «Επαιζαν θέατρο όταν μου ζήτησαν τον χαρτοφύλακα με τα λεφτά. Ήταν σύμπτωση το ότι είχα μαζί μου 30.000 ευρώ. Δεν ήταν το κίνητρό τους η ληστεία».
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσή του ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Αριστείδη Φλώρο πριν τη δίκη της Energa όπου ρώτησε, όπως είπε, τον κατηγορούμενο «τι συμβαίνει; γιατί;». Τότε εκείνος, σύμφωνα με τον μάρτυρα, άρχισε να φωνάζει εξαπολύοντας απειλές εναντίον του. «Μου είπε ότι θα δω τι θα πάθω, ότι θέλω να τον βάλω φυλακή…», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.
Ο ίδιος μίλησε και για άλλα περιστατικά απειλών εναντίον του ακόμη και κατά τα έτη 2016 – 2017. Ενα από αυτά, σύμφωνα με τον μάρτυρα, έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο, οπότε ένας άνδρας του χτύπησε το κουδούνι του γραφείου του και του ζήτησε να ανέβει στο γραφείο του λέγοντάς του: «Πρόσεχε τι λες και τι κάνεις».
Επιπλέον, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε άλλη συνάντηση που είχε με τον Αριστείδη Φλώρο μέσα στις φυλακές, μετά το τέλος της δίκης για το σκάνδαλο της Energa. Όπως είπε η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του Φλώρου, οι οποίοι του ζήτησαν να μιλήσει με το νεαρό, κρατούμενο, πλέον, επιχειρηματία προκειμένου «να αρθούν οι αντιπαραθέσεις».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2017 αλλά δεν κατέληξε πουθενά. «Ηταν μια απείθαρχη -θα έλεγα- συζήτηση, χωρίς να βγει κάποιο συγκεκριμένο νόημα», είπε ο μάρτυρας σημειώνοντας ότι «επειδή έχουν ακουστεί πολλά» ο ίδιος δεν ζήτησε ποτέ χρήματα ή κάποιο αντάλλαγμα από τον Φλώρο για να ανασκευάσει τα όσα έχει καταθέσει εναντίον του, σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία που – όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος- έχει στραφεί εναντίον του με μήνυση και αγωγή για αποζημίωσή του.
«Δεν ήταν συμβόλαιο»
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε πάντως τον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πρόθεση να τον δολοφονήσουν υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «αυτοί που εκτελούν συμβόλαια θανάτου, γαζώνουν…».
Οι συνεχείς ερωτήσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης σχετικά με τα κίνητρα των δραστών αλλά και για τους λόγους για τους οποίους είχε μαζί του 30.000 ευρώ, προκάλεσαν την αντίδραση του μάρτυρα ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια των συνηγόρων να μετατρέψουν το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του σε ληστεία.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Ιανουαρίου.