Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής αναχώρησε το πλοίο «Φαιστός Παλάς» το οποίο αργά χθες το βράδυ προσέκρουσε κατά τη διαδικασία απόπλου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα. Το πλοίο είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Πειραιά και προσέδεσε με ασφάλεια δυτικά της προβλήτας ΙΙ με την συνδρομή των ρυμουλκών «Μινώταυρος» και «Μέντορας». Στη συνέχεια αποβίβασε τους 281 επιβάτες του προκειμένου να γίνει επιθεώρηση του.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε διαπιστώθηκε ρύπανση.

Άμεσα στελέχη του Τοπικού Κλιμακίου Επιθεώρησης Πλοίων διενήργησαν επιθεώρηση όπου διαπίστωσαν ότι από την πρόσκρουση προκλήθηκε στρέβλωση δεξιά στον πρωραίο βολβό και στρέβλωση με μικρό ρήγμα δεξιά στην πρύμνη σε ύψος πλέον του ενός μέτρου πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου απαγορεύτηκε η συνέχιση πλόων του «Φαιστός Παλάς» μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης – αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Minoan Lines «κατά τη διάρκεια των χειρισμών του απόπλου για το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από το λιμάνι του Ηρακλείου, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή, προσέκρουσε στην προβλήτα ελαφρά με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές στο εξωτερικό περίβλημα του πλοίου. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κανονισμών ασφαλείας και ασφαλούς διαχείρισης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και του νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, το H/S/F FESTOS PALACE παρέμεινε στο λιμάνι του Ηρακλείου και μετά την επιθεώρησή του κρίθηκε απολύτως αξιόπλοο και αναχώρησε σήμερα το πρωί για το λιμάνι του Πειραιά. Όλοι οι επιβαίνοντες διανυκτέρευσαν στο πλοίο, είναι ασφαλείς και πολύ καλά στην υγεία τους. Το προκαθορισμένο για σήμερα δρομολόγιό του από το λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με ώρα αναχώρησης στις 21:00.»