Σάλος έχει προκληθεί από το πρωί της Πέμπτης με την πτώση του γλυπτού Phylax, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το γλυπτό έπεσε λόγω των δυνατών ανέμων, όμως όπως φαίνεται η «δουλειά» έγινε από ανθρώπινα χέρια, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο δήμαρχος της περιοχής Διονύσης Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, το βράδυ της Τετάρτης, δεκαπέντε άτομα, τα οποία φορούσαν κουκούλες, έριξαν το γλυπτό και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με το αυτοκίνητο. Επίσης ανέφερε ότι τα άτομα φαίνεται ότι πρόλαβαν να απειλήσουν και τον ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι προκειμένου να μην αναφέρει τίποτα. Τέλος ανέφερε ότι έχει ενδείξεις ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Γύρω στις 3:30 το βράδυ ήρθαν με ένα τεράστιο φορτηγό και δύο τζιπ, με κουκούλες, έριξαν σχοινιά στο γλυπτό, το τράβηξαν και έπεσε κάτω και όπως καταλαβαίνετε, έσπασαν τα φτερά του… Το παρακράτος! Είπαν στον άνθρωπο στην καντίνα, αν ειδοποιήσεις την αστυνομία ή τον δήμαρχο θα σου κάψουμε την καντίνα. Μόλις με ειδοποίησε έφυγε κατευθείαν για κάτω, αλλά δυστυχώς είχαν βγάλει τις πινακίδες. Ο σκοταδισμός στο μεγαλείο του» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Αυτού του είδους ο βανδαλισμός με παρακράτος, γιατί όταν φοράς κουκούλα και βγάζεις τις πινακίδες, αν θες ρε μάγκα έλα στο Δημαρχείο να μου πεις βγάλτο γιατί θα το σπάσω, όχι κρυφά. Αυτές τις μαγκιές ξέρω ποιοι τις κάνουν. Έχω ενδείξεις ότι είναι Χρυσαυγίτες», κατέληξε.

Θυμίζουμε ότι ο Phylax είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Για μεσαίωνα κάνει λόγο ο δημιουργός του Phylax

Για μεσαίωνα έκανε λόγο ο εικαστικός Κωστής Γεωργίου, δημιουργός του Phylax, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγες ώρες μετά την πτώση του γλυπτού από «ανθρώπινο χέρι» σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργίου: «Αυτό δεν είναι ένας βανδαλισμός, είναι προσβολή του ατόμου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Πιστεύω ότι η θέση του είναι εκεί όπου αρχικά ορίστηκε να μπει. Εκεί είναι η θέση του», ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα αποκατασταθεί το γλυπτό: «Η δουλειά μας είναι να φτιάχνουμε έργα, ότι δουλειά και να είναι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε».

Στη συνέχεια όσον αφορά την πράξη είπε: «Το κυριότερο είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει και αποφάσισαν να το στερήσουν από εκείνους στους οποίους αρέσει. Αυτό αν δεν μπει σε κάποια λογική μπαίνουμε στην μορφή της ζούγκλας. Το βάφτισαν σε κάτι που δεν είναι, στη συνέχεια το ράντισαν με αγιασμό, στη συνέχεια του πέταξαν μπογιές, προσπαθήσαν δύο φορές να το κατεβάσουν και την τρίτη το πέτυχαν, αυτό είναι μεταοργολικός μεσαίωνας».