Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 8 ως 9 μποφόρ.

Ακινητοποιημένο λόγω καιρού και σκοταδιού θα παραμείνει απόψε στη θαλάσσια περιοχή του φαληρικού όρμου το παροπλισμένο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίo «Παναγία Αγιάσου» το οποίο παρασύρθηκε λόγω των δυνατών ανέμων εντάσεως άνω των 8 μποφόρ λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης 4,4 ναυτικά μίλια νότια – νοτιοανατολικά της εισόδου του λιμένα Πειραιά. Την Παρασκευή με το πρώτο φως της ημέρας εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Το πλοίο ουσιαστικά σταμάτησε καθώς φαίνεται πως «έπιασε» η άγκυρα του στο βυθό και βρίσκεται σε ασφαλές σημείο χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια της ναυσιπλοϊα ενώ παραμένει δεμένο από το ρυμουλκό «Παντοκράτωρ». Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται στο σημείο το ρυμουλκό «Αγωνιστής» και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν κάποια άτομα από τα ρυμουλκά, ενώ γίνονταν προσπάθειες να δοθεί ρεύμα στο πλοίο προκειμένου να μπορέσει να σηκωθεί η άγκυρα του και να γίνει η ρυμούλκηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία και έχει εκδοθεί ένταλμα αναζήτησης για τον πλοιοκτήτη (το πλοίο ανήκει στην εταιρεία SAOS) ενώ του είχε ζητηθεί να απομακρυνθεί το πλοίο από το σημείο (βρίσκεται εκεί από το 2013) κάτι που δεν έγινε. Επιπροσθέτως στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ώστε να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα πλοία που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στο αγκυροβόλιο του Πειραιά.

Τα στελέχη του Λιμενικού που διερευνούν την υπόθεση εξετάζουν το ενδεχόμενο το πλοίο να παρασύρθηκε όταν «ξεκόλλησε» η άγκυρα από τον βυθό στο αγκυροβόλιο Πειραιά όπου βρισκόταν λόγω των δυνατών ανέμων.

Στελέχη των εταιρειών ρυμούλκησης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πλοίο θα μπορέσει να δεθεί και να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο του λιμανιού, αφού εξασθενήσουν οι άνεμοι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο βρέθηκε το πρωί και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτης Ράπτης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα δυτικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «μετά την ασφάλιση του πλοίου «Παναγία Αγιάσου», που «ξέσυρε» την άγκυρα του λόγω των σφοδρών ανέμων, στο αγκυροβόλιο, ανοιχτά του Πειραιά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε σε σύσκεψη την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.»

Σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι: «Οι κκ Κουρουμπλής και Σαντορινιός έδωσαν οδηγίες για τη μεταφορά του πλοίου σε ασφαλές σημείο, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης, στη σύσκεψη η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ενημέρωσε για τα παροπλισμένα στο λιμάνι της Ελευσίνας, επιβατηγά οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη», που λόγω των ισχυρών ανέμων απεκόπησαν οι κάβοι πρόσδεσης.»

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές γραμμές

Εν τω μεταξύ λόγω των θυελλωδών ανέμων από το πρωί έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Ωστόσο από Πειραιά αναμένεται να αναχωρήσουν κανονικά το βράδυ τα πλοία με προορισμό Ηράκλειο και Χανιά ενώ σε Ραφήνα και Λαύριο δεν υπάρχουν άλλα προγραμματισμένα δρομολόγια σήμερα. Τα δρομολόγια από Πειραιά για τα νησιά του Σαρωνικού γίνονταν μόνο με συμβατικά πλοία ενώ με ίδιου τύπου πλοία γινόταν και η σύνδεση Σαλαμίνας – Πέραμα. Ανοικτές είναι επίσης οι γραμμές Καβάλα – Θάσος, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολόγιων.

Επιπλέον λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπήρξε ημιβύθιση πλωτής δεξαμενής στον κόλπο της Ελευσίνας ενώ δυο παροπλισμένα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία «Μυτιλήνη» και «Πηνελόπη Α» που ήταν δεμένα σε άλλη πλωτή δεξαμενή παρασύρθηκαν σε μικρή απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη δεξαμενή. Τα πλοία συγκρατούνται αυτή τη στιγμή μόνο από τις άγκυρες τους ενώ στο σημείο βρίσκονται δυο ρυμουλκά και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ.

Επίσης η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, βραδινές ώρες χθες, από τον Πλοίαρχο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Ραφήνα προς Άνδρο – Τήνο – Μύκονο, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγισή του στο λιμένα της Μυκόνου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ότι το πλοίο θα αποπλεύσει για τον ασφαλή λιμένα της Σύρου, όπου προσέδεσε στη συνέχεια. Από το πλοίο επρόκειτο να αποβιβαστούν 153 επιβάτες, 37 Ι.Χ. αυτοκίνητα, πέντε δίκυκλα και 18 φορτηγά.

Ακόμη ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νάξου, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του επιβατηγού – οχηματαγωγού «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ’» το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά προς Πάρο – Νάξο – Δονούσα – Αιγιάλη – Αστυπάλαια, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγισή του στο λιμένα Δονούσας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ότι το πλοίο θα συνεχίσει το δρομολόγιό του για το λιμένα της Πάτμου. Από το πλοίο επρόκειτο να αποβιβαστούν έξι επιβάτες και δύο φορτηγά.