Ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί η κατεδάφιση της πρώτης από τις πέντε παράνομες ταβέρνες που βρίσκονται στην παραλία του Σχινιά – Μαραθώνα. Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προγραμματιστεί σύσκεψη, υπό τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο, στην οποία συμμετείχαν ο καθηγητής κ. ΔημήτρηςΔερματάς, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας ΣώματοςΕπιθεωρητώνκαι Ελεγκτών, εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων (της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δήμου Μαραθώνα κ. α.) και οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων. Όπως ανέφεραν μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατα στελέχη του υπουργείου, ο κ. Φάμελλος φάνηκε αμετακίνητος στη θέση του και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναστολής των κατεδαφίσεων.

Έτσι, σήμερα Πέμπτη θα συνεχιστεί η κατεδάφιση της πρώτης ταβέρνας και θα απομακρυνθεί με ειδικό συνεργείο ο αμίαντος που βρίσκεται στην οροφή της. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η κατεδάφιση των υπολοίπων τεσσάρων αυθαίρετων κτισμάτων.
Πάντως, αναζητείται τρόπος, ο οποίος να «πατάει» στην ισχύουσα νομοθεσία, για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων, σε κάποιο από τα τέσσερα Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων (ΚΕΛ) που προβλέπονται στο σχέδιο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, ώστε οι ιδιοκτήτες τους και οι εργαζόμενοι να έχουν μια εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο.
Το πρόβλημα είναι ότι η νομοθεσία δίνει μόνο μια γενική κατεύθυνση για τα ΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία εκεί μπορούν να υπάρχουν μόνο μικρές κατασκευές, σαν καντίνες. Πάντως, αποτελεί ζητούμενο γιατί το υπουργείο δεν προχωρά σε διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας των ΚΕΛ, και αναζητεί εξαρχής τρόπο να «τακτοποιήσει» εκείνους που τόσα χρόνια παρανομούσαν. Η εξήγηση της πολιτικής ηγεσίας είναι ότι δεν πρέπει να χαθούν οι θέσεις εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει οδηγήσει στην παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς οι ταβέρνες βρίσκονται στη ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα – Σχινιά. Εδώ και δεκαετίες, οι πέντε ταβέρνες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από την περίοδο 1997-1999, λειτουργούν παράνομα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια διαρκώς επεκτείνονταν, προσθέτοντας νέες αυθαίρετες κατασκευές, με στέγαστρα, πεζούλες κ. α.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η περιοχή του Σχινιά είναι θεσμικά προστατευόμενη καθώς έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και έχει ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».