Εν ψυχρώ δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, μέσα στο αυτοκίνητο του στη λεωφόρο Αθηνών 302 στο Χαϊδάρι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έχουν περισυνελλέξει από το σημείο 22 κάλυκες από καλάσνικοφ που θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να διαπιστωθεί εάν προέρχονται από όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών. Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες που τυχόν υπάρχουν στο σημείο, για την περίπτωση που έχουν καταγράψει συνεργούς των δύο εκτελεστών, πριν και μετά την δολοφονία.

Όπως όλα δείχνουν οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον Στεφανάκο έξω από το κτίριο που παλιότερα χρησιμοποιούσε ως έκθεση αυτοκινήτων, στην λεωφόρο Αθηνών και τώρα διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο και χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο τον πρώτο όροφο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής οι εκτελεστές ήταν ολόκληρη ομάδα και πιθανολογείται ότι εκτός από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, υπήρχαν και άλλα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στόχου τους.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο Στεφανάκος κυκλοφορούσε πάντα με συνοδεία για προστασία, καθώς και με θωρακισμένο αυτοκίνητο, ενώ και σήμερα, την ώρα που έφυγε από το γραφείο του ήταν μαζί με ένα ακόμα άτομο που τον συνόδευε.

Οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι την ώρα που βγήκε από το κτίριο, με τον συνοδό του πιο πίσω, δόθηκε σήμα στους δύο εκτελεστές, οι οποίοι περίμεναν σε μικρή απόσταση, σε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και καθώς μπήκε στο αυτοκίνητο του, μάρκας BMW, κινήθηκαν με ταχύτητα, ο συνεπιβάτης της μηχανής άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού και τον «γάζωσε» με το καλάσνικοφ.

Μέχρι ο συνοδός του 57χρονου να πλησιάσει στο σημείο, οι δύο δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν στους δρόμους της περιοχής του Χαϊδαρίου.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα της δολοφονίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως λένε οι αστυνομικοί, το θύμα είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με πολύ κόσμο στον υπόκοσμο. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του να σχετίζεται με δραστηριότητές του το διάστημα μετά την αποφυλάκιση του, τον Αύγουστο του 2016.

Ο Βασίλης Στεφανάκος γνωστό όνομα στον κόσμο της νύχτας αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη Αυγούστου 2016 μετά από εννέα χρόνια κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού, χάρη στον νόμο Παρασκευόπουλου.

Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Στεφανάκος είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «ελληνική μαφία» και είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Το σημείο της δολοφονίας έχει αποκλειστεί από δεκάδες αστυνομικούς ενώ έχει μεταβεί κλιμάκιο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που ερευνά την υπόθεση.

Στις αρχές του 2008 ο Στεφανάκος συνελήφθη μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Οπως ανέφερε τότε «Το Βήμα» σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις είχε στηθεί «παγίδα» για να συλληφθούν επ΄ αυτοφώρω ο Στεφανάκος ή οι συνεργοί του, ωστόσο οι επιχειρήσεις αποτύγχαναν καθώς ο «αρχινονός» είχε συστήσει μια ομάδα τουλάχιστον 15-20 αστυνομικών-πληροφοριοδοτών του από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες έτσι ώστε να αποφεύγει τα… απρόοπτα. Ο Στεφανάκος φαίνεται ότι είχε επαφές και με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνονταν ότι όπως «έλεγαν περιπαικτικά αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφερόμενοι στις προσβάσεις του «αρχινονού» στο αστυνομικό σώμα, «στην Ασφάλεια Αττικής έχουμε… Υποδιεύθυνση Βασίλη Στεφανάκου». Συγκεκριμένα είχε διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον έξι αστυνομικοί από τις κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τον πληροφορούσαν για ενέργειες των συναδέλφων τους που τον αναζητούσαν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ο Στεφανάκος είχε προσλάβει ως εργαζομένους σε νυχτερινά κέντρα ιδιοκτησίας του συγγενείς των εν λόγω αστυνομικών. Οπως είχε δηλώσει υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής, «όπου και αν ψάχναμε να βρούμε τον Βασίλη Στεφανάκο, εκείνος ήδη το γνώριζε. Οταν τον ρωτήσαμε όμως μετά τη σύλληψή του πώς είχε μάθει ότι θα πήγαινε το κλιμάκιό μας στη Θεσσαλονίκη, μας είπε ότι είχε ανθρώπους δικούς του στα…διόδια και τον είχαν ενημερώσει σχετικά!».Τρεις αστυνομικοί από αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό του Στεφανάκου. Μεταξύ όλων των άλλων, τον είχαν βοηθήσει να προσεγγίσει και δικαστικούς λειτουργούς έτσι ώστε να έχει ευνοϊκή μεταχείριση».

Επιπλέον, αναφέρονταν στο ίδιο δημοσίευμα, άλλοι αστυνομικοί από τον Ασπρόπυργο φαίνεται να κάλυπταν την «ομάδα Στεφανάκου» στην εκφόρτωση λαθραίου πετρελαίου και τσιγάρων. Σύμφωνα με δικογραφία που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2002 από την Ασφάλεια Αττικής, οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί απέκλειαν τους χώρους εκφόρτωσης λαθραίων προϊόντων με… κορδέλες της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύοντας έτσι την πρόσβαση σε αυτούς. Διαπιστώθηκε δε ότι τον Δεκέμβριο του 2006 κάποιοι άλλοι αστυνομικοί, από τη Νίκαια και την Πετρούπολη, τον είχαν βοηθήσει στην έκδοση αστυνομικής ταυτότητας, παρ΄ ότι ήταν καταζητούμενος. Επίσης τότε διαρκώς στο πλευρό του βρισκόταν πρώην αξιωματικός των ΕΚΑΜ που είχε απομακρυνθεί από το αστυνομικό σώμα επειδή είχε αποδειχθεί ότι συμμετείχε σε αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση τους στις 18 Ιανουαρίου 2015 τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς είχαν αναφέρει μεταξύ άλλων «εδώ και μέρες οι δημοσιογράφοι, κατ’ εντολή της αστυνομίας, χρησιμοποιούν τις φιλικές μας σχέσεις, στοχοποιώντας το φίλο μας Βασίλη Στεφανάκο για να εμφανίσουν το κατασκεύασμα της όσμωσης «τρομοκρατών – ποινικών» και να φτιάξουν νέες δικογραφίες. Την φιλία μας αυτή θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο γιατί δε χωράει σε ταμπέλες «τρομοκρατών» ή «ποινικών» που μας αποδίδουν τα δικαστήρια και τα δημοσιεύματα. Ο συγκεκριμένος φίλος, όπως και άλλοι βαρυποινίτες που αναφέρονται στις ειδήσεις ως δήθεν συνεργάτες μας, ΔΕΝ είχαν καμιά σχέση με τη σχεδιαζόμενη απόπειρα απόδρασης. Τα γελοία σενάρια περί σύνδεσης των Πυρήνων της Φωτιάς με το οργανωμένο έγκλημα προσπαθούν να λερώσουν την αυτονόητη ομορφιά της προσπάθειας συντρόφων να σπάσουν τα δεσμά της αιχμαλωσίας.»