Στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα είναι πιθανό να κρύβεται το μυστικό του σεισμού που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στα «Νέα» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διακύμανση της στάθμης τεχνητών λιμνών συνδέεται με την τοπική σεισμικότητα ενώ ο αείμνηστος καθηγητής Αγγελος Γαλανόπουλος είχε πραγματοποιήσει έρευνα που κατέδειξε ότι η άνοδος της στάθμης της λίμνης συνδεόταν με την παραγωγή σεισμών στο Μαραθώνα.

Αυτό που απομένει είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τις 2 Ιανουαρίου στην περιοχή να είναι απόρροια μεταβολών που έχουν συντελεστεί στα αποθέματα των υδάτων της λίμνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο: «Έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το κατά πόσο η διακύμανση στη στάθμη των τεχνητών λιμνών επηρεάζει την τοπική σεισμικότητα. Υπάρχει δημοσιευμένη από το 1966 μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη «φορτίζει». Δεν έχουμε ελέγξει αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης».