Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε χθες Δευτέρα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για την «παράνομη» σύλληψη και εκ νέου κράτηση του Τούρκου στρατιωτικού, για τον οποίο πάγωσε η χορήγηση ασύλου.

Μετά και την απόφαση της Τρίτης, του Διοικητικού Πρωτοδικείου, με την οποία κρίνεται νόμιμη η απόφαση κράτησης του Τούρκου, το ΕΣΠ χαρακτηρίζει ως «διαρκές έλλειμμα της ελληνικής νομοθεσίας τη μη πρόβλεψη διαδικασίας αναθεώρησης των σχετικών δικαστικών αποφάσεων» και προαναγγέλλει σειρά δικαστικών κινήσεων, προκειμένου να επανεξεταστεί πολλαπλώς η απόφαση κράτησης του Τούρκου αξιωματικού.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τονίζει σταθερά ότι η απόφαση κράτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο είναι αντίθετη με το νόμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση και με τις ίδιες τις εγκυκλίους της Διοίκησης.
Το ΕΣΠ σημειώνει, βάσει των εγκυκλίων αυτών, ότι «αλλοδαπός που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω δεν τελεί σε διοικητική κράτηση δεν μπορεί να τεθεί σε κράτηση εκτός αν συντρέχει στο πρόσωπό του εφαρμογή ποινικών διατάξεων».

Ερμηνευτικη εγκύκλιος,δε, που εχει γίνει δεκτή απο την Ελληνική Αστυνομία καθιστά σαφές ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα θέσης σε κράτηση για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης αιτούντος που όταν υπέβαλε αίτηση διεθνούς προστασίας δεν τελούσε ήδη σε κρατηση».

Ως προς την εφαρμογή του ν. 3907/2011, επισημαίνει δε ότι ο νόμος δεν αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες, των οποίων η απόφαση αναγνώρισης προσφυγικής ιδιότητας έχει ανασταλεί, ή αιτούντες άσυλο, και ενώ η απομάκρυνση του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού από τη χώρα έχει απαγορευθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου και με την ίδια την προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Διοικητικού Εφετείου που διέταξε την προσωρινή αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου.
Σχολιάζοντας τα περί ανώτατου ορίου κράτησης, το ΕΣΠ επισημαίνει : «πέραν του ότι αυτό που προβλέπεται για τη διαδικασία ασύλου έχει ήδη παρέλθει, σύντομα λήγει και το οποιοδήποτε προβλεπόμενο ανώτατο όριο οποιασδήποτε διαδικασίας διοικητικής κράτησης. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απολύτως νομική δυνατότητα παράτασης της κράτησης».
Υπενθυμίζει παράλληλα ότι, σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, η χώρα απειλήθηκε με προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Ως προς την ύπαρξη εναλλακτικών μέτρων της κράτησης, καθώς και εναλλακτικών τρόπων προστασίας των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών (είχε ζητηθεί διαμονή σε συγκεκριμένη κατοικία), επισημαίνουμε ότι υφίστανται λύσεις, σύμφωνες με την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των συγκεκριμένων οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, όσο και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος», υπογραμμίζει το ΕΣΠ. Και προσθέτει:
«Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις λύσεις που προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια των οκτώ, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται επ’ ουδενί το μέτρο της κράτησης».