Αντίθετος δηλώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη ρύθμιση που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και ψηφίστηκε χθες, Δευτέρα, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για χάος και ταλαιπωρία των πολιτών και κατηγορούν τον υπουργό Υγείας για προσχηματικές δηλώσεις.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπειυποχρεωτικό minimum ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των «διευρυμένων» στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των «εποχικών» φαρμακείων και απαγόρευση της χρήσης «παραπλανητικών» συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας χθες στη Βουλή παραδέχθηκε ότι «δεν πετύχαμε αυτό που θέλαμε και που ήταν αναγκαίο (ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία), όμως δεσμεύσαμε τους θεσμούς ότι το θέμα δεν έκλεισε και ότι θα ξανασυζητηθεί το επόμενο διάστημα».

Ωστόσο, ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του κ. Ξανθού προσχηματικές υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί λύση στοπρόβλημαπου θα φανείέντονατιςεπόμενεςημέρεςκαιμήνες».

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα προκληθεί χάος στη λειτουργία των φαρμακείων με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών, αφού δεν θα είναι γνωστό ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιοκλειστό.

«Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία. Θα ακολουθήσει ηερημοποίησητωναπομεμακρυσμένων και δυσπρόσιτωνπεριοχώνγιατίτα φαρμακεία πουυπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θααπαξιωθούν πλήρως», υποστηρίζει ο ΠΦΣ.

Τέλος, κάνει λόγο για αύξηση της γραφειοκρατίας στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεωνπου θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.

«Ηκυβέρνησηέχειυποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση τηςπρος όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών», σημειώνει ο ΠΦΣ.