«Η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη. Αποφασίστηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και να υπάρξει καλύτερος έλεγχος στο λιμάνι. Τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία λαμβάνονται θα ενισχυθούν σε κάποιο βαθμό. Η συνεργασία των εμπλεκομένων Σωμάτων θα ενισχυθεί, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να υπάρξει η ευταξία στο λιμάνι και παράλληλα να αποτρέψουμε και την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων που δυστυχώς για άλλη μια φορά όπως διαπιστώθηκε και στην περίπτωση αυτή, υπάρχει εκμετάλλευση από διάφορους επιτήδειους». Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος μετά από σύσκεψη για τη διαχείριση του προσφυγικού –μεταναστευτικού ζητήματος στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο λιμάνι της Πάτρας.

Η σύσκεψη έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και συμμετείχαν, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Νίκος Κοντοές, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχος Σπύρος Κοντομάρης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών, Πλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχος Νίκος Κοτρωνιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών, Γιώργος Τελώνης, και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης Πάτρας, Δημήτρης Κολέτσος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αντικείμενο της σύσκεψης ήταν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (κυρίως Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος) σχετικά με την διαχείριση θεμάτων του προσφυγικού –μεταναστευτικού ζητήματος στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς και η λήψη επιπλέον επιβαλλόμενων μέτρων.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης, καταγράφησαν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα που δημιουργούνται στο Λιμάνι της Πάτρας, από τις προσπάθειες προσφύγων –μεταναστών, να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία, που έχουν ως συνέπεια την παρακώλυση λειτουργίας του λιμένος και την πρόκληση ατυχημάτων.
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη επικαιροποίησης των μέτρων ασφάλειας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του Λιμένος, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, αλλά και η συνέχιση της μεταξύ τους επικοινωνίας και συνεργασίας, για την επίτευξη των τεθέντων στόχων.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτιοδυτικής Ελλάδας κ. Μιχαήλ Κωστάκης ανέφερε ότι κάθε μήνα η κατάσταση επιδεινώνεται ενώ υπάρχει εκτίμηση πως ο αριθμός των μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια ξεπερνά τα 1000 άτομα. Οι συνάδελφοι του καθημερινά ειδικά το μεσημέρι και το απόγευμα που ξεκινά η διαδικασία φόρτωσης των πλοίων με νταλίκες έρχονται αντιμέτωποι με ομάδες των 50-70 ατόμων ηλικίας 15 –30 ετών που έχοντας περάσει την εξωτερική περίφραξη επιχειρούν να εισβάλουν στο λιμάνι από την εσωτερική περίφραξη ενώ συχνοί είναι και οι διαπληκτισμοί με οδηγούς φορτηγών που τους αποτρέπουν να μπουν στα οχήματα τους. Το πρόβλημα έχει ενταθεί, όπως λέει από το καλοκαίρι, και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κενά στην οργανική δύναμη του Λιμεναρχείου Πάτρας εν τούτοις υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των μεταναστών και ζητά την άμεση απομάκρυνση τους από τους χώρους που διαμένουν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή η απόσταση που τους χωρίζει από το λιμάνι είναι ο παραλιακός δρόμος.
Πρόσφατα η Ένωση είχε εκδώσει ανακοίνωση με τίτλο: «Εμπόλεμη Ζώνη το λιμάνι της Πάτρας –Κατακόρυφη αύξηση της επικινδυνότητας» στην οποία ανέφεραν: «Παρατηρούμε ότι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των παράτυπων μεταναστών τους τελευταίους μήνες που επιχειρούν να εισέλθουν στον χώρο του ΙSPS του Λιμένα της Πάτρας δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα ακολουθεί την ίδια πορεία με την αυξανόμενη κώφωση όλων των υπευθύνων οι οποίοι δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο επί της ουσίας. Μετά τις παγίδες με τις πετονιές, τα αυτοσχέδια μαχαίρια και τις «καταγγελίες» για δήθεν επιθετική συμπεριφορά των συναδέλφων που εκτελούν εξωτερική Υπηρεσία κατά τις ώρες φόρτωσης των Ε/Γ-Ο/Γ, έρχεται να προστεθεί άλλο ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Συνάδελφος μας την 06-01-2018 και ενώ εκτελούσε εξωτερική Υπηρεσία κατά την διάρκεια αποτροπής παράτυπων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στον χώρο του ISPS του νέου Λιμένα Πάτρας τραυματίστηκε σοβαρά(διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι).»