Η αμερικανική πρεσβεία και το προξενικό τμήμα στηv Αθήνα, το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και όλα τα αμερικανικά δημόσια γραφεία στην Ελλάδα, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, λόγω τoυ εορτασμού των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ημέρα αυτή, με την οποία τιμάται η γέννηση και η προσφορά του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, εορτάζεται κάθε τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, κατά την οποία είναι κλειστά τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες, καθώς και οι περισσότερες ομοσπονδιακές και πολιτειακές δημόσιες υπηρεσίες.

Ο δολοφονημένος του αφροαμερικανικού κινήματος των δικαιωμάτων των μαύρων και του τερματισμού των φυλετικών διακρίσεων και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, γεννήθηκε το 1929 στην Ατλάντα.

Το 1963 εκφώνησε στην Ουάσινγκτον, σε μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση, τη διασημότερη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο», στην οποία σκιαγράφησε το όραμά του για την ισότητα στην αμερικανική κοινωνία, ενώ ο αγώνας του άνοιξε τον δρόμο για την ψήφιση, το 1964, του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, που ποινικοποιούσε τις φυλετικές διακρίσεις.

Επίσης, το 1964 βραβεύθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968, στο Μέμφις, σε ηλικία 39 ετών.