Ο Πειραιάς είναι η φυσική έδρα της Ελληνικής Ναυτιλίας γεγονός που αποτελεί τιμή για την πόλη επεσήμανε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του κατά την κοπή της πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό μουσείο «HELLAS LIBERTY» χαρακτηρίζοντας την Ελληνική Ναυτιλία «τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο». Πρόσθεσε δε, ότι ο Πειραιάς υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες από την κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα.
Ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα, πρωταρχικό του μέλημα ήταν η σύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου με τη ναυτιλία.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Υπήρχε μία απόσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου με την Ελληνική Ναυτιλία. Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς για να αναπτυχθεί πρέπει να κοιτάζει προς τη θάλασσα. Θα στηριχτεί στο λιμάνι του, στους τουρίστες, στην ακτογραμμή του, στην ιστορία του και στον πολιτισμό του. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε, ως Δήμος Πειραιά, να έρθουμε κοντά στη ναυτιλιακή οικογένεια να αναλάβουμε δράσεις γαλάζιας οικονομίας, γαλάζιας ανάπτυξης, όπως είναι το «Blue Growth». Κάνουμε πράγματα σημαντικά, προσπαθούμε».
Και έκλεισε τον χαιρετισμό του με μια «οξύμωρη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση την οποία διαπίστωσε όταν ανέλαβε τη Δημοτική Αρχή: «Όταν αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος είχε 23 διευθύνσεις, 175 τμήματα και 1.400 άτομα προσωπικό και δεν υπήρχαν οι λέξεις ναυτιλία και τουρισμός σε έναν Δήμο σαν τον Δήμο Πειραιά. Δεν μιλάμε για κάποιο ορεινό χωριό ή Δήμο, αλλά για έναν Δήμο με ένα μεγάλο οργανόγραμμα όπου απουσίαζαν δύο λέξεις: η ναυτιλία και ο τουρισμός. Μα πού αλλού μπορεί να στηριχτεί ο Πειραιάς για να αναπτυχθεί ως πόλη, αν δεν στηριχτεί σε αυτούς τους πυλώνες;» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πειραιά, λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να είναι κοντά με τη ναυτιλιακή οικογένεια. «Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά», τόνισε.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μώραλης, απένειμε τιμητική πλακέτα του Ναυτικού Επιμελητηρίου στον κ. Μάρκο Φόρο, εκπρόσωπο στο Επιμελητήριο, πάνω από 11 χρόνια, της εταιρείας Χανδρή, στον τομέα της κρουαζιέρας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος αναφέρθηκε στην αλματώδη άνοδο του λιμένα Πειραιά, ο οποίος σκαρφάλωσε από την 90η θέση στην 38η παγκοσμίως, σε διάστημα 4 ετών. Όπως είπε, στα σχέδια του υπουργείου είναι στον Πειραιά να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο και υπερσύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο. Σημείωσε ότι χρειάζεται η στήριξη των εφοπλιστών για να αποκτήσει το λιμάνι τόσο μεγάλη υποδομή. Αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για την αξιοποίηση όλων των λιμανιών της χώρας, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΠ ΑΕ και της ΟΛΘ ΑΕ. Σημείωσε ακόμα ότι με συντονισμένες προσπάθειες του ΥΝΑΝΠ και του Υπουργείου Τουρισμού περιορίστηκε μόλις στο 11% η μείωση των επιβατών κρουαζιέρας, μετά τον αποκλεισμό της Αιγύπτου και της Τουρκίας από τους προορισμούς των μεγάλων εταιριών.