Το ενδεχόμενο οι τέσσερις συλληφθέντες την εμπρηστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Φαβέλα, στον Πειραιά, τον περασμένο Αύγουστο να σχετίζονται με μπαράζ εμπρησμών που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό και μέσα στις γιορτές, στον Πειραιά και την Αθήνα εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι συλληφθέντες φέρονται να σχετίζονται με την ακροδεξιά ομάδα που αυτοαποκαλείται «Απέλλα».

Συγκεκριμένα, ο φερόμενος ως «αρχηγός» των τεσσάρων, ένας 35χρονος, πολύ γνωστός στον χώρο των ακροδεξιών, ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα, ενώ οι άλλοι τρεις είναι νεαροί, περίπου 20 ετών, και ο ένας υπηρετεί την στρατιωτική θητεία του.

Ωστόσο, από την Αντιτρομοκρατική ερευνάται τυχόν σύνδεση των τεσσάρων συλληφθέντων -καθώς και του ανήλικου, ο οποίος συνελήφθη αργότερα, επειδή στο σπίτι του βρέθηκαν υλικά που στοιχειωθετούν εμπλοκή του σε παράνομες πράξεις- και με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις. Για την ακρίβεια, ερευνάται η σύνδεσή τους με μπαράζ εμπρησμών που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό και μέσα στις γιορτές, στον Πειραιά και την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι για τους τέσσερις είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, με βάση τα στοιχεία της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για την επίθεση στη Φαβέλα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων, έχουν βρεθεί σβάστικες, έντυπο υλικό, γκαζάκια, σιδερογροθιές, στιλέτα και άλλα αντικείμενα.

Για την επίθεση στη Φαβέλα, τον περασμένο Αύγουστο, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, αλλά τα στοιχεία της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής οδήγησαν στους τέσσερις κατηγορούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες της επίθεσης στη Φαβέλα είχαν τοποθετήσει δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και κροτίδες, από την έκρηξη των οποίων προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά, επειδή πρόλαβαν οι γείτονες, που ξύπνησαν από τις εκρήξεις, και έσβησαν έγκαιρα τις φωτιές.

Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Φαβέλα είχε αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο ναζιστικών ομάδων, καθώς, λίγο καιρό αφότου άνοιξε, τον περασμένο Μάρτιο, άγνωστοι είχαν γράψει ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους, ενώ την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια ανέλαβε η ομάδα, ομάδα Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές.

Επίσης, συμμετέχοντες στη Φαβέλα είχαν κατηγορήσει τη Χρυσή Αυγή ότι κατέβασε το σήμα της, που είχε τοποθετηθεί ψηλά στο κτίριο.

Σημειώνεται ότι η επίθεση τον Αύγουστο έγινε κατά το διάστημα που ετοιμάζονταν διάφορες αντιφασιστικές εκδηλώσεις, ενόψει της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Τι βρέθηκε στα σπίτια τους

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε τα ευρήματα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:

• όπλα τύπου airsoft,

• δύο φυσίγγια, πολεμικού τυφεκίου και των 9 mm αντίστοιχα, καθώς και κάλυκες πολεμικού τυφεκίου,

• πλήθος μαχαιριών και σουγιάδων,

• δύο φιαλίδια βουτανίου των 500 γραμμαρίων, εκ των οποίων το ένα με επικολλημένες πέτρες,

• πλήθος αθυρμάτων και τρικάκια της «Χρυσής Αυγής» και της «Απέλλα»,

• βιβλία ακροδεξιού περιεχομένου και αυτοκόλλητα με σβάστικα,

• σημαία της 21ης Απριλίου 1967 και

• ψηφιακά πειστήρια, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM.