«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την
ελληνικότητα της Μακεδονίας και γι΄ αυτό δεν μπορεί να αποδεχθεί την
απονομή του όρου ΄΄Μακεδονία΄΄ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος
άλλου κράτους», αναφέρει σε υψηλούς τόνους η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για
τις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ.

Λίγο μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, ήρθε η επίσημη τοποθέτηση των ιεραρχών για το θέμα, οι οποίοι δηλώνουν εμφατικά πως δεν θα δεχθούν τη λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ.

«Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 ανακοίνωσής της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων» αναφέρει στην ανακοίνωσή της για να προσθέσει.

«Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου ΄΄Μακεδονία΄΄ ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της ΄΄Μακεδονίας΄΄.»

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι – όπως τονίζει – και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.

Μάλιστα η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Ποτάμι: Καθ’ υπέρβασιν του ρόλου της η παρέμβαση Ιεράς Συνόδου

Αντίθετο είναι το Ποτάμι με την τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα του γειτονικού κράτους. Το Ποτάμι αναφέρει πως η εν λόγω τοποθέτηση είναι καθ’ υπέρβασιν του ρόλου της και δυσχεραίνει την επίλυση του θέματος.

«Μολονότι η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θυμίζει σε τίποτα τα εμπρηστικά κηρύγματα του παρελθόντος και παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιδοκιμάζει τη γραμμή των συλλαλητηρίων, οφείλουμε να σημειώσουμε -με αφορμή τη σημερινή απόφαση- ότι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ευθύνη της κυβέρνησης» αναφέρει το Ποτάμι.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος διαδραματίζει κι έχει να διαδραματίσει περαιτέρω σημαντικό ρόλο στον δικό της τομέα. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ανεδαφικές θέσεις του παρελθόντος και τον λαϊκισμό στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, καθ΄υπέρβασιν του ρόλου της, δυσχεραίνει την επίλυση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας» καταλήγει το Ποτάμι, αναφέροντας «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».