από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Η κυβέρνηση επιμένει στις αλλαγές στις απεργίες - ΠΑΜΕ: Πάρτε τες πίσω, για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα - Αχτσιόγλου: Οχι, δεν τις παίρνω

Χωρίς τροποποιήσεις η διάταξη για τις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης τους από τα πρωτοβάθμια σωματεία - ΠΑΜΕ: Η κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας ήταν μόνο η αρχή - Απεργία την Παρασκευή
Η κυβέρνηση επιμένει στις αλλαγές στις απεργίες - ΠΑΜΕ: Πάρτε τες πίσω, για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα - Αχτσιόγλου: Οχι, δεν τις παίρνω
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η κυβέρνηση επιμένει στις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία και βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με την επικύρωση των προαπαιτούμενων, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές στον νόμο 1264/1982 για την κήρυξη των απεργιών, προκάλεσε την ανοιχτή σύγκρουση με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας, κατέλαβαν το γραφείο της υπουργού κυρίας Έφης Αχτσιόγλου και διαπληκτίστηκαν μαζί της.  


«Δεν θα σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε το έγκλημα, δεν θα σας αφήσουμε» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

«Για το δικαίωμα στην απεργία χύθηκε αίμα», και «πάρτε το πίσω», «πάρτε πίσω τον αδελφοκτόνο νόμο» φώναζαν.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου στο συγκεκριμένο θέμα παραμένουν οι ίδιες με το κείμενο της τροπολογίας που αποσύρθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και προβλέπουν την παρουσία του 50% + 1 των οικονομικών ενήμερων μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.  

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». Η απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία λαμβάνεται σε συνέλευση με την παρουσία (απαρτία) τουλάχιστον του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σήμερα νόμο 1264/1982 (άρθρο 8), απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων µελών, ή ακόμη και του 1/5, υπό προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ουδεμία αλλαγή επέρχεται στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς και στις δευτεροβάθμιες και στην τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, άλλωστε, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται από το διοικητικό
συμβούλιο, όπου δεν έχουν εφαρμογή οι ανωτέρω κανόνες απαρτίας.

Ο νέος νόμος για τις απεργίες αναμένεται να στερήσει από την κυβέρνηση το κεντρικότερο και εμβληματικότερο στοιχείο του ιδεολογικού της χώρου, της αριστεράς. Την πρόσβασή της στους συνδικαλιστικούς και εργασιακούς χώρους.  Κατ' ουσίαν η σημερινή κυβέρνηση θα καταγραφεί, ως η πρώτη μετά το 1982, (όταν ψηφίσθηκε ο νόμος 1264 του ΠαΣοΚ), που εφαρμόσει μέτρα περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας. Ταυτοχρόνως, η υπουργός κυρία Αχτσιόγλου θα είναι η πρώτη υπουργός αριστερής κυβέρνησης που θα περιορίζει συνδικαλιστικά δικαιώματα, κάτι που ξανασυντάται στην δεκαετία του '70, με το νόμο 330.

Όπως είναι αναμενόμενο οι αντιδράσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και τρων συνδικαλιστικών οργανώσεων - που ξεκίνησαν με την κατάληψη του υπουργείου - αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα από το ΠΑΜΕ, που έχει αναγάγει το θέμα αυτό ως πρώτης προτεραιότητας.  

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ περιγράφει το εύρος των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι η σημερινή (Τρίτη) κινητοποίηση και κατάληψη «ήταν μόνο η αρχή». Καλεί σε «καθημερινή, μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό».

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου - ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - διοργανώνει απεργία των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, και συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ομονοίας.  
Την Τετάρτη στις 3.30 μμ καλεί τους εργαζόμενους, στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας ώστε να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί και την Πέμπτη σε «συγκεντρώσεις στις γειτονιές από Σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εργασίας απαντά ότι δεν περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας και πως σέβεται τους εργαζόμενους και συνδικάτα. Χαρακτηρίζει «εισβολείς» τα μέλη του ΠΑΜΕ και «επικοινωνιακό σόου» την κατάληψη του γραφείου της υπουργού.   
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό στο διάλογο και σέβεται τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους.

Γι' αυτό θεωρούμε ακατανόητη τη σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτίριο του Υπουργείου, όπου και οι ίδιοι οι «εισβολείς» συνειδητοποίησαν ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες.

Η Υπουργός Εργασίας τους δέχτηκε στο γραφείο της και όπως αποδείχτηκε οι ίδιοι αρνήθηκαν το διάλογο, επιλέγοντας τις κραυγές και το επικοινωνιακό σόου χάριν των τηλεοπτικών καμερών.

Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, εξάλλου, είχαν συναντηθεί με την Υπουργό Εργασίας στις 22/11/2017 και είχαν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με τις απεργίες.

Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ½ των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους.

Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας».
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας 
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Καθώς πλησιάζω τα πενήντα, | 10/01/2018 20:23
  ομολογώ ότι παρά το γεγονός της μακρόχρονης περιόδου ανεργίας μου, ουδέποτε με εκπροσώπησε αποτελεσματικά ο Ελληνάρας εργατοπατέρας Καραγκιόζης, που φώναζε με τις κάμερες. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι κάτι που γενά η ανάγκη της εποχής. Είναι αδιανόητο το απεχθές δικαίωμα μιας εργατικής νομενκλατούρας, να αποφασίζει στο όνομα των εργαζομένων απεργίες της τελευταίας στιγμής με αποφάσεις express, για να ικανοποιεί κομματικές ηλιθιότητες, διότι τελικώς οι μόνοι χαμένοι από την πολιτική των πολιτικών που ψηφίζουμε, είμαστε εμείς οι απλοί εργαζόμενοι και μη. Τα καραγκιοζλίκια τους ποτέ δεν έφεραν αποτέλεσμα παρά μόνο ώρες απουσίας των δημοσίων υπαλλήλων από τις θέσεις τους. Ζούμε στον 21 αιώνα.
  για τους πολίτες
  απάντηση54
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τραγική και οδυνηρή εξέλιξη | 10/01/2018 19:53
  Αναμφίβολα αποτελεί τραγική αλλά και προβλέψιμη εξέλιξη ο περιορισμός της απεργίας που, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι κατάκτηση των εργαζομένων που άλλο όπλο δεν έχουν για να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και τη θέση τους. Τώρα, αν στην πράξη το δικαίωμα αυτό καταπατάται από τις δύο πλευρές αυτό είναι άλλο θέμα. Οι τρέχουσες "μεταρρυθμίσεις" όπως αποκαλούνται, αναστρέφουν τους αγώνες των εργαζομένων και τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Γι΄ αυτό εγώ προσωπικά θεωρώ τις εξελίξεις επιστροφή στο παρελθόν. Και αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε με το τι πιστεύω πολιτικά και το τί ψηφίζω.
  picar
  απάντηση33
   
   
  Μπράβο ρε ΠΑΜΕτζήδες! | 10/01/2018 17:19
  Ευτυχώς πού υπάρχει και το ΠΑΜΕ. Όλοι οι άλλοι είναι είτε καρχαρίες είτε προσκυνημένοι είτε ΚΟΤΕΣ.
  Sagittarius
  απάντηση34
   
   
  Περί εκτροπών ……. | 10/01/2018 10:56
  Οι κομουνιστές ή αριστεροί, δημοκράτες – λαοκράτες, οι οποίοι κατά τα αλλά λένε πάντοτε ότι «κοπιάζουν» για την Δημοκρατία μας και βεβαία κτυπούν και το χέρι τους στο τραπέζι άμα λάχει, είναι αυτοί που πάντα διατρανώνουν ότι έχουν καθαρά χέρια και ότι ποτέ δεν ανατήχθηκαν με την εξουσία και ως εκ τούτου πάντα φταίνε οι άλλοι. Αγαπητοί μου το αντίθετο πάντα συνέβαινε στην Χώρα μας, πάντα αυτοί ήταν που με τις ενέργειες τους έσερναν την εκάστοτρε εξουσία σε ατραπούς. Επιτέλους αυτοί οι «λαοκράτες» πρέπει να μάθουν να σέβονται την Δημοκρατία μας η οποία βασίζεται ακριβώς σε δυο σκέλη, πρώτον στην αρχή της πλειοψηφίας και δεύτερον στην τήρηση των Νόμων που ψηφίζει η εκάστοτε πλειοψηφία.
  Δημήτρης
  απάντηση216
   
   
  Θυμίζει άρθρο 4 το 1984........ | 10/01/2018 09:49
  Σωστό να κατεβαίνουν σε απεργία μόνο μετά από απόφαση πλειοψηφίας 50% 1. Πέρασαν 34 σχεδόν χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η ιδέα και την τράβηξε πίσω ο τότε πρωθυπουργός για να μην κακοκαρδίσει την τότε αριστερά και τους συνδικαλιστές του κόμματός του. Αν είχε τότε περάσει και καθιερωθεί πόσες εργατοώρες θα είχαν σωθεί και πόσα εργοστάσια θα είχαν άλλη πορεία.... Διερωτώμαι αν ο λογαριασμός για τα σπασμένα τζάμια στο υπουργείο και τα καταστρεμμένα κεπέγκια θα πληρωθεί από τους συγκεκριμένους γνωστούς επαγγελματίες "εκπροσώπους" του ΠΑΜΕ. Γιατί αν θυμάστε οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής χρεώθηκαν τις ανάλογες καταστροφές που προξένησαν.
  Rita
  απάντηση224
   
   
   
  Κοίταξε | 10/01/2018 08:14
  το αγέρωχο ύφος της κυρίας(δουλάκι της Τρόικας καλύτερα) για να καταλάβεις τι τσουτσέκια μας κυβερνάν
  Πουλημένοι φύγετε
  απάντηση1728
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΠΕΡΓΙΑ 50 | 09/01/2018 22:36
  ΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΥΣ ΜΕΤΟΧΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΠ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΟΙ 153 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣΙ ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ 153 ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ 50 1 ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΙΕ ΝΑΛΗΦΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ .- ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΚΥΡΗΞΗ ΑΠΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ ΤΟ 50 1 ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΗΡΥΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
  lari@@@
  απάντηση317
   
   
  ΑΠΕΡΓΙΑ | 09/01/2018 21:18
  ΔΕΚΤΟ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 151
  lari@@
  απάντηση46
   
-