Επαναλειτουργεί ως ανοικτή Δομή Φιλοξενίας ο πρώην καταυλισμός προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων και δέχεται τις τελευταίες ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην δομή έχουν μεταφερθεί 121 άτομα από τη Μόρια και 47 από τη Σάμο, ενώ είναι τριπλάσια η δυναμικότητα υποδοχής μετά την ανασυγκρότηση του χώρου.

Στη θέση των σκηνών που στήθηκαν όταν πρωτολειτούργησε ο χώρος, σήμερα υπάρχουν 100 οικίσκοι των 35 τ.μ. για ύπνο και επιπλέον διαθέτουν κουζίνα και μπάνιο.

Ο συντονιστής Ηπείρου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό Φίλιππος Φίλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως αναμένονται και νέες αφίξεις, καθώς η δομή μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα.

Για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Κατσικά, ανέφερε πως αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι, του Δήμου, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν από τη Μόρια και τη Σάμο, βρήκαν τρόφιμα για 10 ημέρες, ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα της δομής, στην συνέχεια η κάθε οικογένεια για τις ανάγκες της, θα διαχειριστεί να χρήματα που της αποδίδονται κάθε μήνα.

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η άφιξη στον καταυλισμό πολλοί πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Να σημειωθεί, ότι στην Ήπειρο φιλοξενούνται 1.300 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περίπου 400 διαμένουν σε μισθωμένα διαμερίσματα. Άλλοι φιλοξενούνται σε δομές στην Κόνιτσα, τα Δολιανά, τη Φιλιππιάδα και στην Ελεούσα.