Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» εκτιμούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ότι κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού, τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως στους Αμπελοκήπους καθώς «βλέπει» ομοιότητες με παλαιότερες επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης όπως με τις βομβιστικές επιθέσεις στην EUROBANK στην οδό Σανταρόζα και στον ΣΕΒ στο Σύνταγμα, καθώς και τη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη η ΟΛΑ. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου και σε γύρω κτίρια.

Απαντήσεις ωστόσο στα ερωτήματα για την ταυτότητα της οργάνωσης και την επιλογή του συγκεκριμένου στόχου θα δοθούν με την ανάληψη ευθύνης. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να σχετίζεται με την διαδικασία των πλειστηριασμών που διεξάγονται στο παρακείμενο δικαστικό κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών ενώ δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί και το ενδεχόμενο να έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον 29χρονο που κατηγορείται για την αποστολή των τρομοδεμάτων ένα εκ των οποίων είχε εκραγεί στα χέρια του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. «Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται» λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στις 02.40 ένας εκ των δραστών προσέγγισε το κτίριο και άφησε στα σκαλιά ένα σακίδιο μέσα στο οποίο υπήρχε ο εκρηκτικός μηχανισμός. Κατά την απομάκρυνση του έγινε αντιληπτός από τον αστυνομικό φύλακα ο οποίος τον ρώτησε γιατί ήταν εκεί.

Εκείνος απομακρύνθηκε προς το σημείο που ήταν σταματημένο ένα όχημα τύπου βαν και σύμφωνα με την μαρτυρία του φύλακα έξω από αυτό υπήρχε ένα ακόμη άτομο ενώ υπήρχε και συνεργός τους στη θέση του οδηγού. Τότε ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε χωρίς να τον τραυματίσει και στη συνέχεια οι τρομοκράτες τράπηκαν σε φυγή. Ο αστυνομικός ωστόσο δεν ανταπέδωσε τα πυρά. Πληροφορίες αναφέρουν πως υποστήριξε πως άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό.

Στις 02.50 γίνονται τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο άγνωστος που τηλεφώνησε ανέφερε ότι σε 40 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο Εφετείο και πως δεν είναι φάρσα. Άμεσα ο χώρος αποκλείστηκε ενώ στο σημείο έφτασαν πυροτεχνουργοί. Τα δυο τηλεφωνήματα σε συνδυασμό με την άμεση αναφορά του φύλακα σήμαναν συναγερμό και άμεσα ο χώρος αποκλείστηκε ενώ στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. Στις 03.25 ακούστηκε η πολύ δυνατή έκρηξη που έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση.

Εν τω μεταξύ στις 02.58 η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τηλεφώνημα για πυρκαγιά σε σταθμευμένο όχημα στη διασταύρωση των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου (πλησίον του αρχαιολογικού μουσείου). Στο σημείο έφτασαν πυροσβέστες που έκαναν κατάσβεση και κατά τη διερεύνηση του περιστατικού διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για το όχημα των τρομοκρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός και εκτιμάται ότι οι δράστες το περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και του έβαλαν φωτιά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όχημα Fiat Doblo είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε πινακίδες παρόμοιου οχήματος. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν εκεί είχαν αφήσει άλλο όχημα οι τρομοκράτες με τον οποίο διέφυγαν ή βρήκαν καταφύγιο σε κάποιο οίκημα στην περιοχή.

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών.

Ο κ. Χρονόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Εφετείου αλλά και σε κτίρια που βρίσκονται απέναντι από αυτό και επεσήμανε ότι την έρευνα θα αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

H ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι ο κάλυκας διαμετρήματος 7,62Χ39mm που βρέθηκε στο σημείο, παραπέμπει σε καλάσνικοφ ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες, είχε κλαπεί το 2015 από περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, ενώ έφερε πινακίδες κυκλοφορίας όμοιου οχήματος, που κυκλοφορεί νόμιμα σε περιοχή των Νοτίων προαστίων.
Οι έρευνες συνεχίζονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Η πρώτη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Την 03:25 σήμερα (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Κοντονής: Πυροβόλησαν εναντίον του φρουρού του Εφετείου

Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την έκρηξη βόμβας ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε αποτρόπαιη την πράξη, ενώ αυτή την ώρα κατευθύνεται στο Εφετείο Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα διεξαχθούν σήμερα οι δίκες που είχαν προγραμματιστεί ούτε οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Εφετείου καθώς θα παραμείνει κλειστό.

«Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Εφετείου Αθηνών για σήμερα (22 Δεκεμβρίου 2017) εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών που προκληθήκαν από ισχυρή έκρηξη μηχανισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Μητσοτάκης: Επίθεση στη Δημοκρατία

«Ήρθα εδώ για να επαναλάβω το αυτονόητο. Κάθε επίθεση στη Δικαιοσύνη είναι επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία μας. Η Δικαιοσύνη όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε συνθήκες φόβου, ούτε σε συνθήκες θεσμικής υποβάθμισης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από επίσκεψή του στο Εφετείο και προσέθεσε:

«Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να μην περιοριστούμε μόνο στην αυτονόητη καταδίκη μιας τρομοκρατικής πράξης. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι, ώστε να θωρακίσουμε τους θεσμούς μας και να εξασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία μας θα λειτουργεί ομαλά προς όφελος όλων».

Ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων

Με αφορμή την έκρηξη, ύστερα από τοποθέτηση βόμβας στο Εφετείο Αθηνών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Κάθε προσπάθεια, εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα γιατί στοχεύει την ίδια την Δημοκρατία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Δικαιοσύνη.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν την τρομοκρατική αυτή ενεργεία και να διαβεβαιώσουν ότι έχουν την πρόθεση και ότι θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας με σημερινή ανακοίνωσή του καταδικάζει την σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών και επισημαίνει ότι παρόμοιες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρει ο Σύλλογος ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης «πρέπει να προστατεύεται, έτσι ώστε να λειτουργεί ανεμπόδιστα από φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας».

Το σημερινό τραγικό γεγονός σημειώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πρωτεύουσας, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά, την έλλειψη ασφάλειας των δικαστικών υπηρεσιών, αφού δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά τα δικαστήρια.

Ν. Τόσκας: «Οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών δήλωσε:

Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών καταδικάζεται απερίφραστα από την Κυβέρνηση και τους δημοκρατικούς πολίτες.Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Αστυνομίας εργάζεται οργανωμένα και μεθοδικά ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.