Για σταδιακή επιδείνωση του καιρού από αύριο Πέμπτη στις νότιες περιοχές της χώρας με πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο.

Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα Κύθηρα, στην Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική και τη νότια). Βροχές κατά περιόδους ισχυρές είναι πιθανό να σημειωθούν στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα, την Ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια).

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές, θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο αρχικά από τα 600 μέτρα που σταδιακά έως το βράδυ θα περιοριστούν στα ορεινά.

Στις υπόλοιπες περιοχές καθώς και στη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο) θα χιονίζει κατά διαστήματα και στα ημιορεινά (500-600 μέτρα).

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί στη νότια Πελοπόννησο και τα Κύθηρα και θα ενισχυθούν τη νύχτα στα 9 και πιθανόν στα 10 μποφόρ.

Η πρόγνωση για την Παρασκευή

Την Παρασκευή, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις ίδιες περιοχές. Επιπλέον από το μεσημέρι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά). Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Το Σάββατο, τα φαινόμενα έως το μεσημέρι θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το Σάββατο υπάρχει πιθανότητα νέας μεταβολής του καιρού το βράδυ και από τα βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά, καταιγίδες στο Αιγαίο, θυελλώδεις βοριάδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός την Τετάρτη

Βροχές στα πεδινά και χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Πάρνηθα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι το βόρειο Αιγαίο, η Χαλκιδική, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Πελοπόννησο, η ανατολική Στερεά και η δυτική Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός αναμένεται να σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια.

Πολικές συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα

Τσουχτερό κρύο επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου, παρά την ηλιοφάνεια, ο υδράργυρος έχει πέσει σε αρκετές περιοχές κάτω από το μηδέν, δημιουργώντας συνθήκες παγετού.

Ήλος με… δόντια από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να «δείχνει» πριν από λίγη ώρα τους 3 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο είναι το σκηνικό στις υπόλοιπες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στη Βέροια και στο Κιλκίς (-4 βαθμοί), στα Γιαννιτσά (-3) και στις Σέρρες (-2).

Συνθήκες παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία. Το πρωί, ο υδράργυρος έπεσε στους -8 βαθμούς στην Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά, ενώ στην Κοζάνη στους -5 και στη Φλώρινα στους -2. Μέχρι αυτή την ώρα, η θερμοκρασία σε αυτές τις πόλεις παραμένει σε αρνητικές τιμές.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών απαιτείται η χρήση αλυσίδων ή χιονολάστιχων σε κάποιες ορεινές περιοχές του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας. Στην Κεντρική Μακεδονία, αυτό ισχύει για τους οδηγούς που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Λαϊλιά (Σέρρες) και Βόρας – Καϊμάκτσαλαν (Πέλλα), όπως επίσης στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Αρναία με τον Ταξιάρχη (Χαλκιδική).

Εξάλλου, στη Δυτική Μακεδονία αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δίκτυο Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου.

Αναλυτικά ο καιρός της ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Χαλκιδική, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από -03 (μείον 3) έως 6 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός κατά τόπους ισχυρός νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις που το βράδυ στα νότια θα αυξηθούν και είναι πιθανό τη νύχτα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές. Τη νύχτα πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 01 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη δυτική Κρήτη, όπου τη νύχτα είναι πιθανό να σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το βράδυ στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 11 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: παροδικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια, όπου τη νύχτα πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα).
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 02 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από -02 (μείον 2) έως 6 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Καιρός: στη βόρεια Ελλάδα λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων σε ορεινά-ημιορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.
Στην Ήπειρο, τα βορειοτέρα νησιά του Ιόνιου και τη δυτική Στερεά λίγες νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων σε ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Στερεάς.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο νότιο ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Χιονιά θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο πιθανόν να είναι έντονα.
Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 και στο βόρειο Αιγαίο 5 με 6
Μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νοτιοδυτικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί
Κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια.