Μία γωνιά γεμάτη από βιβλία για την ιρανική λογοτεχνία, την πολιτική επιστήμη και τον ιρανικό πολιτισμό έχει από την Τρίτη η βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, καθως εγκαινιάστηκε νωρίτερα η «ιρανική γωνιά» από την πρύτανη του πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη και τον μορφωτικό σύμβουλο της πρεσβείας του Ιράν, Αλί Μοχαμάντ Χελμί.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που εγκαινιάσαμε σήμερα την «ιρανική γωνιά», με βιβλία που μας διέθεσε το Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας του Ιράν» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κριάρη. «Πρόκειται για βιβλία που αναφέρονται στον ιρανικό πολιτισμό, την ιστορία του και στα πολιτικά θέματα τα σημερινά» πρόσθεσε.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα εγκαινιάζουμε το τμήμα Ιρανολογίας της βιβλιοθήκης, ως «ιρανική γωνιά», που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να μελετήσουν διαφορά πολιτικά και πολιτιστικά θέματα σε σχέση με το Ιράν» ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Χελμί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η χορηγία των βιβλίων στη βιβλιοθήκη του Παντείου εντάσσεται στις δράσεις του Μορφωτικού Κέντρου της πρεσβείας του Ιράν, που έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή τα ελληνικά με τα ιρανικά πανεπιστήμια και τους φοιτητές και επιστήμονες των δύο χωρών.

Τα βιβλία της «ιρανικής γωνιάς» είναι κυρίως στα αγγλικά, στα ελληνικά, κάποια είναι δίγλωσσα -στα αγγλικά και τα φαρσί ή στα γαλλικά και τα γερμανικά- και ορισμένα στα φαρσί.

Η «ιρανική γωνιά» έρχεται δύο χρόνια μετά την έκθεση ιρανικού πολιτισμού στο Πάντειο, που περιελάμβανε παρουσιάσεις βιβλίων με εικονογραφήσεις του Ιράν, έργα λαϊκής τέχνης, φεστιβάλ ιρανικού κινηματογράφου και παρουσίαση της ιρανικής κουζίνας. Μετά από εκείνη την πρώτη επαφή με το ιρανικό στοιχείο, όπως υπογράμμισε η κ. Κριάρη, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους φοιτητές να μάθουν την περσική γλώσσα και τον τελευταίο χρόνο, το Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας του Ιράν διαθέτει καθηγητή και γίνονται μαθήματα, με μεγαλη συμμετοχή των φοιτητών.

Τέλος, σημειώνεται ότι το επιμορφωτικό-πολιτιστικό σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη πριν από 58 χρόνια, αλλά συνεχίζει μέχρι σήμερα να δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές των δύο χωρών που ειδικεύονται σε θέματα πολιτισμού, λογοτεχνίας και ιστορίας της Ελλάδας και του Ιράν, να παίρνουν υποτροφίες, ώστε να επισκέπτονται το Ιράν ή την Ελλάδα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.