Στα τέλη του 2018, το Δημόσιο θα έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα: Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2018.

Έτσι, σύμφωνα με την κ Γεροβασίλη, στις αρχές του νέου έτους πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS). Διευκρινίζεται πως το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τόσο την πρόσληψη και την υπηρεσιακή εξέλιξη στο Δημόσιο, όσο και τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση και επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τις εκθέσεις της πολύπαθης – έως τώρα – αξιολόγησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι το e-kep, όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά.

«Αξιοποιούμε διεθνείς, καλές πρακτικές, νέες πηγές χρηματοδότησης και στρατηγικές συμμαχίες. Έχουμε ήδη εκκινήσει τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για τη σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό ΚΕΠ (e-kep). Έτσι, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται άμεσα, χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία. Η συνεργασία αυτή βρίσκεται σε τελική φάση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ)», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Γεροβασίλη.

Το ψηφιακό Δημόσιο, λοιπόν, είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων από τη νέα χρονιά για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς, όπως, άλλωστε, εξήγησε η υπουργός κατά την ομιλία της, «τα ανοιχτά δεδομένα ενισχύουν τη διαφάνεια, μειώνουν τα διοικητικά βάρη, ενώ η περαιτέρω χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας. Και, επιπλέον, απαντούμε δυναμικά στην πολυνομία, μια από τις αιτίες της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Προχωρούμε, στην υλοποίηση της Εθνικής Πύλης Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της Ελληνικής Νομοθεσίας, ενός έργου-τομή. Ενός κόμβου, που θα συγκεντρωθεί το σύνολο της πληροφορίας για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας στην Ελλάδα. Έχει υποβληθεί ήδη τεχνικό δελτίο προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και μέσα στο 2018 το έργο υλοποιείται».