Τη Δευτέρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Παδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο που διεξάγεται στην Ελευσίνα.

Έκανε λόγο για πρωτόγνωρο εγχείρημα, υπενθύμισε ότι το νέο ίδρυμα θα συσταθεί από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί σε αυτό κατά την ομιλία του στο συνέδριο το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει τη νέα πανεπιστημιακή δομή.

«Η δική μας πρωτοβουλία έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι ότι αναγνωρίζει την εξαιρετική ποιότητα των δύο ΤΕΙ, που επί δεκαετίες παίχτηκαν απίστευτα πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ΤΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα δύο ΤΕΙ κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό τμήμα εξαιρετικό και σε ορισμένες αρμοδιότητες πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε αυτή την ποιότητα και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της Δυτικής Αττικής να έχει ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε.

Ακόμη, ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τον νέο θεσμό που προκύπτει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Αύγουστο. Όπως είπε, τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων, ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ.