«Να δημιουργήσουμε τους όρους για μια δεύτερη ευκαιρία για την Δυτική Αττική και για όλη τη χώρα», ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το Σάββατο στα Μέγαρα, στο πλαίσιο του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στα Μέγαρα και την Ελευσίνα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ Σκουρλέτης, ανάταξη της Δυτικής Αττικής, σημαίνει πρώτα απ’ όλα ταυτόχρονη παρέμβαση σε πολλούς τομείς. «Μια ολιστική προσέγγιση στη βάση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την περιοχή, όπου οι αλληλεπιδράσεις θα είναι προγραμματισμένες και σαφείς. Κι αυτό είναι έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο εγχείρημα για μια διαχρονικά παραμελημένη περιοχή και για μια διοίκηση που λειτουργεί στην πεπατημένη άλλων εποχών και προτεραιοτήτων. Η προσπάθεια δυσκολεύει ακόμη περισσότερο υπό τη δεδομένη οικονομική και θεσμική πραγματικότητα της χώρας, όπου οι επιλογές δεν είναι άπειρες. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει και να δώσει το συντομότερο τα πρώτα αποτελέσματα, εάν θέλουμε να σταματήσει η σημερινή πορεία, η οποία εξακολουθητικά μεγεθύνει τα αρνητικά χαρακτηριστικά ξεπερνώντας κάθε όριο. Η σημερινή κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί, το ζητούν όλοι εδώ και χρόνια, η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι».

Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε πως ιδιαίτερη σημασία για το παρόν, έχει η λειτουργία δομών και θεσμών που επιτρέπουν στους πολίτες να συνδιαμορφώνουν την πολιτική για τοπικά ζητήματα και να ελέγχουν τις αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών συλλογικών οργάνων τους. «Δεν μπορείς να σχεδιάσεις ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, εάν κρατήσεις τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και την κεντρική διοίκηση στο χθες. Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης είναι μια επιβεβλημένη αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Σημαντικός κρίνεται όμως και ο άμεσος αναπτυξιακός ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διττή έννοια. Από τη μία, ως φορέων που επενδύουν απευθείας σε τομείς τους οποίους θεωρούν απαραίτητους για να διατηρηθούν ή να δημιουργηθούν εξαρχής συγκριτικά πλεονεκτήματα σε τοπικό επίπεδο. Από την άλλη, ως εγγυητών για τη δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επανέλαβε δε, τα σχέδια του υπουργείου, ενόψει της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον «Καλλικράτη», καθώς και για την απλή αναλογική, «παρεμβάσεις τόσο για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, όσο και για την ενίσχυση των συμπληρωματικών θεσμικών εργαλείων συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις της διοίκησης. Παράλληλα, προωθούμε την απλή αναλογική, πιστεύοντας ότι θα ενδυναμώσει τη Δημοκρατία, θα φέρει πιο κοντά τον πολίτη στην ενασχόληση με τα κοινά και θα ωθήσει σε συνεργασίες αυτοδιοικητικών δυνάμεων που θα βοηθήσουν τις περιοχές τους με πολλούς θετικούς τρόπους.