Υπέρ της έναρξης συζητήσεων με την μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων, τάσσεται ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής (μεταδίδεται το βράδυ της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου), λέει ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειο­νότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων». «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», αναφέρει ενώ σημειώνει: «Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέ­γουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου «Να συνεννοηθούμε ποιο θα είναι αυτό (το εκλεκτορικό σώμα) και να πάμε σε εκλογή. Δεν νομίζω ότι θα γίνει αύριο αλλά ούτε σε πενήντα χρόνια. Ο ορίζοντας θα καθοριστεί από τη συζήτηση και από τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νομίζω όμως ότι οι συμπολίτες μας επάνω είναι έτοιμοι να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση.

Είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν ακραίες φωνές τις οποίες αγνοούμε από τώρα». Υπενθυμίζεται ότι θέμα εκλογής των Μουφτήδων έθεσε ο Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Μάλιστα είχε κάνει λόγο για «μια σοβαρή πληγή» και είχε εκφράσει την πίστη του ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «θα μεριμνήσει για την επίλυση και τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος», αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό «αποτελεί ένα εσωτερικό θέμα της χώρας».