Την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και την αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ο δήμαρχος Πέλλας ενημέρωσε τον υπουργό για την ιδιαίτερη σημασία του Προγράμματος Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή –Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ), το οποίο αποτελεί μια συντονισμένη παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που στοχεύει στην ουσιαστική υποστήριξη των Δήμων, με στόχο την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης τους, όπου απαιτείται, και γενικότερα την υιοθέτηση της χρηστής οικονομικής διοίκησης, αλλά και την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τέθηκε το ζήτημα της ύδρευσης του Δήμου, καθότι πρέπει να υλοποιηθούν έργα υποδομών για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης. Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, κατατέθηκε αίτημα αναφορικά με τις απαιτήσεις στο δίκτυο ύδρευσης, ώστε να προσδιοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Ο κ. Στάμκος επεσήμανε στον υπουργό ότι παρά τη συγκρότηση του Καλλικρατικού Δήμου -όπου συμπεριλαμβάνονται πλέον πέντε Δημοτικές Ενότητες στα διοικητικά του όρια- ουδέποτε υπήρξε πρόβλεψη στην κατανομή των πόρων, η οποία θα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του.