Επιμένει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής στις θέσεις του για την υπόθεση του πόθεν έσχες από τους δικαστικούς λειτουργούς. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη το απόγευμα, στην Πλάκα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδας, υπό τον τίτλο «Η Δικαιοσύνη ως πυλώνας ανάπτυξης», ο κ. Κοντονής δήλωσε «πέφτουμε από τα σύννεφα, όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», επικαλούμενος την άποψη του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρου Τσακυράκη ότι οι παρεμβάσεις δεν γίνονται υπό το φως της ημέρας.

Ο υπουργός, ορίζοντας ως πρόθεση της κυβέρνησης τον αποτελεσματικό έλεγχο του πόθεν έσχες, τόνισε ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε απαραίτητη η δήλωση μετρητών και τιμαλφών, στο σπίτι και σε θυρίδες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το εν λόγω μέτρο συμβάλλει στη θωράκιση των θεσμών και την ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και «απαντά» σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας. «Ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη είναι κορωνίδα της πολιτικής μας και όσοι μιλούν διαφορετικά, είναι κακόπιστοι και υποτιμούν τις κυβερνητικές προτάσεις», επεσήμανε ο κ. Κοντονής.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης τόνισε χαρακτηριστικά: «έχω την αίσθηση ότι ο κ. υπουργός αμετανόητος σήμερα συνεχίζει τη θεσμική εκτροπή. Διότι δε θέλει να καταλάβει ότι ενόσω επίκειται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων και συγκεκριμένα της απόφασης για το πόθεν έσχες των δικαστών, δεν νοείται ο αρμόδιος Υπουργός να υποδεικνύει ποια απόφαση θέλει ο ίδιος να εκδoθεί. Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη λοιπόν συνεχίζει να γίνεται και φοβούμαι ότι είναι και πιο πιεστική και πιο ωμή.Η ευθύνη πια είναι του Πρωθυπουργού και μόνο απέναντι σε αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά».

«Σωστά είπε ο κ. υπουργός ότι και οι κρίνοντες κρίνονται», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. «Όταν υπάρχουν όμως εκκρεμείς υποθέσεις, δεν μπορεί να γίνεται κριτική. Ας περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Την οποία, ακόμη και με μια ψήφο διαφορά να είναι, θα πρέπει να τη σεβαστούμε».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου κ. Σπύρος Φλογαΐτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη κ. Νικόλας Κανελλόπουλος.