Την αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού προκάλεσε η αποστολή 50 οικίσκων για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, με τον δήμαρχο να ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως προορίζονταν μόνο για την αντικατάσταση των σκηνών στη Μόρια και όχι για νέα δομή στο νησί.

Ο κ. Γαληνός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη η οποία και απεστάλη.

Σε αυτήν την επιστολή η οποία υπογράφεται από το διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τονίζεται ακόμα: «Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».

Όπως έγινε γνωστό από το δήμο Λέσβου η επιστολή του υπουργού Επικρατείας θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού των φορέων της Λέσβου.

«Μπλόκο» σε πλοίο που μετέφερε 50 οικίσκους για τη Μόρια

Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης μπλόκαραν φορτηγό πλοίο που
μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης 50 οικίσκους για τον καταυλισμό
προσφύγων και μεταναστών της Μόριας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει
εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές
του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου
και των φορέων τους» διαμήνυσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαλήνος.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον λιμενάρχη, στους οποίους όμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους». «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γαληνός.

Ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός σημείωσε ότι «τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν ούτε διαπραγματευόμαστε για αυτά. Τα καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στον κ. Μουζάλα, τα καταθέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι: Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου».

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο δήμαρχος, «παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης. Αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Οι αριθμοί των όσων αποχωρούν δεν αποδεικνύουν διάθεση αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο».

Ας σημειωθεί ότι στις 5.00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη των 50 οικίσκων.