Έμπλεη σκωπτικών σχολίων ως προς το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, κατά τη χθεσινή σύγκρουσή του με τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νικόλαο Σακελαρίου στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, είναι η σημερινή (Δευτέρα) ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Οι δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου διορθώνουν τον υπουργό, κάνοντας λόγο για «ανακρίβειες», και σημειώνουν τα πλέον κομβικά σημεία της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ προκειμένου για την όποια καλοπροαίρετη κριτική. Θυμίζουν καταρχήν ότι η απόφαση δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τους δικαστές, ενώ σημειώνουν ότι«ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας» _ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον υπουργό που δήλωνεότι «όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση για αντικείμενα η χρήματα σε θυρίδες, φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους, για τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς».
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το «πόθεν έσχες», η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:
1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες».
2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις «πόθεν έσχες».
3. Κανένας υπόχρεος (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.
4. Ο έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως για κανέναν υπόχρεο (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).
5. Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».