από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Τι ζητούν οι θεσμοί από το υπουργείο Παιδείας

Αναθεωρημένο μνημόνιο
Τι ζητούν οι θεσμοί από το υπουργείο Παιδείας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φόρτο «νομοθετικής εργασίας» ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας με τις διατάξεις για το αναθεωρημένο μνημόνιο, που υπέγραψε με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, οι θεσμοί όπως φαίνεται από το κείμενο που δημοσιεύθηκε, δεν παρεμβαίνουν προς το παρόν ανοικτά, αλλά εκφράζουν προβληματισμούς για τις περυσινές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών τους και αναφέρονται σε αξιολόγηση του σχετικού νόμου και πιθανές τροποποιήσεις του. Ακόμη κάνουν λόγο και για την ανάγκη αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων

Για το θέμα των ιδιωτικών σχολείων αναφέρουν ότι «το πλαίσιο απολύσεων που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης (Νόμος 4472/2017) θα αξιολογηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 και, εφόσον απαιτείται, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και να νομοθετηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και να τεθεί σε εφαρμογή για το σχολείο το έτος 2018-19».

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο επίσημο κείμενο που δημοσιεύθηκε:

 •  Η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλα τα επίπεδα για να πετύχειβελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότητα. Οι αρχές θα έχουν στα χέρια τους τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω ενός συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018. Μια προκαταρκτική έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΟΣΑ τον Ιούλιο του 2017, ένα σχέδιο έκθεσης που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και την τελική έκθεση έως τον Απρίλιο του 2018.

 • Σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, οι αρχές θα πρέπει, μέχρι το Μάρτιο του 2018: i) να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα σχετικά με τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων με στόχο να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του AΣΕΠ στις αρμόδιες επιτροπές και την αναβάθμιση του ρόλου τους μέσα στις σχολικές μονάδες και προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους (ii) εγκρίνει νόμο για την αναβάθμιση των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τις αξιολογήσεις και (iii) να εγκρίνει νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, της σχολικής αυτοαξιολόγησης και της ορθολογικής χρήσης των πόρων.

 • Μέχρι το Μάιο του 2018 θα πρέπει να υιοθετηθεί μια στρατηγική για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αρχές θα συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα για το τι πρέπει να περιμένουν σε επίπεδο δημοσιονομικό από την οργάνωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα τέλη για μεταπτυχιακές σπουδές, τις υπηρεσίες σε τρίτους και άλλους και την εκμετάλλευση της πανεπιστημιακής περιουσίας.

 • Οι αρχές θα κάνουν «βήματα μπροστά» στα θέματα που αφορούν τη σύγκλιση με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μέλος του προσωπικού και οι αναλογίες των μαθητών ανά τάξη και τις αναλογίες μαθητών ανά δάσκαλο.

 • Ως επόμενο βήμα και ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για i) την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα · ii) τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και iii) τον αποκλεισμό της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Οι αρχές μαζί με τον ΟΟΣΑ θα επανεξετάσουν όλους τους σχετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων στοιχείων μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

 • Το πλαίσιο απολύσεων που θεσπίστηκε με τον νόμο περί ιδιωτικής εκπαίδευσης. 56 του Νόμου 4472/2017 θα αξιολογηθεί έως τον Μάρτιο του 2018 και, εφόσον απαιτείται, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα και να νομοθετηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018 και να τεθεί σε εφαρμογή για το σχολείο το έτος 2018-19.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  oi thesmoi | 12/12/2017 10:23
  apofasizoun gia tin Ellhniki paideia ? Kai den pigame na pnigoume akoma?....
  apo mia petra kai sto Faliro.
  απάντηση10
   
   
  ΑΠΟΡΙΑ | 11/12/2017 22:00
  Κυρία Παπαμτθαίου, με δεδομένο ότι η είδηση περί δυνητικής αναθεώρησης του νόμου που αφορά στις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν έχει δει πουθενά αλλού το φως της δημοσιότητας εκτός από το ρεπορτάζ σας, θα πρέπει να σας συγχαρώ για άλλη μία αποκλειστικότητα. Βεβαίως, πάντα με τρώει η απορία για τις πηγές της πληροφόρησής σας, αλλά σε κάθε περίπτωση σας αξίζουν συγχαρητήρια για τα καλά νέα που κομίζετε σε τακτά διαστήματα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
  Μανώλης Σαβοριανάκης
  απάντηση10
   
-