Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται την Πέμπτη, η χώρα λόγω της γενικής πανεργατικής απεργίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι δυο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα να απεργήσουν με αίτημα μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας

Μετά την πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές αποχωρούν αυτή την ώρα από το Σύνταγμα και κατευθύνονται προς τα Προπύλαια.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπογραφούν γενικές συλλογικές συμβάσεις και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

Με το κεντρικό σύνθημα περνάμε στην αντεπίθεση – Κάτω τα χέρια από την απεργία, χιλιάδες εργαζόμενοι διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Το παρών έδωσε στη συγκέντρωση και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πορεία του ΠΑΜΕ, μετά το Σύνταγμα, κατευθύνθηκε προς το Μαξίμου και εν συνεχεία κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι διαδηλωτές για την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Οι δύο ξεχωριστές πορείες που πραγματοποιήθηκαν ήταν μαζικές. Στην πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και άλλες ομάδες λέγοντας το δικό τους όχι σε πολιτικές της κυβέρνησης, όπως η πώληση της ΔΕΗ, η μείωση των συντάξεων και η υπερφολογόγηση.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Αυξημένη κίνηση στο κέντρο της Αθήνας

Αυξημένη κίνηση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες παρατηρούνται από νωρίς το πρωί λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας έχει επιδεινωθεί λόγω και των συλλαλητηρίων που είναι σε εξέλιξη.

Αυτή την ώρα είναι κλειστοί όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς βρίσκονται σε εξελιξη δύο ξεχωριστές πορείες. Η πορεία του ΠΑΜΕ μάλιστα, θα φτάσει έως την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην κάθοδο της Μεσογείων, στην Κατεχάκη στο ρεύμα προς Ηλιούπολη, στην άνοδο και κάθοδο της λεωφόρου Κηφισίας. Ταλαιπωρία και για τους οδηγούς που κινούνται και στα δύο ρεύματα της Βασ. Σοφίας, στην κάθοδο της Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην άνοδο της Συγγρού.
Με υπομονή θα πρέπει να «οπλιστούν» και όσοι κινούνται με τα Ι.Χ τους στη Σταδίου, Βασ. Αμαλίας, στο παραλιακό μέτωπο προς Γλυφάδα (Ποσειδώνος από Καραϊσκάκη έως Αλίμου).

Η κίνηση στους δρόμους πάντως αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο έως και τις 9 το πρωί, οπότε και θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν οι συρμοί του μετρό. Υπενθυμίζεται ότι :
– Οι συρμοί του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9:00 το πρωί έως τις 16:00.

– Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τρόλεϊ και λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 21:00.

– Τρένα και Προαστιακός: Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Δυσκολίες πρόκειται να αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της Αθήνας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, οι συρμοί του μετρό και του τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 9:00 πρωί έως τις 16:00, ενώ τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) θα κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα.

Πάντως κανονικά θα γίνουν οι πτήσεις των αεροπλάνων.

«Απέναντι στην αδιέξοδη και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική η οποία «στραγγαλίζει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ο αγώνας είναι μονόδρομος. Απαιτούμε: Καμία ρύθμιση περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Σεβασμό από το κράτος και την εργοδοσία της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: «Στις 14 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, που και η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει».

«Ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε:

Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).
Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων.
Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες»

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία στις 14 Δεκεμβρίου καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Με προσωπικό ασφαλείας οι δημόσιες δομές υγείας

Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας. Ειδικότερα, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλούν τα μέλη τους να λάβουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα.

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων και οι αγρότες


Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες
καθώς ήδη με ανακοίνωση της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν αύριο στις κατά τόπους απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Βασικά αιτήματα που προβάλλονται αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τον ΕΝΦΙΑ όπως επίσης το κόστος παραγωγής και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Μεταξύ άλλων η επιτροπή ετοιμάζει ευρεία σύσκεψη τη Κυριακή 17 Δεκεμβρίου όπου θα αποφασιστεί το πλαίσιο αιτημάτων και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιστικών διεκδικήσεων των αγροτών το επόμενο διάστημα.

Τροποποιήσεις πτήσεων της Olympic Air

Τροποποιήσεις πτήσεων φέρνει η 4ωρη στάση εργασίας του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, με την οποία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίησαν αποφάσισαν και τα σωματεία των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου.

Ειδικότερα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ), προκηρύσσεται 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα σωματεία των εργαζοιμένων στον Τύπο διεκδικούν:
Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα.
Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται.
Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πρόσχημα τη κρίση.
Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας.