«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι προνόμιο αλλά το μόνο μέτρο που
άρει ανισότητες που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα» τόνισε η
περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενώ μιλώντας για το
προσφυγικό υπογράμμισε ότι την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών
και ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.

Μιλώντας στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, έθεσε το θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και ζήτησε τη συναίνεση του σώματος για να αποτελέσει αίτημα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά το μόνο μέτρο που άρει ανισότητες που προκύπτουν από τη νησιωτικότητα. «Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, προκαλεί αλυσίδα αρνητικών συνεπειών επί του συνόλου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, σε μια περίοδο που την κρισιμότητα της οποίας κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί», τόνισε η περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια μίλησε για το προσφυγικό- μεταναστευτικό παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και επανέλαβε την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρησή τους και ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου.

«Το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα δεν θέλει πολλά λόγια. Είναι ένα κατεξοχήν ζήτημα που δεν προσφέρεται για πολυλογία. Το ίδιο το ζήτημα μιλάει και μιλάει με δυνατή φωνή», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δεδομένα με αριθμούς

«Σήμερα σε δομές στα νησιά της περιφέρειας βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται 13.183 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: 8.303 στη Λέσβο, 2.518 στη Χίο και 2.362 στη Σάμο», είπε η κ. Καλογήρου για να προσθέσει.

Την ίδια περίοδο πέρυσι στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνταν 8.949 και πιο συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου 5.875, στο νησί της Χίου 1.041 και στο νησί της Σάμου 2.033.