Πρωτοποριακές είναι οι ερευνητικές και κλινικές δραστηριότητες στην ορθοπαιδική στη χώρα μας αναφορικά με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για τη βέλτιστη εξατομικευμένη αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγητή κ. Παναγιώτη Παπαγγελόπουλο, στην Κλινική εφαρμόζονται μεθοδολογίες ψηφιακού προεπεμβατικού σχεδιασμού (π.χ.αφαίρεση όγκων, διόρθωση παραμορφώσεων των οστών και της σπονδυλικής στήλης, αποκατάσταση φθαρμένων αρθροπλαστικών κ.ά.) βάσει αξονικών τομογραφιών του ασθενούς για την ακριβή ψηφιακή προσομοίωση των χειρουργικών επεμβάσεων, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό.
Ακολούθως, ειδικές μηχανές τρισδιάστατης εκτύπωσης προγραμματίζονται για την αυτόματη ταχεία μορφοποίηση υλικών,όπως πιστά ανατομικά αντίγραφα, εξατομικευμένα χειρουργικά εργαλεία και μεταλλικά εμφυτεύματα, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και τη φυσική προσομοίωση του χειρουργείου.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του έχουν ήδη εφαρμόσει την παραπάνω μέθοδο για τη διάσωση μελών μετά την αφαίρεση όγκων, με αντικατάσταση των οστών με τρισδιάστατα εκτυπωμένες βιοσυμβατές μεταλλικές ενδοπροθέσεις σε ασθενείς όλων των ηλικιών.
Ειδικά για τις περιπτώσεις αντικατάστασης οστών σε μικρά παιδιά και εφήβους ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εμφύτευσηεπιμηκυνόμενων πλέονμεταλλικώνενδοπροθέσεων νέας τεχνολογίας με ψηφιακά μικροτσίπ.
Τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα είναι καθοριστικά για την ομαλή λειτουργία και αποκατάσταση του μήκους των μελών στα παιδιά και στους εφήβους και την αποφυγή ανισοσκελίας. Η επιμήκυνση πλέον γίνεται αναίμακτα. «Η εντολή για επιμήκυνση», εξηγεί ο κ. Παπαγγελόπουλος, «δίδεται από τον ορθοπαιδικόκατόπιν προσδιορισμού του απαιτούμενου μήκους και πραγματοποιείται εξωτερικά με χειριστήρια που ελέγχουν τα ειδικά μικρο-ηλεκτρομηχανικά συστήματα που βρίσκονται εντός της πρόθεσης. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια σε νεαρούς ασθενείς με αποκατάσταση του μήκους των κάτω άκρων τους».
Σημαντικό έργο αναμένεται να παραχθεί και στο νέο Εργαστήριο Ψηφιακού Σχεδιασμού και Τρισδιάστατης Εκτύπωσης της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής που θα στεγαστεί εντός του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ειδικότερα στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης «Παναγιώτης Ν. Σουκάκος». Το Εργαστήριο θα εξοπλιστεί με ειδικό λογισμικό σχεδιασμού, αλλά και με μηχανές τρισδιάστατης εκτύπωσης (μεταξύ των οποίων και ιδιοκατασκευασμένοι εκτυπωτές, παραμετροποιημένοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ορθοπαιδικής Κλινικής) για την ανάπτυξη και υλοποίηση πάσης φύσεως υλικών και ενδοπροθέσεων, καθώς και για την έρευνα και ανάπτυξη προσθετικών τεχνητών μελών.
Σε συνεργασία με τους εμβιομηχανικούςτου Εργαστηρίου –καταλήγει ο καθηγητής –θαβελτιστοποιείταιηπαραγωγή των υλικών και των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων, η οποία θα είναι δυνατή πλέον σε ελάχιστο χρόνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ