Ο χειμώνας έχει μπει και οι αναπνευστικές ιώσεις έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τον παιδίατρο – εντατικολόγο κ. Αναστάσιο Χατζή, μιλάμε ειδικά για ιώσεις διότι η πλειονότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας οφείλεται σε ιούς. Υπάρχουν βεβαίως και αναπνευστικές λοιμώξεις που οφείλονται σε μικρόβια, όμως οι πιο πολλές είτε συνυπάρχουν είτε ακολουθούν τις ιογενείς λοιμώξεις.
«Η διευκρίνιση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί για τους περισσότερους ιούς (με εξαίρεση τον ιό της γρίπης) δεν διαθέτουμε αντι-ιικά φάρμακα, όπως για τα μικρόβια που έχουμε τα αντιβιοτικά. Οπότε το συμπέρασμα και η χρήσιμη πληροφορία για τους γονείς είναι ότι οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά» σημειώνει και προσθέτει: «Αν ένα παιδί πάρει αντιβιοτικό χωρίς λόγο, κατ’ αρχήν δεν θα ωφεληθεί και αν στη συνέχεια (υπό αντιβίωση) παρουσιάσει πυρετό θα πρέπει να μπει στο νοσοκομείο, να κάνει εξετάσεις και να του χορηγηθεί συνδυασμός άλλων αντιβιοτικών για τον φόβο άλλης, πιο σοβαρής λοίμωξης».
Αρα αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να καλέσουν τον παιδίατρο να δει το παιδί και εφόσον ο ίδιος βεβαιωθεί ότι πρόκειται για ήπια αναπνευστική ίωση θα δώσει απλές οδηγίες για ανάπαυση, υγρά, ελαφρά διατροφή και αντιπυρετικά.
Κάποια παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν σοβαρή λοίμωξη από το αναπνευστικό τους σύστημα, όπως είναι τα πολύ μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη και αυτά που έχουν και κάποιο άλλο πρόβλημα.
Τα βρέφη, ιδιαίτερα κάτω από την ηλικία των 6 μηνών, δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο το αναπνευστικό τους σύστημα. Στα παιδιά αυτά η αναπνευστική ίωση δυσκολεύει την αναπνοή γιατί κλείνουν από τις εκκρίσεις οι μικροί βρόγχοι.
Είναι αυτό που ονομάζουν οι γιατροί βρογχιολίτιδα, γιατί οι μικροί βρόγχοι πριν από τις κυψελίδες ονομάζονται βρογχιόλια. Εκεί λοιπόν πάει ο ιός και προκαλεί φλεγμονή που έχει ως συνέπεια την απόφραξή τους.
Από τα παιδιά αυτά κάποια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περάσουν πιο σοβαρά τη βρογχιολίτιδα, και συγκεκριμένα τα πολύ μικρά βρέφη (κυρίως κάτω των 3 μηνών) και ιδίως τα πρόωρα ή αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα καρδιάς ή πνευμόνων (συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες). Αυτά τα παιδιά συνήθως χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οπως όλες οι ιώσεις, η ήπια βρογχιολίτιδα αντιμετωπίζεται με απλά μέσα κάτω από την παρακολούθηση του παιδιάτρου.
Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζής, με εξαίρεση τα παιδιά υψηλού κινδύνου (σε αυτά χορηγείται προφυλακτική αγωγή), για τα υπόλοιπα οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν κάτι απόλυτα αποτελεσματικό σαν πρόληψη, εκτός από το να περιορίσουν τον συγχρωτισμό με άλλα άτομα κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ