Δίπλα μας, αλλά και μακριά μας, υπάρχουν γυναίκες που φτάνουν να γεννήσουν χωρίς να έχουν πάει ούτε μία φορά στον γιατρό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δίπλα μας, αλλά και μακριά μας, υπάρχουν γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους για να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή. Μόνο στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 1.800 γυναίκες πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό και αν χαθεί η μητέρα, το μωρό έχει 70% πιθανότητες να μην προλάβει να φτάσει την ηλικία των δύο ετών. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι δυστυχώς μια ζοφερή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα την οποία ανέλαβε να αλλάξει η φαρμακευτική εταιρεία MSD, υλοποιώντας το παγκόσμιο πρόγραμμα «MSD for Mothers», που χρηματοδοτείται από την εταιρεία παγκοσμίως με 500 εκατ. δολάρια.
Στόχος του προγράμματος είναι να μη χαθεί ούτε μία ζωή κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό και να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας για όλες τις γυναίκες. Το παγκόσμιο πρόγραμμα «MSD for Mothers» υλοποιείται και στη χώρα μας με την ονομασία «Μητέρα & Παιδί», από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Γιατροί του Κόσμου. Ο απολογισμός του 1ου έτους υλοποίησης του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» παρουσιάστηκε στην ημερίδα με τίτλο: «Unspoken voices: οι ανάγκες υγείας των γυναικών προσφύγων στην Ευρώπη». Μεταφέροντας την εμπειρία της από την επίσκεψή της στο πολυϊατρείο των ΓτΚ, η διευθύνουσα σύμβουλος τηςMSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας AgataJakoncic διηγήθηκε τη συνάντησή της με μια νεαρή κοπέλα από το Αφγανιστάν που της χαμογέλασε, σαν κάθε μητέρα της διπλανής πόρτας, σφίγγοντας το μωρό της στην αγκαλιά της. «Οι γυναίκες είναι ο ενωτικός δεσμός της οικογένειας. Πρέπει να προστατευτούν. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να κινδυνεύσει ή να πεθάνει για να δημιουργήσει οικογένεια» λέει η κυρία Jakoncic.
Η δράση «Μητέρα & Παιδί» αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα άριστης συνεργασίας του ιδιωτικού φορέα, μιας μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και του δημόσιου φορέα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος, δρ Νικήτας Κανάκης εξηγεί πως, παρότι η αρχική πρόβλεψη ήταν να ωφεληθούν 8.400 γυναίκες, τελικώς οι αποδέκτες του προγράμματος υπερτριπλασιάστηκαν. «Προσφέραμε γυναικολογική φροντίδα σε 28.572 γυναίκες και παιδιατρική παρακολούθηση σε 4.814 νεογνά. Επίσης αποδείξαμε ότι η πρόληψη έχει τεράστια αξία και μικρό κόστος, αφού η παρέμβαση για κάθε ωφελούμενη γυναίκα κόστισε μόλις 12,25 ευρώ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για 2ο έτος, ενώ η συνολική χρηματοδότηση για την Ελλάδα ανέρχεται σε 750.000 δολάρια» λέει ο κ. Κανάκης. Και συνεχίζει: «Ας μη γελιόμαστε. Οι γυναίκες στις οποίες προσφέρουμε φροντίδα υγείας έχουν μπροστά τους έναν γολγοθά. Η ζωή τους θα είναι δύσκολη, αλλά τουλάχιστον οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης θα κυλήσουν με ασφάλεια και κάθε γυναίκα θα φτάσει στο νοσοκομείο να γεννήσει, όπως πρέπει, χωρίς κινδύνους».
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μητέρα & Παιδί» πραγματοποιήθηκε και μια έρευνα σε 14.000 γυναίκες που έδειξε ότι λιγότερο από το 47% των εγκύων γυναικών είχαν πρόσβαση σε γυναικολόγο για τις προβλεπόμενες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της κύησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ