Η πρόσφατη επίθεση του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αλλά και στους ανταγωνιστές για τρικλοποδιές πυροδότησε κύκλο αντιδράσεων. Αρχικά, απάντησε με ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ, ενώ το γάντι σήκωσε, σε ηπιότερους τόνους, αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, κ. Χάρης Μπρουμίδης. Στη φάση που η αγορά των telecoms δείχνει να ανακάμπτει μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε μέσα στην κρίση, καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε θετικό πρόσημο, οι «παίκτες» ζυγίζουν τις δυνάμεις τους.
Μπροστά στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, όπως είπε ο κ. Μπρουμίδης, «η ρύθμιση και η έγκαιρη -προληπτική και μη- παρέμβαση είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς και την υλοποίηση επενδύσεων, και τη διασφάλιση ότι δεν υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβαση και στη συμπεριφορά στη χονδρική αγορά, οι οποίες θα προκαλούσαν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό». Δεδομένου ότι στόχος της ρύθμισης είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, προς όφελος του καταναλωτή αλλά και της επενδυτικής πίστης, έφερε ως παράδειγμα προληπτικής ρύθμισης τον έλεγχο των προϊόντων λιανικής του παρόχου με δεσπόζουσα θέση.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πολύ πρόσφατη (Δεκέμβριος 2016) απόφαση της ΕΕΤΤ, η οποία ελήφθη κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πάροχοι και κοινοποιήθηκε προς έγκριση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ο ΟΤΕ ορίστηκε ως πάροχος με σημαντική ισχύ (δηλαδή δεσπόζουσα θέση) στην Εθνική Αγορά χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα προϊόντα τοπικού βρόχου και υποβρόχου καθώς και τα προϊόντα VULA (εικονικά προϊόντα χονδρικής)».
«Εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης του υπόκειται εύλογα σε σειρά κανονιστικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και υποχρέωση να μην προβαίνει σε συμπίεση περιθωρίου κατά την παροχή λιανικών υπηρεσιών που βασίζονται, εν όλω ή εν μέρει, στα προϊόντα της αγοράς χονδρικής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση. Σκοπός της υποχρέωσης αυτής είναι να αποφευχθεί ο περιορισμός των ανταγωνιστών από τη δυνατότητα να έχουν ένα τουλάχιστον εύλογο εμπορικό κέρδος». Σήμερα, λόγω απουσίας εναλλακτικών δικτύων πρόσβασης, οι εναλλακτικοί πάροχοι δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά μόνο μέσω της χρήσης υπηρεσιών του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το επιχείρημα βάσει του οποίου ο επικεφαλής του ΟΤΕ εξαπέλησε επίθεση στην ΕΕΤΤ για υπερβάλλοντα έλεγχο των τιμών λιανικής του ΟΤΕ και τεχνητό πληθωρισμό της γραφειοκρατίας στη ρύθμιση της αγοράς λιανικής προς όφελος των ανταγωνιστών, ήταν ότι «όπως έχει ανακοινώσει με απόφασή της η ΕΕΤΤ από το 2016, η αγορά λιανικής δεν απαιτεί ρύθμιση γιατί έχει επαρκή ανταγωνισμό».
«Καρφί» προς την ΕΕΤΤ και από τη Vodafone
Περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Μπρουμίδης έκανε λόγο για υιοθέτηση από την πλευρά του ΟΤΕ πρακτικών που βλάπτουν τον ανταγωνισμό, για τον λόγο αυτό τόνισε τη σημασία της συνεχούς και συστηματικής εποπτείας στη λειτουργία της αγοράς, καθώς και της εξέτασης ή επίλυσης σε εύλογο χρόνο τυχόν καταγγελιών ή διαφορών. Στο σημείο αυτό μάλιστα πέταξε και το «κάρφι» του στην ΕΕΤΤ, σχετικά με την καταγγελία της για την καρτοκινητή, η οποία εκκρεμεί από το 2012 και επί της οποίας ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την ΕΕΤΤ.
Ο ΟΤΕ ενοχλείται που έχασε το προνόμιο της αποκλειστικής πρόσβασης στη σταθερή
Απαντώντας στην αιχμή ότι η ΕΕΤΤ και οι ανταγωνιστές βάζουν τρικλοποδιές στις επενδυτικές πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, επισήμανε ότι στο θέμα του vectoring όχι μόνο δε στάθηκαν εμπόδιο οι άλλοι πάροχοι, αλλά ο ΟΤΕ πήρε και τα 2/3 των καμπινών. Επισημαίνοντας για ακόμα μια φορά το δομικό πρόβλημα του vectoring που αποκλείει πέραν του ενός παρόχου μέσα στην καμπίνα, λόγος που αρχικά η Vodafone είχε εκφράσει την αντίθεσή της, σχολίασε ότι ο ΟΤΕ έχει ενοχληθεί γιατί δεν έχει πια αποκλειστική πρόσβαση στο υπόλοιπο 1/3 των καμπινών.
«Εμείς αυτό που ζητήσαμε από την κανονιστική αρχή ήταν ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν και άλλοι να επενδύσουν, ένας κανονισμός ο οποίος δεν θα προβλέπει μόνο vectoring αλλά θα δίνει και άλλες δυνατότητες σε όποιον θέλει να επενδύσει» είπε. Η Vodafone έχει ήδη υποβάλει κι έχει εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ, την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα.
Επίσης, οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, έχουν απευθύνει επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, με την οποία δηλώνουν την υποστήριξή τους στο Εθνικό Πλάνο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επιπλέον πόρων. Μεταξύ άλλων, και πόρων που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ενίσχυση του Super Fast Broadband με την επιδότηση του κόστους της κάθετης καλωδίωσης στα κτήρια ή την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας για τις επιχειρήσεις (connected enterprise).