Συνελήφθησαν όλα τα μέλη του πληρώματος του ρυμουλκού που ακινητοποιήθηκε χθες, επιχείρηση υψηλού δείκτη επικινδυνότητας που έφεραν σε πέρας το πλήρωμα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 070 του Λιμενικού Σώματος –Ελληνική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) και κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) στην Κρήτη. Ειδικότερα εντοπίστηκε ρυμουλκό που μετέφερε 6 τόνους 177 κιλά και 800 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης και συνελήφθησαν τα έξι μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, «το να επιχειρείς στην ανοικτή θάλασσα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχει δυσκολία. Καταρχάς είναι ένα ανοικτό πεδίο που δεν έχει καμία σχέση με τη στεριά όπου μπορείς να «εγκλωβίσεις» ένα όχημα και στη συνέχεια να κάνεις έλεγχο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έπρεπε αξιοποιώντας πληροφορίες να εντοπίσουμε καταρχάς το σκάφος και μετά να κάνουμε επιχείρηση μη γνωρίζοντας πως θα αντιδράσει το πλήρωμα αν δηλαδή κάνουν πιθανών χρήση όπλων. Δεν γνωρίζαμε εξ αρχής ποιο σκάφος ψάχνουμε και όταν το εντοπίσαμε εξετάζοντας στοιχεία διαπιστώσαμε πως ήταν το ύποπτο και δόθηκε η έγκριση για προσέγγιση και ακινητοποίησή του. Κάτι που μας προξένησε εντύπωση είναι ότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν έδειχνε ανησυχία που θα γινόταν έλεγχος αλλά αντιθέτως έδειχνε ψύχραιμο ενώ επιχείρησαν να κρύψουν και ένα δορυφορικό τηλέφωνο. Επίσης είχαν τοποθετήσει κουρκουμά στο χώρο που έκρυβαν τα ναρκωτικά (στα διπύθμενα και στις δεξαμενές) για να «αποπροσανατολίσουν» τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ο οποίος όμως τα εντόπισε και έτσι τα βρήκαμε κόβοντας λαμαρίνες».
Το ρυμουλκό «ΑNDREAS» φέρεται να αναχώρησε από την Κύπρο το απόγευμα της 30 Νοεμβρίου και στη συνέχεια υπήρξε ένα «κενό» ως προς το δρομολόγιο που ακολούθησε. Από την έρευνα προέκυψε ότι κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Συρίας όπου έγινε η φόρτωση των ναρκωτικών. Στη συνέχεια σκόπευαν –όπως υποστήριξαν βάση και αλληλογραφίας που είχαν και εξετάζεται –να κατευθυνθούν προς τη Μάλτα για επισκευές.
Σχετικά με την εμπλοκή του πληρώματος ερευνάται εάν κάποιοι ήξεραν ή όχι ότι μετέφεραν ναρκωτικά ενώ ως προς τους «εγκεφάλους» εξετάζεται εάν πρόκειται για κύκλωμα προέλευσης Συρίας και Λιβάνου.

Καρέ καρέ η επιχείρηση του λιμενικού

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσίαση της υπόθεσης «μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένης συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος με Υπηρεσίες του Γαλλικού Τελωνείου, πρωινές ώρες της 05-12-17, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ( ΜΥΑ ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατευθύνθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό ύποπτου σκάφους για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.»
Πιο συγκεκριμένα «πρωινές ώρες χθες (5-12-2017), το ΠΑΘ 070, σε συνεργασία με αεροσκάφος του Frontex, εντόπισε το ρυμουλκό «ANDREAS» να πλέει στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Αφού ελήφθησαν υπόψη οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η πορεία του ύποπτου σκάφους, η ασφάλεια των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που θα επιχειρούσαν καθώς και ο επιδιωκόμενος αιφνιδιασμός του πληρώματος του ύποπτου πλοίου, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε η άμεση ακινητοποίησή του με ρεσάλτο σε αυτό από τους πλέον εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στο πλαίσιο εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής για την ακινητοποίηση του ρυμουλκού, κρίθηκε απαραίτητη η εκτέλεση προειδοποιητικών βολών, διότι το πλήρωμα του ύποπτου σκάφους δεν υπάκουε στις δοθείσες εντολές.»
Ακολούθως, τα μέλη του πληρώματος, Συριακής υπηκοότητας, ακινητοποιήθηκαν και το σκάφος οδηγήθηκε στην Αγία Γαλήνη Κρήτης, όπου μετά από ενδελεχή έρευνα, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και κλιμακίου της ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ., διαπιστώθηκε μέχρι στιγμής ότι μετέφερε τα ναρκωτικά.
Η συγκεκριμένη ποσότητα ήταν συσκευασμένη σε 241 δέματα, επιμελώς τοποθετημένα σε ειδικές κρύπτες επί του πλοίου, ενώ η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 70.000.000 ευρώ. Η έρευνα επί του ρυμουλκού για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) συνεχίζεται από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση διενεργείται περαιτέρω έρευνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με συναρμόδιες διωκτικές Αρχές του εξωτερικού.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.