Ανατροπές φέρνει στο ωράριο των φαρμακείων το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τους πολέμιους του διευρυμένου ωραρίου να αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι.

Και αυτό διότι δρομολογείται η θέσπιση υποχρεωτικού ελάχιστου ωραρίου λειτουργίας αλλά και αυστηροποίηση του μέτρου της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ήταν ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, παρά την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επιστροφή στο «μοντέλο» λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με μοναδική εξαίρεση περιοχές ειδικού καθεστώτος ή ενδιαφέροντος (π.χ. τουριστικές περιοχές).
Μάλιστα, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που έπεσε το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ότι το ισχύον ωράριο έχει δημιουργήσει ένα «άναρχο» πλαίσιο στο σύστημα εφημεριών και διημερεύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο – κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο – δηλαδή, να λειτουργούν το φαρμακείο τους από τις 8 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ.

Και παρόλο που οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις είναι υποχρεωτικές, εντούτοις στην πράξη δεν τηρούνται από το σύνολο των φαρμακοποιών – κυρίως από τα μικρότερα, «γειτονικά», φαρμακεία – με τους ιδιοκτήτες να επικαλούνται συχνά λόγους υγείας ή οικονομικούς.

Άλλωστε, το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναγνωρίζοντας τη περασμένη εβδομάδα ότι «υπάρχει άρνηση από φαρμακοποιούς, που δεν έχουν εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο, να μπουν στο σύστημα εφημέρευσης και διανυκτέρευσης».

Όπως ωστόσο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρη Τζανακόπουλος, συμφωνήθηκε η επαναρρύθμιση του ωραρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο των εφημεριών. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα του υπουργείου Υγείας για … πλαφόν ωρών λειτουργίας.

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η συμφωνία υπουργείου Υγείας – Θεσμών για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απειλεί με άρση του προγράμματος εφημεριών στην περιοχή ευθύνης του σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, που περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις φαρμακοποιών – κυβέρνησης από το 2011 αλλά και την διαρκή αύξηση του αριθμού των φαρμακείων διευρυμένου ωραρίου.

Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους πρότεινε στους Θεσμούς τη μερική απελευθέρωση του ωραρίου και ταύτιση των ωρών λειτουργίας των φαρμακείων με τις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο τελικά αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η θέσπιση υποχρεωτικού ελάχιστου ωραρίου λειτουργίας και υποχρεωτική ένταξη όλων των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νέου αυτού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακείων και τελικά την εφαρμογή του, ήδη οι αντιδράσεις των φαρμακευτικών συλλόγων είναι εντονότατες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνο Λουράντο, «αυτή και μόνο η τροποποίηση ωραρίου, αποτελεί καραμπινάτη παρανομία, απίστευτη παράνοια και στήριξη των λίγων και ισχυρών εντός και εκτός κλάδου, που επιβουλεύονται να «φάνε» τους άλλους».